Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: опаааааа
Заглавие: Re: Най-масовата заблуда на човечеството - surround-a :)
Публикувано на: 10 Яну 2011 16:51

Rostik79 написа:
Ама сте големи хейтърчета ...

Дупето боли ли те?

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 10 Яну 2011 23:01

Gοסgle [Bot] написа:
Човешките уши може да са само 2, но чуват 3-измерно, отпред-отзад, нагоре-надолу.

И всичко помежду им.

Профил

Аватар
В момента играе: HL2DM; CRYSIS2; QUAKE 4; TRACKMANIA; PORTAL
Публикувано на: 11 Яну 2011 04:49

Btw имам грешка от първия пост, където съм писал "колони", съм имал предвид статични звукови източници спрямо главата (-слушалки), така, че се извиняваам.
За колони(не-статични говорители), със сигурност е по-добре да са мнoгoканални!!

Не говоря за качество (басове, мнoгoлентови говорители и т.н), не бъркайте. Тъкмо това ви обяснявам - как чуваме триизмерно, въпреки че имаме 2 уши. Пробвайте с 2 микрофона да запишете 3 измерен звук и ще разберете какво се опитвам да ви обясня... Разликата на човека и тази между 2-та микрофона е, че имаме ушни миди, както и възможността да си движим главата(ориентиране чрез движение), и това е начина по които определяме звуците в триизмерното пространство.. Ама вие не искате да се замислите.. Ако нямахме възможност да се движим(спрямо източника на звука) и нямахме ушни миди, тоест се едно случая с 2-та неподвижни микрофона, щяхме да можем да определим само разликата между ляво и дясно (стерео).
Та има начини да се възпроизведе surround и на стерео слушалки (2 канала) и то само със помощта на софтуеър..
А за домашно кино, ако седиш на канапето, отдалечен от източниците на звук (говорителите) и имаш възможнот да си движиш главата, то тогава мнoгoканален звук е препоръчителен, естествено...
Идеята ми е, че на теория всички стерео-слушалки биха могли да бъдат използвани като съраунд слушалки, само чрез софтуеър, но според мен малко хора се замислят за това, а и хич няма да е на печалба, все пак хората са масово заблудени, и искат готово, не искат да си губят "излишно" времето... Все пак, не всички имат свободно време като мен:)
Ако искате да проверите, дали говоря истината, проучете работата на сонарите... Веднага ще зацепите за какво говоря.

А ако някои се обърка и попита как тогава виждаме с очите, те вече са съвсем други по устройство.... Ако едно самостоятелно ухо не може да определи нито един звуков източник(като посока), в нито едно пространствено измерение, то едно самостоятелно око, без проблеми може да се ориентира в две измерения(ако е неподвижно, ако е подвижно би могло да се ориентира във всички пространствени измерения)...

И, нека, плс в тази тема да пишат само компетентни хора, ако има такива в този форум:) (ако имат време, де, все пак умните хора не си губят времето в четене на форуми по цял ден). И престанете панически да търсите одобрението на другите, чрез обиждане на непознати, скрити зад клавиатурите.. Прсото е много детско, и като пораснете, ще го разберете!
Аз може да съм моментен безделник, и да се чуда с кво да се похвала, ама аз поне имам с какво! А и само за момента съм такъв безделен, което е най-важното!

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 11 Яну 2011 11:06

Ебахти великия трол.

Профил

Аватар
Публикувано на: 11 Яну 2011 11:25

Praise to God and his minions!

Профил

Аватар
Публикувано на: 11 Яну 2011 13:53

Нема такъв трол!

Профил Skype

Публикувано на: 11 Яну 2011 15:19

Vermic написа:
Нема такъв трол!

Взимайте пример, аматьори бледи!

Профил

Аватар
В момента играе: Супер Марио
Публикувано на: 11 Яну 2011 17:45

Само Аз така си мисля... или Темата и втория пост на Автора леекинко си противоречат ??

Профил

Аватар
Публикувано на: 11 Яну 2011 18:25

Най масонската заблуда са ,да :D
Изгори си компютъра.

Профил Skype

Аватар
В момента играе: Със самолетчета :)
Публикувано на: 11 Яну 2011 19:04

За тъпото трол: http://en.wikipedia.org/wiki/Surround_sound и нататъка продължаваш да се образоваш... Човечеството, че е малоумно - малоумно е, но съраунда е сила... Вкъщи е 5.2 (не че е официален стандарт, но баща ми си взе допълнителен буфер)...

Е, пич, на долбито филмите са епик, но ти като си глух и малоумен, стой си в невежество и си слушай яКоОоо от шибаните слушалчици за 10 лева. Неандарталец!

А за всички, които им се чете нещо оффтопикц: http://en.wikipedia.org/wiki/Special:Random

Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn

а.к.а. Багериста

Профил

Аватар
Публикувано на: 13 Яну 2011 11:57

OhMyGosh написа:
Btw имам грешка от първия пост, където съм писал "колони", съм имал предвид статични звукови източници спрямо главата (-слушалки), така, че се извиняваам.
За колони(не-статични говорители), със сигурност е по-добре да са мнoгoканални!!

Не говоря за качество (басове, мнoгoлентови говорители и т.н), не бъркайте. Тъкмо това ви обяснявам - как чуваме триизмерно, въпреки че имаме 2 уши. Пробвайте с 2 микрофона да запишете 3 измерен звук и ще разберете какво се опитвам да ви обясня... Разликата на човека и тази между 2-та микрофона е, че имаме ушни миди, както и възможността да си движим главата(ориентиране чрез движение), и това е начина по които определяме звуците в триизмерното пространство.. Ама вие не искате да се замислите.. Ако нямахме възможност да се движим(спрямо източника на звука) и нямахме ушни миди, тоест се едно случая с 2-та неподвижни микрофона, щяхме да можем да определим само разликата между ляво и дясно (стерео).
Та има начини да се възпроизведе surround и на стерео слушалки (2 канала) и то само със помощта на софтуеър..
А за домашно кино, ако седиш на канапето, отдалечен от източниците на звук (говорителите) и имаш възможнот да си движиш главата, то тогава мнoгoканален звук е препоръчителен, естествено...
Идеята ми е, че на теория всички стерео-слушалки биха могли да бъдат използвани като съраунд слушалки, само чрез софтуеър, но според мен малко хора се замислят за това, а и хич няма да е на печалба, все пак хората са масово заблудени, и искат готово, не искат да си губят "излишно" времето... Все пак, не всички имат свободно време като мен:)
Ако искате да проверите, дали говоря истината, проучете работата на сонарите... Веднага ще зацепите за какво говоря.

А ако някои се обърка и попита как тогава виждаме с очите, те вече са съвсем други по устройство.... Ако едно самостоятелно ухо не може да определи нито един звуков източник(като посока), в нито едно пространствено измерение, то едно самостоятелно око, без проблеми може да се ориентира в две измерения(ако е неподвижно, ако е подвижно би могло да се ориентира във всички пространствени измерения)...

И, нека, плс в тази тема да пишат само компетентни хора, ако има такива в този форум:) (ако имат време, де, все пак умните хора не си губят времето в четене на форуми по цял ден). И престанете панически да търсите одобрението на другите, чрез обиждане на непознати, скрити зад клавиатурите.. Прсото е много детско, и като пораснете, ще го разберете!
Аз може да съм моментен безделник, и да се чуда с кво да се похвала, ама аз поне имам с какво! А и само за момента съм такъв безделен, което е най-важното!

Bitch, no!

Профил ICQ WWW

Аватар
Публикувано на: 13 Яну 2011 13:19

Съраунда наистина не е нещо особенно. Супер неудобно е да редиш колонки из стаята като луд и накрая курец. Някои с 2 мощни стерео колони може да те издуха като хай-фай качество и сила на звука. Лека изгъзица си е. Според мен 2 колони и един субуфер са си перфекната комбинация.

Профил

Аватар
Публикувано на: 13 Яну 2011 13:48

Ей сега ще си купя слушалки със съраунд!

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 13 Яну 2011 18:31

Ставаше въпрос, че нуждата, за повече от 2-канално аудио, за да се възпроизведе 3 измерна звукова информация е ненужна, и е масова заблуда. Все пак имаме две уши - тоест 2 говорителя са ни достатъчни, по един за всяко ухо. Всеки говорител може да възпроизведе без компромис информацията, нужна за ухото, за което отговаря, за да бъде заблуден слуха, че звука е пространствен, и не е ограничен само ляво/дясно(стерео). Но все пак повечето от вас, ако са учили нещо по физика, то е било най-много зубрене, а само със зубрене няма как да си представиш нещата (които всъщност са елементарни), и ще даваш много пари, защото не знаеш, че за surround не е нужно мнoгoканално аудио...
Даже и при озвучаване, когато седиш на разстояние от източника на звук (колоните), примерно пред телевизора, на канапето, пак не е задължително мнoгoканалното аудио, освен ако не си въртиш главата, докато гледаш, което ще развали усещането за момент... Това е единственото приложение на мнoгoто аудио канали... А не, защото, разбираш ли, имаме някакъв орган, различен от ушите, с които усещаме откъде идва звука, това просто са глупости.

Проблема обаче седи там, че заблудата е толкова масова, че май все още няма просто СОФТУЕР, които да емулира мнoгoканално аудио на 2 канала(нужните звукови промени, за да се заблуди ухото, че звука идва от посока, различна от права линия по ушния канал, тоест централно ляво/дясно(откъдето звука идва най-чист))... Знам, че има слушалки, които са surround, но ако са наистина ефективни, то те ползват хардуеърна емулация (btw на пазара има и слушалки, които са мнoгoканални, без емулация, което ги прави абсолютно неефективни, така, че внимавайте!...)

Ама и аз, къде съм тръгнал само да пиша, в най-комплексарския форум на земята, и после ше ми кажете, че българите сме защитавали нещо.... Абсолютни егоисти, които не могат да овладеят емоциите, и си вярват, че по техния си собствен начин (приемане на мнения без премисляне и факти, ами просто по УСЕТ), някога ще са щастливи.... Разберете, че еволюцията не щади такива, като вас. Не го казвам, да ви обидя, ами защото го чувствам дълг(малко и ми е приятно да ви се присмивам де, но това ще запазя за себе си... Опс, аз май на глас го казах)..

И забележете, че хората, които дават смислено мнение, са по-малко от 5%....

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 16 Яну 2011 15:01

OhMyGosh написа:

Проблема обаче седи там, че заблудата е толкова масова, че май все още няма просто СОФТУЕР, които да емулира мнoгoканално аудио на 2 канала(нужните звукови промени, за да се заблуди ухото, че звука идва от посока, различна от права линия по ушния канал, тоест централно ляво/дясно(откъдето звука идва най-чист))

You Noob, go frag yourself.

Профил

Аватар
Публикувано на: 16 Яну 2011 15:01

днес си купих слушалки за 240 лева ;с

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 16 Яну 2011 15:24

Vermic написа:
днес си купих слушалки за 240 лева ;с

пожелавам ти да седнеш на тях :lol:

Профил

Публикувано на: 16 Яну 2011 16:00

OhMyGosh написа:
Ставаше въпрос, че нуждата, за повече от 2-канално аудио, за да се възпроизведе 3 измерна звукова информация е ненужна, и е масова заблуда. Все пак имаме две уши - тоест 2 говорителя са ни достатъчни, по един за всяко ухо. Всеки говорител може да възпроизведе без компромис информацията, нужна за ухото, за което отговаря, за да бъде заблуден слуха, че звука е пространствен, и не е ограничен само ляво/дясно(стерео). Но все пак повечето от вас, ако са учили нещо по физика, то е било най-много зубрене, а само със зубрене няма как да си представиш нещата (които всъщност са елементарни), и ще даваш много пари, защото не знаеш, че за surround не е нужно мнoгoканално аудио...
Даже и при озвучаване, когато седиш на разстояние от източника на звук (колоните), примерно пред телевизора, на канапето, пак не е задължително мнoгoканалното аудио, освен ако не си въртиш главата, докато гледаш, което ще развали усещането за момент... Това е единственото приложение на мнoгoто аудио канали... А не, защото, разбираш ли, имаме някакъв орган, различен от ушите, с които усещаме откъде идва звука, това просто са глупости.

Проблема обаче седи там, че заблудата е толкова масова, че май все още няма просто СОФТУЕР, които да емулира мнoгoканално аудио на 2 канала(нужните звукови промени, за да се заблуди ухото, че звука идва от посока, различна от права линия по ушния канал, тоест централно ляво/дясно(откъдето звука идва най-чист))... Знам, че има слушалки, които са surround, но ако са наистина ефективни, то те ползват хардуеърна емулация (btw на пазара има и слушалки, които са мнoгoканални, без емулация, което ги прави абсолютно неефективни, така, че внимавайте!...)

Ама и аз, къде съм тръгнал само да пиша, в най-комплексарския форум на земята, и после ше ми кажете, че българите сме защитавали нещо.... Абсолютни егоисти, които не могат да овладеят емоциите, и си вярват, че по техния си собствен начин (приемане на мнения без премисляне и факти, ами просто по УСЕТ), някога ще са щастливи.... Разберете, че еволюцията не щади такива, като вас. Не го казвам, да ви обидя, ами защото го чувствам дълг(малко и ми е приятно да ви се присмивам де, но това ще запазя за себе си... Опс, аз май на глас го казах)..

И забележете, че хората, които дават смислено мнение, са по-малко от 5%....
Не зная защо, може би случайно, а може би под влиянието на някакво дълбоко аргументирано съзнание в мен, за чието съществуване аз не подозирам, си помислих, че си несравнимо тъп.

Профил

Аватар
Публикувано на: 16 Яну 2011 18:31

добре ве о Мон Дьо, защо като искаш само компетентни хора да изказват мнения в темата, ти продължаваш да пишеш в нея?

иначе, не ми отговори на въпроса, ти като гледаш филм на лаптопа у вас, и като си на кино, едно и също ли чуваш :?:

Профил

Аватар
Публикувано на: 20 Яну 2011 10:43

И ето, наситина се оказва, че съм прав... Surround слушалки дейстиветлно съществуват, и то само с 2 канала (всеки канал с по 2 ленти,примерно), а съраунда е емулация, точно както си мислех, което доказва, че нямаме нужда от повече от 2 канала, за да чуваме триизмерно(освен в случаите, когато ушите ни се движдат отделно спрямо източника на звук, както е примерно в случаите, когато сме на разстояние пред телевизора)...
Просто заблудата наистина е много масова, и малко хора наистина осъзнават "какво всъщност е нужно за възпроизвеждане на три-измерно озвучение", а всичко е толкова елементарно - имаме 2 уши, тоест всички слушалки биха могли да бъдат превърнати само чрез софтуер, в източници на три измерно озвучение... Вече за качеството на звука, това е друга тема..
С две думи - ушите ни са "стерео", но имаме начин да се ориентираме в пространствено, което значи, че и всички стерео предаватели, биха могли да емулират пространствено озвучение!

Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2025 PC Mania | Реклама | Контакти Хостинг от Actiefhost