Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?) Публикувано на: 07 Юли 2008 22:10
Опитът на ЦЕРН с ускорителчето на частици беше отменен за следващия месец. Интересна ми е темата, ше се мре ли според вас. Който не знае закво стаа въпрос - http://public.web.cern.ch/Public/Welcome.htmlhttp://en.wikipedia.org/wiki/Large_Hadron_ColliderНека опитаме да заформим една дискусийка с обосновани мнения и без мноу флут. Дори аз ще опитам да се въздържа от гореспоменатия. Трупо , убеден съм , че ще напишеш 13 думи с преносен смисъл и отсега ще отбележа , че съм съгласен с теб. Личното ми мнение: Според мен определено търсим начин да сложим край на и без това безсмисленото(?) си съществуване малко по-рано от необходимото.
___________________________________ остарехме
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?) Публикувано на: 07 Юли 2008 22:15
Concerns have been raised about the safety of the Large Hadron Collider, especially regarding the possibility that the high-energy particle collisions might produce phenomena dangerous to the Earth, such as the creation of micro black holes, strangelets, vacuum bubbles and magnetic monopoles.
Чифутите ще ни принесат в жертва на Йехова (Сатаната). Тръпнете!
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?) Публикувано на: 07 Юли 2008 22:18
ега няма prepaid-и за WoW те тагава ке стане страшно
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?) Публикувано на: 07 Юли 2008 22:19
Ледник написа: Concerns have been raised about the safety of the Large Hadron Collider, especially regarding the possibility that the high-energy particle collisions might produce phenomena dangerous to the Earth, such as the creation of micro black holes, strangelets, vacuum bubbles and magnetic monopoles.
Чифутите ще ни принесат в жертва на Йехова (Сатаната). Тръпнете! :Д. и ти ли си вовер бе. е виш то тфа по лошо ;/
|
|
|
|
 |
Морт
|
 |
|
|
Заглавие: Re: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?) Публикувано на: 07 Юли 2008 22:21
Аз пък с нетърпение чакам пускането на ускорителя. Най-малкото ще се получат отговори на въпроси, за които иначе ще ни трябват безумно по-напреднали технологии, за да можем да наблюдаваме в естествени условия. Спекулата за създаване на черни дупки и странглети е оборена множество пъти, голяма част от "опасността" се гради върху недоказани хипотези (макар че доста от оборките също са на база хипотези). Още повече, че макар и наистина голям и мощен (10GJ енергия  ) ускорителят създава сили, които са микроскопични, в сравнение с това, което се случва дори само в Слънчевата система всяка секунда. Както многократно се коментира, ако действително съществуваше реална опасност от ускорителя, то тя щеше да се е реализирала в естествени условия през последните 4 милярда години и да наблюдаваме дори само страничните ефекти.
Chris написа: Vermic написа: Тъъъъъ тъъъъ дъъъъ дъъъъъъъъъъъ дъ дъ да да да па па да па па да дъъъъъ дааааааааааааааа! Музиката от Star Wars ли е това или бъркам? Щото тя е Търъдъдъъън дъъън дъръдъдъъън а твойта версия някво различно ми звучи 
|
|
|
|
 |
The Chameleon
|
Eroguro Lolies FTW! |
 |
В момента играе: しんじまえ、でぶぶす!~
|
|
Заглавие: Re: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?) Публикувано на: 07 Юли 2008 22:22
Ускорителя ще пуска до 4 години, знаете.. 
___________________________________ 天皇陛下万歳。。!
Serious Sam написа: Бих ебал японка с кеф... Но с къса подстрижка... Нито дибидюс, нито джунглясала...
Цитат: iskam nqkoq bipolqrna s koqto da ne znam dali 6te se sybudq 6toto mi duha ili mi e otrqzala huq
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?) Публикувано на: 07 Юли 2008 22:25
Mорт написа: Аз пък с нетърпение чакам пускането на ускорителя. Най-малкото ще се получат отговори на въпроси, за които иначе ще ни трябват безумно по-напреднали технологии, за да можем да наблюдаваме в естествени условия. Спекулата за създаване на черни дупки и странглети е оборена множество пъти, голяма част от "опасността" се гради върху недоказани хипотези (макар че доста от оборките също са на база хипотези). Още повече, че макар и наистина голям и мощен (10GJ енергия  ) ускорителят създава сили, които са микроскопични, в сравнение с това, което се случва дори само в Слънчевата система всяка секунда. Както многократно се коментира, ако действително съществуваше реална опасност от ускорителя, то тя щеше да се е реализирала в естествени условия през последните 4 милярда години и да наблюдаваме дори само страничните ефекти. Сам се контрираш на едно място.. проблемът на тоз опит е , че е основан на хипотези. Колкото до енергията , сам спомена става въпрос за Слънчевата система , а не за самата ни планета .. демек на Земята досега не е освобождавано такова количество => никой не може да е сигурен какви ще са резултатите. Колкото до научната част - определено опитът ще даде ясна представа за много неща , най-заинтригуващите , от които за мен ще бъде доказването/или не , ест/ на суперсиметрията (което от своя страна е една от главните опори на струнната теория , чиито страстен фен съм , макар и осъзнавайки само малка част от целия и замисъл). Въпросът е - струва ли си ? Стремейки се да открием началото си е възможно да сложим края си .. в покера му се вика "имаш ли пот оддс" , тук не знам как е 
|
|
|
|
 |
The Chameleon
|
Eroguro Lolies FTW! |
 |
|
|
Заглавие: Re: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?) Публикувано на: 07 Юли 2008 22:29
Аз съм " ЗА " с 2 ръце, определено.  Трябва да се поемат рискове, ако искаме да постигнем по-добри и по-бързи резултати.
Serious Sam написа: Бих ебал японка с кеф... Но с къса подстрижка... Нито дибидюс, нито джунглясала...
Цитат: iskam nqkoq bipolqrna s koqto da ne znam dali 6te se sybudq 6toto mi duha ili mi e otrqzala huq
|
|
|
|
 |
Морт
|
 |
|
|
Заглавие: Re: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?) Публикувано на: 07 Юли 2008 22:33
Цитат: each of the two beams carries an overall energy that reaches 362 MJ. For comparison, 362 MJ is the kinetic energy of a TGV running at 157 km/h TGV или така наречения Влак стрела. Движи се със скорости доста повече от 157км/ч, във Франция само пътуват десетки такива. 10 гигаджаула са няколко тона тротил, в този ред на мисли преди няколко дни в София пуснаха един локален ускорител. В района на Челопечене. Единственото по-съществено е, че в случая става дума за малък брой елементарни частици, а не за няколко тонен влак, но от друга страна частиците освободени при високоенергийни космически събития имат няколко мащаба по-голяма енергия, което ни връща на момента, че каквото може да стане в ускорителя вече е станало в космоса.
Chris написа: Vermic написа: Тъъъъъ тъъъъ дъъъъ дъъъъъъъъъъъ дъ дъ да да да па па да па па да дъъъъъ дааааааааааааааа! Музиката от Star Wars ли е това или бъркам? Щото тя е Търъдъдъъън дъъън дъръдъдъъън а твойта версия някво различно ми звучи 
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?) Публикувано на: 07 Юли 2008 22:38
маите викат,че щели да го пускат тва през 2012
напълно безопасно е,иначе
|
|
|
|
 |
Дади
|
 |
В момента играе: Рефреш на PCM форума (epik high score!)
|
|
Заглавие: Re: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?) Публикувано на: 07 Юли 2008 22:40
Пичове, прощавайте много, може ли като за не-физици да обясните? Супер простичко, че кат' видя термини и глупости, и мозъка ми изключва :-/ Какъв е тоя ускорител, какво прави, за какво ни е? 
___________________________________ "Properly read, the Bible is the most potent force for atheism ever conceived." — Isaac Asimov.
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?) Публикувано на: 07 Юли 2008 22:41
Mорт написа: TGV или така наречения Влак стрела. Движи се със скорости доста повече от 157км/ч, във Франция само пътуват десетки такива. 10 гигаджаула са няколко тона тротил, в този ред на мисли преди няколко дни в София пуснаха един локален ускорител. В района на Челопечене.
Единственото по-съществено е, че в случая става дума за малък брой елементарни частици, а не за няколко тонен влак, но от друга страна частиците освободени при високоенергийни космически събития имат няколко мащаба по-голяма енергия, което ни връща на момента, че каквото може да стане в ускорителя вече е станало в космоса. Добре , нека пообърна малко въпроса. Според теб дорасли ли сме за пресъздаване на създаването ни ? И как си представяш света след примерното доказване на струнната теория ? Разбира се , ще отнеме години след самия опит (ако въобще той докаже нужното) за да се докажат и другите главни доказателства на самата теория , но все пак .. чисто хипотетично , тази теория дава едно наистина прекалено усложнено разбиране за света ни , като цяло (естествено възможно е и да съм тъпичък и само за мен да е сложно) .. И все пак , къде е едно взривче , къде е 10-мерно пространство всяко с характерна частица и т.н. и т.н. Въпросите са колкото да заформим няква дискусия , чел съм те по други теми , че се интересуваш , затва. Чами , сменяй подписа 
|
|
|
|
 |
Морт
|
 |
|
|
Заглавие: Re: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?) Публикувано на: 07 Юли 2008 22:49
@Дади, блъскал ли си колички като малък? Е, тези типове правят същото, но с машини за десетки милярди долари и с отделни атоми. Целта е да се разпаднат на възможно по-малки елементарни частици, отделни кварки, бозони и т.н. По този начин в контролирани условия се наблюдава експериментално какво се случва на субатомно ниво.
@Random доказвайки струнната теория няма да обърнем света с хастара навън. Нито главите ни ще експлодират от осъзнаването на невъзможното. "дорасли ли сме за" и подобни въпроси спъват прогреса? Не знам дали преди 60 години сме били дорасли за трансконтинентални балистични ракети, но това израстване ни качи на луната (конспиративния офтопик в друга тема!).
Още повече, че струннате теория все още е в твърде, твърде суров и теоретичен вид и постоянно се fork-ва в различни под-теории.
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?) Публикувано на: 07 Юли 2008 22:55
Mорт написа: @Random доказвайки струнната теория няма да обърнем света с хастара навън. Нито главите ни ще експлодират от осъзнаването на невъзможното. "дорасли ли сме за" и подобни въпроси спъват прогреса? Не знам дали преди 60 години сме били дорасли за трансконтинентални балистични ракети, но това израстване ни качи на луната (конспиративния офтопик в друга тема!). Главите дали няма да гръмнат не е ясно .. все пак количеството инфо този път ше е с доста пъти по-огромно от тва при предишните ни революционни открития .. Тва да откриеш , че разбирането на един цял свят за обграждащото го пространство е грешно се е случвало и преди , факт е , но това като че ли ще дойде малко по-бързичко от предишните .. Все пак , в ход с забързаното развитие на света като цяло , няма да е голяма раота да осъзнаеш че 7 мини-измерения се моткат на микроскопично ниво около теб или да видиш една грамадна струна да се рее из небето след вечерния блок новини. Последното беше просто мечта , ше ме извините. Би било уникално :О Спъване на прогреса или запазване на възможността за по-нататъчен такъв  .. не го ли караме прекалено бързо , питам аз. Според мен има още доста неща , които да се направят преди да е нужно да се прибегне до толкова грамаден опит. То не е шега работа да се занимаваш с чак па толкова неизвестни за теб неща , или ?
|
|
|
|
 |
The Chameleon
|
Eroguro Lolies FTW! |
 |
|
|
Заглавие: Re: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?) Публикувано на: 07 Юли 2008 22:59
Колкото по-бързо открием едно откритие, толкова по-бързо ще открием друго, още по-интересно, според мен..  Щом нещо бъде открито, то според мен сме подготвени до толкова, до колкото е изобщо възможно да се подготвим за въпросното откритие..  Бтв, защо да си сменя подписа? 
|
|
|
|
 |
Морт
|
 |
|
|
Заглавие: Re: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?) Публикувано на: 07 Юли 2008 22:59
Наскоро се разбра, че Млечният път има не 4, а 2 големи ръкава. Ние пък сме в един от по-малките. Да разбереш, че галактиката, в която се намираш всъщност няма нищо общо с това, което си мислиш хич не е малко. Но е факт, че 99.5% от популацията не разбра за това.Факт е, че поне още 10 години ще се печатат учебници по физика с Млечен път с 4 ръкава. Няколко измерения повече или няколко измерения по-малко - все тая за averege Joe.
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?) Публикувано на: 07 Юли 2008 23:04
The Chameleon написа: Колкото по-бързо открием едно откритие, толкова по-бързо ще открием друго, още по-интересно, според мен..  Щом нещо бъде открито, то според мен сме подготвени до толкова, до колкото е изобщо възможно да се подготвим за въпросното откритие..  Бтв, защо да си сменя подписа?  Ебавка , че ше мрем по рано  Морт , и все пак дали не са малко повечко от 0.5% хората , които знаят за най-вероятната теория за създаването на Вселената - а именно Големия Взрив .. май са повечко , да ти кажа. Но тва е наистина безмислен спор , по-скоро съм съгласен с твоята гледна точка за аверейдж джото .. въпреки тва моя начин на мислене и изобщо възприятие на света при едно събитие от подобна величина ще се промени хипер много .. и нямам идея дали ще остана адекватен докрай 
|
|
|
|
 |
Till.Lindemann
|
 |
|
|
Заглавие: Re: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?) Публикувано на: 07 Юли 2008 23:04
и кво толкова може да стане четох наляво надясно в интернета че тва си е простичък експеримент в абсолютно контролирани условия после-както казахте тва е проект за илярди долари, ако има някакъв риск да се заличим, дали отнякъде щеше да се намери и долар за тия учени разбрах че реално за нас няма рискове, обаче ще станат неща, които развити с годините, могат да докажат много нови неща и да доведат до еволюция в някои области ащо ще е за добро съм ЗА!!!
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?) Публикувано на: 07 Юли 2008 23:19
Mорт написа: Наскоро се разбра, че Млечният път има не 4, а 2 големи ръкава. Ние пък сме в един от по-малките. Да разбереш, че галактиката, в която се намираш всъщност няма нищо общо с това, което си мислиш хич не е малко. Но е факт, че 99.5% от популацията не разбра за това.Факт е, че поне още 10 години ще се печатат учебници по физика с Млечен път с 4 ръкава. Морт, при целият ми интерес към астрономията (физиката я оставям настрана, тя ме разочарова), не успях да намеря една причина защо този факт би трябвало да интересува когото и да било. 
|
|
|
|
 |
долу_админа
|
 |
В момента играе: Игрътъ
|
|
Заглавие: Re: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?) Публикувано на: 07 Юли 2008 23:26
Бате, намерихме Блек Меса 
|
|
|
|
 |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|