Здравейте всички,
Предварително ме извинте за непросветеността, но не съм много напреднал. Значи наскоро си купих ASUS k50is-sx147l.По принцип ми казаха, че е с линукс, но аз не го стартирах въобще и викнах съседа да инсталираме win 7. Не знам какво е форматирал и какво не, но на следващия ден забелязах, че диска ми малее. По принцип диска ми е 250 ГБ , а в my computer имам "С"- 185ГБ. През computer manager-disc manager установих, че имам "C"- primary healthy partition /NTFS/-185 GB, primary healthy partition-39GB без буква и без система като кликна с десен бутон в/у нея ми дава само delete, и още един дял- unpartitioned space. Въпроса ми е как да направя вторият дял от 39ГБ /пък и третият от 9ГБ/ видим и потребим и когато сторя това през WIN ако ми се прецака уиндоуса и го преинсталирам, ще запазя ли инфото в/у този дял.
Предварително благодаря.
Помощ скрит дял на харда!!!
-
vini_dicappo
Re: Помощ скрит дял на харда!!!
Дай му буква и ще се оправи. А щом е нов може да се наложи и да го форматираш първо и после да го именуваш. Пробвай и кажи дали е станало.
И аз вече не знам защо още влизам в този форум...
-
vini_dicappo
Благодаря, но точно там е проблема,единствената опция, която ми дава е delete.От друга страна не ми се форматира и всичко наново-драйвери,програми и т.н.botlik3 написа:Дай му буква и ще се оправи. А щом е нов може да се наложи и да го форматираш първо и после да го именуваш. Пробвай и кажи дали е станало.
Бих бил благодарен ако ми посочите някакво друго решение.
По принцип линукс си има собствени файлови таблици, които не могат да се прочетат от windows, затова първо трябва да изтриеш дяла, в който са заделени тези 39 gb-та и чак след това да избереш да направиш от мястото, което е вече освободено, нов partition. Ако се притесняваш от това какво има на това място - свали си един linux boot disk и пусни компютъра да се boot-не през него и разгледай.
We're nothing like God. Not only do we have limited powers, but sometimes we're driven to become the devil himself. What's your answer this time?
Repeat carefully after me! This world is made... This world is made of... made of... LOVE AND PEACE!
Repeat carefully after me! This world is made... This world is made of... made of... LOVE AND PEACE!
-
vini_dicappo
Sentry написа:По принцип линукс си има собствени файлови таблици, които не могат да се прочетат от windows, затова първо трябва да изтриеш дяла, в който са заделени тези 39 gb-та и чак след това да избереш да направиш от мястото, което е вече освободено, нов partition. Ако се притесняваш от това какво има на това място - свали си един linux boot disk и пусни компютъра да се boot-не през него и разгледай.
Благодаря, имам линукс диск с компа.Довечера ще пробвам и ще пиша.А когато създам новия дял през window-са ако се прецака същия инфото на този дял ще се запази ли?
Още веднъж съжалявам за глупавите въпроси.
Ако затриеш linux-ския дял и после не успееш да направиш от него нов дял най-вероятно инфото ще се е затрило. Има си програми, с които можеш да опиташ да възстановиш информацията от затрития дял, но по принцип тая работа е мъка. С другия ти дял не мисля, че може да стане нещо лошо, особено ако я правиш тая работа под windows.
We're nothing like God. Not only do we have limited powers, but sometimes we're driven to become the devil himself. What's your answer this time?
-
vini_dicappo
Благодаря на всички /в случая 2ма човека/,които се опитаха да помогнат. Това с изтриването на дяла и създаването на нов работи. Като създадеш новия си го преименуваш,форматираш и готово.