Ми нямаш проблеми. Първо във всеки уиндоус си има windows movie maker, с което ти препоръчвам да започнеш. За нуждите на елементарен видеомонтаж ще ти свърши работа. По-добра програма с малко повече възможности, но също много проста за опериране е Ulead Videostudio 11 (или друга версия, но аз съм с 11-ката и съм доволен).
Повечето от известните youtube-ъри са усвоили в детайли монтирането на по-професионални програми за монтаж като Sony Vegas, Adobe Premier и др. които аз самия съм в процес на разучаване и не мога да ти дам много съвети. Те ще са ти необходими, ако искаш да използваш специални ефекти като зелен екран и т.н., но за това което виждам мисля че по-горните програми ще са ти достатъчни.
Като усвоиш някои трикове във видеомонтажа може да се изкушиш да сложиш за фон някаква музика. Внимавай с авторските права. Не бих ти препоръчвал да ги нарушаваш, защото при 3 оплаквания ти трият канала и целия ти труд отива на вятъра. Има сайтове като
www.incompetech.com от където може да ползваш безплатна музика при условие, че опоменеш автора.
Надявам се да съм бил полезен, хубаво е българските ютубъри (незнам дали го казвам правилно) да обменяме опит и да се подкрепяме.