Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 19 Дек 2003 16:15

Kato 4e li ti povqrvahme :? (vse pak 6e proverq :P ) :lol: :lol: :lol:

Профил WWW

Заглавие:
Публикувано на: 20 Дек 2003 13:41

ВОЙНА

Част 3

В мрачната стая проблясваха пламъчетата на безброй свещи, наредени по полиците. Гърмежите и тътенът бяха престанали отпреди петнайсет минути, защото сражението бе временно прекратено.
Христо стоеше в тъмната стая, вперил уморените си младежки очи в човека, срещу когото се е борил цял живот; а този негов смъртен враг също го гледаше, но с презрение и насмешка, може би защото осъзнаваше, че за учениците войната е почти загубена. Бяха започнали дипломатическите преговори.

Мъжът, който стоеше с Христо на старата дървена маса се казваше Емил Василев, по прякор Мангармус. Никой не знаеше защо го наричаха така, а и не искаха да знаят. Именно Мангармус бе повел училищната пасмина срещу Христовите приятели; той бе построил занданите, той бе затворил всичко живо и свободно в тях. Той бе най-омразният му враг.

- Господин Илиев... - започна с мазен глас Мангармус. - Явно съдбата е предопределила тази среща. Кхъм-кхъм.
Момчето го погледна с омраза.
- Няма никаква случайност. Ние сме тук, за да се бием. И ако ми се налага да преговарям с Вас, то е защото нямам друг изход, за да спася хората си.
Мандармус се направи, че не го е чул, и продължи.
- Така... доколкото разбирам, вие сте водачът на бунта, нали? - Христо не отговори, а Мандармус се наведе към него. - Осъзнавате ли какво ще ви се случи, когато ви пъхна в друг зандан?
Момчето само го изгледа на кръв и отговори:
- Не знам какво ще се случи смен; зная единствено, че няма да се дадем. Искаме отмяна на затвора и мъченията, искаме свобода. О, да - искаме също да се разкараш от страната.
Онзи явно не остана очарован и с ядна усмивка каза на Христо.
- Знаеш ли, момче... учудвам се. Надвихме ви, десетки умиротворители чакат само моя знак, за да ви смелят на парчета... ти не си в състояние да заповядваш. Тук си, за да се предадеш заедно с цялото си мижаво войнство. Ясно?
Христо само раздвижи устни, сякаш за да го прокълне, а Мандармус продължи.
- И така... предполагам, че имате условия, за да се предадете?
- Вече казах какво искаме.
- А аз вече казах, че няма никой да бъде освободен, докато свят светува! - Каза Мандармус с ярост на лице и злобно се озъби. - Май няма да постигнем единогласие, нали така?
- Ние служим на различни каузи, ти никога няма да ни пуснеш. Още щом излезем с вдигнати ръце, хората ти ще открият огън. Макар да сме деца, не сме толкова тъпи.
Възцари се напрегнато мълчание, през което Мандармус се усмихваше с презрение.
- Мда... не успяхме да постигнем консенсус. А и този разговор вече ми омръзва, май е време да се върна при подчинените си. - Той се изправи и преди момчето да успее да реагира, извади изпод сакото си пистолет и го насочи към главата на Христо.
- Сбогом... глупаво момче!

Из коридорите се чу изстрел.

Намериха тялото на Христо на пода в стаята, където двамата с Мандармус бяха преговаряли на четири очи. От мъжът нямаше и следа, а момчето бе цялото обляно с кръв - беше изстинал и нямаше пулс.
Когато научиха това, всички в замъка сякаш замръзнаха на бойните си позиции. Техният лидер, онзи който ги тласна към свободата, онзи що не търпеше вериги и зандани, бе паднал. Паднал от върха на своето величие, паднал, но не победен...
... а победител. Защото той бе загинал, за да е свободен; и след като враговете не успяха да го спрат, те го убиха в своето безсилие. И сега сякаш Христо им се присмиваше отгоре и повтаряше "Няма да се дадем! Бийте се за свободата, братя! Не търпете повече!".

Чуха се тревожни викове:
- Мъртъв! Христо е мъртъв!

Нямаше път назад. Вече бе решено - смъртта идеше към тях, но те нямаха какво да губят. Всички заедно се изправиха гордо, грабнаха отново оръжие и започнаха да излизат на тълпи от замъка. Стреляха, хвърляха, трошаха и чупеха, биеха и рушаха. Но под своето разрушение всъщност градиха живот; живот, получил силата си от смъртта на най-смелия човек на този свят.
В своя волен устрем те излязоха вкупом да се бият до последна капка кръв!

следва - "Мор" :arrow:

-----------------------
Авторът не носи отговорност за съвпадение на имената на героите с личности от реалния свят! Всяка прилика с действителни лица и събития е напълно случайна!

Профил

Заглавие:
Публикувано на: 20 Дек 2003 13:44

kiroman написа:
Kato 4e li ti povqrvahme :? (vse pak 6e proverq :P ) :lol: :lol: :lol:

Хаха, доволен ли си сега? :D :twisted: :D

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 20 Дек 2003 13:47

eeeeeeeeee ti se seti nai setne!!!!!!!! :twisted: a inache bravos super razkaz taka qkata me kefi chakam mor ama da e po-skoro a ne sled mesec!!!!!!!!!!! :wink: :wink:

Профил ICQ Skype WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 20 Дек 2003 13:48

Хълцък много е хубаво наистина.Благодаря ти ,че ни направи съпричастни към този разказ.10х :P

Профил WWW

Заглавие:
Публикувано на: 20 Дек 2003 15:00

OK, сега през ваканцията ще имам повече време да пиша. :D :wink:

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 20 Дек 2003 15:03

Освен да ги пишеш може и в форума да ги пуснеш :P

Профил WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 20 Дек 2003 20:13

kiroman написа:
Освен да ги пишеш може и в форума да ги пуснеш :P
dam taka che da ne stane da gi pusnesh po kusno che togava stava gadno...... :( :( :( no inache az imam vqra v tebe i sas sigurnost mislq che shte pusnesh i MOR........... :wink: :wink: :wink:

Профил ICQ Skype WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 20 Дек 2003 20:17

Ne razbrah samo zaradi dramata li trqbwa6
e da umre geroq :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Профил WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 20 Дек 2003 20:21

kiroman написа:
Ne razbrah samo zaradi dramata li trqbwa6
e da umre geroq :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
verno taka beshe qko che e povel bednite horica i sea kvo shte gi hvanat i iztezaniq........... :( :( :( breiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii no me kefi ti si si zamislil kak da go pravish i nqma da ti se mesq ama me izkefi iskam mnogo ekshan (Opisvai podrobno kak se biqt) i sashto intrigi i dura-bura... :lol: :lol: :lol: :o :lol:

Профил ICQ Skype WWW

Заглавие:
Публикувано на: 22 Дек 2003 10:59

Абе третата част от трилогията ще е... по-по-най :D
Поне така съм я замислил. Суровият, първи вариант вече е готов, остават малко корекции и ще я пусна по-скоро.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 22 Дек 2003 11:05

Lord of Darkness написа:
Абе третата част от трилогията ще е... по-по-най :D
Поне така съм я замислил. Суровият, първи вариант вече е готов, остават малко корекции и ще я пусна по-скоро.
koga,koga,koga i pak koga.... :( :( :( iskam q skoro che shte pla4a.... :lol: :lol: :lol:

[b][i][color=red][size=18]Форумна Инициатива, моля прочети

Профил ICQ Skype WWW

Заглавие:
Публикувано на: 22 Дек 2003 13:41

Кога, кога... скоро. И не реви, моля те. :D :wink: :wink: :D

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 22 Дек 2003 13:44

Lord of Darkness написа:
Кога, кога... скоро. И не реви, моля те. :D :wink: :wink: :D
nqma ama da ne stane sled vakanciqta.... :lol: :lol: :lol:

Профил ICQ Skype WWW

Заглавие:
Публикувано на: 22 Дек 2003 13:46

Споко. :D Казвам скоро, значи НАИСТИНА скоро. :D

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 22 Дек 2003 14:06

Lord of Darkness написа:
Споко. :D Казвам скоро, значи НАИСТИНА скоро. :D
ok... vervam ti.... :lol: :lol: :lol:

Профил ICQ Skype WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 29 Дек 2003 19:09

Predpolagam 4e 6te stae qka.Sega pro4etoh drugite dwe i mi harsaha.

pwnd

Профил ICQ Skype

Заглавие:
Публикувано на: 06 Юли 2004 17:50

МОР

Крепостта бе превзета след часове на сражения край стените. Накрая портите бяха отворени и цялата учителска сган се изсипа сред редиците на опълченските герои. Когато всички вече разбраха, че краят наближава, решиха поне да умрат сами, а не в ръцете на подтисника. Затова много от тях или скочиха от крепостната стена, или се самоубиха четейки испанска граматика.

Други воини паднаха под ударите на линийки за чертане и дървени показалки или пък бяха убити с мазните банички на злите лелки от лафката. Трети се скриха нейде из канализацията, но бяха застигнати от прииждащите вълни от учители. Настана мор и погром.

Един млад момък на име Башко обаче не се даде лесно. Той събра хората около себе си и с тяхна помощ удържа защитата до последния си час. Когато един захвърлен учебник по история го цапна между очите, той се тръшна на земята и припадна. Неговите хора бяха заловени, а той...
Той... се събуди часове по-късно в тъмна, влажна стая. Подозираше, че е някое от мазетата на Зандана, но не успя да излезе оттам - беше здраво окован за стената и нямаше изгледи да мръдне оттам. Тогава в стаята влезе някой.
- Здравей, Башко.
Башко се захили.
- Какво има, нещо притеснява ли те?
- Ох, хахаха! Имам нещо в гащите! АХАХАХАХАХА!
От крачола му се изтърси голям черен плъх, който затупурка из стаята и се скри някъде.
- Така... какво казвахте? - попита Башко.
- Аз... съм Мартина Чаперкова. Тук съм, за да получа информация от теб и съм сигурна, че ти ще ми я дадеш доброволно, нали?
- Чакайте малко... значи сте жена? - учуди се той, гледайки плоската дъска пред себе си.
- Да! И не обичам да ме правят на маймуна!
- Извинявайте...
- Сега имам въпрос към теб. Казаха ми, че можеш да ми отговориш.
Башко изтръпна. След като Христо умря, той сякаш се беше заредил с неговия ентусиазъм и сила. Чувстваше се като негов заместник, продължител на живота му. Не биваше да им два каквато и да било информация за лидерите на бунта. Ами ако и те бяха заловени?
- Башко, минаха три часа от края на битката. Хората ти са сразени, затворени или избити. Ти вероятно си последният оцелял. Кажи ми къде могат да се скрият вероятни оцелели?
- Никога! - каза Башко и се изплю в лицето на подтисника, досущ като Христо навремето. А навремето... "навремето" беше вчера за него. Оттогава животът му коренно се промени. Сега, макар и окован, вече беше свободен.
- Добре... - изсъска плоският звяр. - В такъв случай те чака много, много дълга лятна ваканция.
С тези думи тя излезе от стаята и остави Башко сам... завинаги. Когато вратата хлопна, той разтърси крак и от крачола изпадна още нещо - малко тефтерче. Той внимателно го прелисти с босия си крак и започна да чете от него таблицата за умножение.
- 2х4=8. 3x5=15. 5x7=35... - повтаряше той. Скоро усети как ученето на таблицата започна да разгражда мозъка му и да изгаря вътрешностите му. Той затвори очи и главата му клюмна.

Така загина последният възстанал срещу тиранията. Така завърши героичната одисея на Христо. Завърши... или не? Нима човечеството няма да се надигне отново някой ден и да се бори за правата си? Нима целият свят ще остане бездушен? Или пък легендите за подвига им ще разпалят нови възстания? Само времето ще покаже.

К Р А Й

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Юли 2004 18:58

weird, ама ме кефи. Забавно е :flack: :smash: :mgun:

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Юли 2004 19:03

Ееее, сети се най-накрая да го довършиш! Браво!

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com