Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Заглавие: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?)
Публикувано на: 07 Юли 2008 22:10

Опитът на ЦЕРН с ускорителчето на частици беше отменен за следващия месец.
Интересна ми е темата, ше се мре ли според вас.
Който не знае закво стаа въпрос -
http://public.web.cern.ch/Public/Welcome.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Large_Hadron_Collider

Нека опитаме да заформим една дискусийка с обосновани мнения и без мноу флут. Дори аз ще опитам да се въздържа от гореспоменатия.
Трупо , убеден съм , че ще напишеш 13 думи с преносен смисъл и отсега ще отбележа , че съм съгласен с теб.

Личното ми мнение:
Според мен определено търсим начин да сложим край на и без това безсмисленото(?) си съществуване малко по-рано от необходимото.

Профил

Заглавие: Re: CERN (опитче , братя , ша мрем ли ?)
Публикувано на: 07 Юли 2008 22:15

Concerns have been raised about the safety of the Large Hadron Collider, especially regarding the possibility that the high-energy particle collisions might produce phenomena dangerous to the Earth, such as the creation of micro black holes, strangelets, vacuum bubbles and magnetic monopoles.

Чифутите ще ни принесат в жертва на Йехова (Сатаната). Тръпнете!

Профил

Публикувано на: 07 Юли 2008 22:18

ега няма prepaid-и за WoW те тагава ке стане страшно

Профил

Публикувано на: 07 Юли 2008 22:19

Ледник написа:
Concerns have been raised about the safety of the Large Hadron Collider, especially regarding the possibility that the high-energy particle collisions might produce phenomena dangerous to the Earth, such as the creation of micro black holes, strangelets, vacuum bubbles and magnetic monopoles.

Чифутите ще ни принесат в жертва на Йехова (Сатаната). Тръпнете!

:Д.
и ти ли си вовер бе.
е виш то тфа по лошо ;/

Профил

Аватар
Публикувано на: 07 Юли 2008 22:21

Аз пък с нетърпение чакам пускането на ускорителя. Най-малкото ще се получат отговори на въпроси, за които иначе ще ни трябват безумно по-напреднали технологии, за да можем да наблюдаваме в естествени условия.
Спекулата за създаване на черни дупки и странглети е оборена множество пъти, голяма част от "опасността" се гради върху недоказани хипотези (макар че доста от оборките също са на база хипотези).

Още повече, че макар и наистина голям и мощен (10GJ енергия :shock: ) ускорителят създава сили, които са микроскопични, в сравнение с това, което се случва дори само в Слънчевата система всяка секунда.

Както многократно се коментира, ако действително съществуваше реална опасност от ускорителя, то тя щеше да се е реализирала в естествени условия през последните 4 милярда години и да наблюдаваме дори само страничните ефекти.

Музиката от Star Wars ли е това или бъркам? Щото тя е Търъдъдъъън дъъън дъръдъдъъън а твойта версия някво различно ми звучи :?

Профил ICQ

Eroguro Lolies FTW!
Аватар
В момента играе: しんじまえ、でぶぶす!~
Публикувано на: 07 Юли 2008 22:22

Ускорителя ще пуска до 4 години, знаете.. :D

Serious Sam написа:
Бих ебал японка с кеф... Но с къса подстрижка... Нито дибидюс, нито джунглясала...

Цитат:
iskam nqkoq bipolqrna s koqto da ne znam dali 6te se sybudq 6toto mi duha ili mi e otrqzala huq

Профил WWW

Публикувано на: 07 Юли 2008 22:25

Mорт написа:
Аз пък с нетърпение чакам пускането на ускорителя. Най-малкото ще се получат отговори на въпроси, за които иначе ще ни трябват безумно по-напреднали технологии, за да можем да наблюдаваме в естествени условия.
Спекулата за създаване на черни дупки и странглети е оборена множество пъти, голяма част от "опасността" се гради върху недоказани хипотези (макар че доста от оборките също са на база хипотези).

Още повече, че макар и наистина голям и мощен (10GJ енергия :shock: ) ускорителят създава сили, които са микроскопични, в сравнение с това, което се случва дори само в Слънчевата система всяка секунда.

Както многократно се коментира, ако действително съществуваше реална опасност от ускорителя, то тя щеше да се е реализирала в естествени условия през последните 4 милярда години и да наблюдаваме дори само страничните ефекти.

Сам се контрираш на едно място.. проблемът на тоз опит е , че е основан на хипотези.
Колкото до енергията , сам спомена става въпрос за Слънчевата система , а не за самата ни планета .. демек на Земята досега не е освобождавано такова количество => никой не може да е сигурен какви ще са резултатите.

Колкото до научната част - определено опитът ще даде ясна представа за много неща , най-заинтригуващите , от които за мен ще бъде доказването/или не , ест/ на суперсиметрията (което от своя страна е една от главните опори на струнната теория , чиито страстен фен съм , макар и осъзнавайки само малка част от целия и замисъл).
Въпросът е - струва ли си ? Стремейки се да открием началото си е възможно да сложим края си .. в покера му се вика "имаш ли пот оддс" , тук не знам как е :)

Профил

Eroguro Lolies FTW!
Аватар
Публикувано на: 07 Юли 2008 22:29

Аз съм " ЗА " с 2 ръце, определено. :) Трябва да се поемат рискове, ако искаме да постигнем по-добри и по-бързи резултати.

Serious Sam написа:
Бих ебал японка с кеф... Но с къса подстрижка... Нито дибидюс, нито джунглясала...

Цитат:
iskam nqkoq bipolqrna s koqto da ne znam dali 6te se sybudq 6toto mi duha ili mi e otrqzala huq

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 07 Юли 2008 22:33

Цитат:
each of the two beams carries an overall energy that reaches 362 MJ. For comparison, 362 MJ is the kinetic energy of a TGV running at 157 km/h

TGV или така наречения Влак стрела. Движи се със скорости доста повече от 157км/ч, във Франция само пътуват десетки такива. 10 гигаджаула са няколко тона тротил, в този ред на мисли преди няколко дни в София пуснаха един локален ускорител. В района на Челопечене.

Единственото по-съществено е, че в случая става дума за малък брой елементарни частици, а не за няколко тонен влак, но от друга страна частиците освободени при високоенергийни космически събития имат няколко мащаба по-голяма енергия, което ни връща на момента, че каквото може да стане в ускорителя вече е станало в космоса.

Музиката от Star Wars ли е това или бъркам? Щото тя е Търъдъдъъън дъъън дъръдъдъъън а твойта версия някво различно ми звучи :?

Профил ICQ

Публикувано на: 07 Юли 2008 22:38

маите викат,че щели да го пускат тва през 2012

напълно безопасно е,иначе

Профил

Аватар
В момента играе: Рефреш на PCM форума (epik high score!)
Публикувано на: 07 Юли 2008 22:40

Пичове, прощавайте много, може ли като за не-физици да обясните? Супер простичко, че кат' видя термини и глупости, и мозъка ми изключва :-/ Какъв е тоя ускорител, какво прави, за какво ни е? :? :oops:

Профил WWW

Публикувано на: 07 Юли 2008 22:41

Mорт написа:
TGV или така наречения Влак стрела. Движи се със скорости доста повече от 157км/ч, във Франция само пътуват десетки такива. 10 гигаджаула са няколко тона тротил, в този ред на мисли преди няколко дни в София пуснаха един локален ускорител. В района на Челопечене.

Единственото по-съществено е, че в случая става дума за малък брой елементарни частици, а не за няколко тонен влак, но от друга страна частиците освободени при високоенергийни космически събития имат няколко мащаба по-голяма енергия, което ни връща на момента, че каквото може да стане в ускорителя вече е станало в космоса.

Добре , нека пообърна малко въпроса. Според теб дорасли ли сме за пресъздаване на създаването ни ? И как си представяш света след примерното доказване на струнната теория ? Разбира се , ще отнеме години след самия опит (ако въобще той докаже нужното) за да се докажат и другите главни доказателства на самата теория , но все пак .. чисто хипотетично , тази теория дава едно наистина прекалено усложнено разбиране за света ни , като цяло (естествено възможно е и да съм тъпичък и само за мен да е сложно) .. И все пак , къде е едно взривче , къде е 10-мерно пространство всяко с характерна частица и т.н. и т.н.

Въпросите са колкото да заформим няква дискусия , чел съм те по други теми , че се интересуваш , затва.
Чами , сменяй подписа 8)

Профил

Аватар
Публикувано на: 07 Юли 2008 22:49

@Дади, блъскал ли си колички като малък? Е, тези типове правят същото, но с машини за десетки милярди долари и с отделни атоми. Целта е да се разпаднат на възможно по-малки елементарни частици, отделни кварки, бозони и т.н. По този начин в контролирани условия се наблюдава експериментално какво се случва на субатомно ниво.

@Random доказвайки струнната теория няма да обърнем света с хастара навън. Нито главите ни ще експлодират от осъзнаването на невъзможното. "дорасли ли сме за" и подобни въпроси спъват прогреса? Не знам дали преди 60 години сме били дорасли за трансконтинентални балистични ракети, но това израстване ни качи на луната (конспиративния офтопик в друга тема!).

Още повече, че струннате теория все още е в твърде, твърде суров и теоретичен вид и постоянно се fork-ва в различни под-теории.

Профил ICQ

Публикувано на: 07 Юли 2008 22:55

Mорт написа:
@Random доказвайки струнната теория няма да обърнем света с хастара навън. Нито главите ни ще експлодират от осъзнаването на невъзможното. "дорасли ли сме за" и подобни въпроси спъват прогреса? Не знам дали преди 60 години сме били дорасли за трансконтинентални балистични ракети, но това израстване ни качи на луната (конспиративния офтопик в друга тема!).

Главите дали няма да гръмнат не е ясно .. все пак количеството инфо този път ше е с доста пъти по-огромно от тва при предишните ни революционни открития .. Тва да откриеш , че разбирането на един цял свят за обграждащото го пространство е грешно се е случвало и преди , факт е , но това като че ли ще дойде малко по-бързичко от предишните .. Все пак , в ход с забързаното развитие на света като цяло , няма да е голяма раота да осъзнаеш че 7 мини-измерения се моткат на микроскопично ниво около теб или да видиш една грамадна струна да се рее из небето след вечерния блок новини. Последното беше просто мечта , ше ме извините. Би било уникално :О
Спъване на прогреса или запазване на възможността за по-нататъчен такъв :) .. не го ли караме прекалено бързо , питам аз. Според мен има още доста неща , които да се направят преди да е нужно да се прибегне до толкова грамаден опит. То не е шега работа да се занимаваш с чак па толкова неизвестни за теб неща , или ?

Профил

Eroguro Lolies FTW!
Аватар
Публикувано на: 07 Юли 2008 22:59

Колкото по-бързо открием едно откритие, толкова по-бързо ще открием друго, още по-интересно, според мен.. :) Щом нещо бъде открито, то според мен сме подготвени до толкова, до колкото е изобщо възможно да се подготвим за въпросното откритие.. :)

Бтв, защо да си сменя подписа? :lol:

Serious Sam написа:

Цитат:

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 07 Юли 2008 22:59

Наскоро се разбра, че Млечният път има не 4, а 2 големи ръкава. Ние пък сме в един от по-малките. Да разбереш, че галактиката, в която се намираш всъщност няма нищо общо с това, което си мислиш хич не е малко. Но е факт, че 99.5% от популацията не разбра за това.Факт е, че поне още 10 години ще се печатат учебници по физика с Млечен път с 4 ръкава.
Няколко измерения повече или няколко измерения по-малко - все тая за averege Joe.

Профил ICQ

Публикувано на: 07 Юли 2008 23:04

The Chameleon написа:
Колкото по-бързо открием едно откритие, толкова по-бързо ще открием друго, още по-интересно, според мен.. :) Щом нещо бъде открито, то според мен сме подготвени до толкова, до колкото е изобщо възможно да се подготвим за въпросното откритие.. :)

Бтв, защо да си сменя подписа? :lol:

Ебавка , че ше мрем по рано :)
Морт , и все пак дали не са малко повечко от 0.5% хората , които знаят за най-вероятната теория за създаването на Вселената - а именно Големия Взрив .. май са повечко , да ти кажа.
Но тва е наистина безмислен спор , по-скоро съм съгласен с твоята гледна точка за аверейдж джото .. въпреки тва моя начин на мислене и изобщо възприятие на света при едно събитие от подобна величина ще се промени хипер много .. и нямам идея дали ще остана адекватен докрай :)

Профил

Аватар
Публикувано на: 07 Юли 2008 23:04

и кво толкова може да стане
четох наляво надясно в интернета че тва си е простичък експеримент в абсолютно контролирани условия
после-както казахте тва е проект за илярди долари, ако има някакъв риск да се заличим, дали отнякъде щеше да се намери и долар за тия учени
разбрах че реално за нас няма рискове, обаче ще станат неща, които развити с годините, могат да докажат много нови неща и да доведат до еволюция в някои области
ащо ще е за добро съм ЗА!!!

Профил

Публикувано на: 07 Юли 2008 23:19

Mорт написа:
Наскоро се разбра, че Млечният път има не 4, а 2 големи ръкава. Ние пък сме в един от по-малките. Да разбереш, че галактиката, в която се намираш всъщност няма нищо общо с това, което си мислиш хич не е малко. Но е факт, че 99.5% от популацията не разбра за това.Факт е, че поне още 10 години ще се печатат учебници по физика с Млечен път с 4 ръкава.

Морт,
при целият ми интерес към астрономията (физиката я оставям настрана, тя ме разочарова), не успях да намеря една причина защо този факт би трябвало да интересува когото и да било. :?

Профил

Аватар
В момента играе: Игрътъ
Публикувано на: 07 Юли 2008 23:26

Бате, намерихме Блек Меса :shock:

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2025 PC Mania | Реклама | Контакти Хостинг от Actiefhost