Ами като за начинаещи има дъски с автомати за около 300лв,които ще ти свършат перфектна работа за около 2 сезона.Като задобрееш ще ти трябва нещо по-добро.Новите хубави дъски са адски скъпи тука,както и автоматите,но така е в България за съжеление...Големите в тоя бранш са много,като повечето ски производители почнаха да правят и бордове.Най-големите за мен лично са Burton.Дъските иначе са Forum,Nitro,K2,Lib Technologies,GNU,APO,Ride,Technine,всички са много добри и зависи само от претенциите на купувача.И DC изкараха адските дъски тоя сезон.
При обувките не трябва да се прави компромис дори и да си начинаещ.Всичко е в обувката.От това колко е твърда и колко е удобна.
Най-добре е да се закупи нова обувка.Зависи в коя марка се ориентираш.Хай енд Burton -ите ги има и за по 700лв,но тях бих ти ги препоръчал,ако се занимаваш по-сериозно.Иначе новите хубави обувки почват от 300лв.Burton,Northwave,32,Forum,DC,Rossignol...

Така якето и грейката може да са всякакви.Има много brand-ове и главно се различават по дизайна на дадената фирма и по това колко е водопропусквателността.Задължителното е 5,000 воден стълб.Средното ниво е 10,000,а има и с повече.
Цените на повечето хубави и известни марки са горе долу еднакви.За препоръчване са Burton,Analog,686,Special Blend,Foursquare,Forum,Volcom,Oakley,Rossignol,Rip Curl.Цените започват около 200лв за хубава грейка и 300лв за хубаво яке,като има всякакви изгъзици вече,като например Audex системата на Burton.Тва е яке,в което има вгредени говорители и издаден контролен панел за mp3 плейър на ръкава.
Друго важно нещо за мен е и раницата.Не мога да тръгна наникъде по планината без раница.Принципно борд паковете са направени много удобно с много и различни хитри джобчета.Просто да си носите лопатката и нещата в нея като карате.На мен лично без раница на гърба не ми е толкова комфортно.Отново много брандове,но абсолютен лидер според мене са DAKINE.Най-здравите,удобни и готини раници правят.Цените започват от 100лв.
Ръкавици-Dakine,Level,Burton,Special Blend,Rip Curl,всички правят много качествени неща,но като че ли на Дакайн са най-надеждните,що се отнася до ръкавици и раници.
Термо бельото също е задължително според мен.Няма нужда да носиш 5 чифта чорапи.Слагаш 1 чифт термо,една термо блузка и един клин и си готов.
Маската.Много важен предмет в карането.Ако нямаш хубава и надеждна маска нещата може да станат грозни.Главните проблеми са,че повечето маски,дори и с двойна плака се запотяват.На пистата тва може да ти изиграе лоша шега.Модели има бол,както и марки.Най-надеждните си остават Oakley,те са класика във всичко.Да ти кажа има си я разликата в моделите и брандовете,ама не е чак толкова голяма,че някой модел да струва с 200 лв повече от друг.Други големи са Smith Optics,Dragon,Spy,Electric,Anon.Каквото и да избереш няма да сгрешиш,все марки с голям авторитет.Цените почват от 100лв и стигат до 500 за новите модели на Oakley.
Протекция.Аз лично карам с каска.Да ти кажа,нужна си е доста.Никаква протекция не е излишна,зависи как караш.Ползват се ризници,каски,налакътници,накитници и наколенки.Пак има голям избор,като най-отличаващи се са DAINESE(най-скъпите са,но най-надеждните се водят),RED(карам с такава каска) и 661.
Лопатка,сгъваема,алуминиева,лека.Пригодена за носене на раницата -50-100лв зависи къде и какво.
Та общо тва е.Аз се опитах да ти обясня за какво става въпрос изцяло,надявам се да съм помогнал.