В различните училища се преподават различни неща. Основно зависи от това какви преподаватели има, защото не може един даскал да ти преподава език, който самият той не разбира. А се сещате, че хората, които знаят езици за програмиране рядко стават даскали. А ако станат, по правило са идиоти (сещайте се защо!). Аз съм от Сливен и там учихме Паскал, но от 2 випуска след мен учат вече на С++, за което много се радвам (действително е по-перспективен език).
Към автора на темата - личи си, че въобще не разбираш кое какво е.

Вземи някоя книжка и прочети (или туториал от нета), защото нищо не разбираш в момента (личи си). Каквото и повече да казвам си е загуба на време на този етап.
Всъщност NotePad-а си е класика в писането на код. Нищо не ти пречи да си пишеш кода и там. Brain, напиши код на С в пад-а, след това накарай по някакъв начин (не знам точно как, но може!) да го пуснеш с компилатора и ще тръгне. Гаранция 100%! Всъщност, доколкото знам, файловете .cpp не се различат от .txt, просто разширението им е такова за асоциативността с евентуалната ти среда за програмиране.
Бейсик май е МАЛКО по-перспективен от Паскал. Ако искаш наистина нещо "перспективно" - С++, Джава, Питон. От друга страна ДжаваСкрипт, Пърл, РНР и т.н. обикновено се свеждат накрая до генериране на ХТМЛ код (който си е език за правене на сайтове), и са езици за предимно писане на сайтове. Докато първите три са за писане на софтуер (което не значи, че и в двата случая другото не е възможно де).
И накрая - един въпрос - колко от "компетентно изказалите" се пичове тук наистина разбират от програмиране?