Тоя кво казал,оня кво написал.Нищо че на Божествена комедия една дума не мога да й схвана и реално единственото,което разбрах,беше от УИКИПЕДИЯ.
Нали сядам си аз да си чета,както обикновено,малко преди да заспа,прочитам 5-6 страници и заспивам и като се събудя - тряс!греда - трябва да почвам отначало,защото нищо не съм разбрал
Чел съм само първите три глави от "Ад" и кура да ми отрежете,не мога да ви кажа за какво иде реч в тях.Че даже в даскало ни и изпитват - питат ни какво значела вълчицата,пантерата и лъва.Е аз откъде примерно да знам че точките на пантерата символизират борбата в Италия между гвелфите и гибелините?Tbh,като чух за първи път думата "гвелфи" си помислих за няква кръстоска между гном и елф!Честно!И още ги мисля за нещо такова!
Разбирам,че тези неща ни трябват за обща култура,но да не би някога през живота си ще водя разговор от този род:
-Абе,нали знаете,че едно време учехме в даскало за борбата между гвелфите и гибелините в Италия през 16ти век и там как Данте е участвал.Вие лично на чия страна сте?
-Ами,честно да ти призная,повече ме кефят гвелфите,защото имам 80тки гном и елф.
-А пък аз лично заставам на страната на гибелините,защото носят само ГИБЕЛ!!!
Srsly...THE FUCK?!
Не ми е ясно,защо трябва да учим такива глупости и то в такива големи количества?Нищо чудно,че учениците имат слаби оценки и бягат от час - съвсем нормално е,при положение,че си е чиста загуба на време.
Основният проблем на нашето образование е,че не е мръднало от времето на социализма.На запад,и да учат авторите от Ренесанса,съм сигурен,че ги учат в някаква далеч по-лека форма,а не в такава,дето нищо не можеш да разбереш.
Миналата година също беше така."Ходене на богородица по мъките","Шестоднев" и не знам си още кво - все неща,които са ме карали да правя фейспалм през ред,докато ги четох.
Ето ви един цитат (по памет) от "Шестоднев":
"Сърцето е съставено от едно голямо коремче,което пък е разделено на три по-малки коремчета".
Имаше и още едно,където Йоан Екзарх възкликваше как,аджеба,бог осигурява въздух за всички живи същества.
И тия глупости ако не си ги чел и не ги знаеш ти пишат двойка.
Другото произведение,което смятам да визирам,е "Война и мир".Започнах да го чета с голям ентусиазъм,но тъй като трябваше да си местя погледа надолу на всеки 5 реда,защото все щеше да има нещо на ФРЕНСКИ бързо се отказах.
Изглежда,че колкото по трудно е да се прочете дадено произведение,толкова по-известно става то.
И не ме разбирайте погрешно - аз в действителност обичам да чета книги,много пъти съм игнорирал компа заради някоя наистина интересна книга,но това,което учим в даскало,по скоро ще ни откаже от четенето.
Amirite?
P.S.Нищо че визирам основно литературата,имам същото мнение и за всички останали предмети.