Автор |
Съобщение |
MALIGOS
|
|
|
|
Заглавие: Един тъп вапрос за програмните езици. Публикувано на: 10 Ное 2007 17:33
Значи тази година сам девети клас в профилирана паралелка за работа с програмиране но все още не сме почнали същинската част а вече 6 часа пишем история на информатиката и какво е тя (което много ме нерви)Та потарсих аз из нета за програмните езици и разбрах че те са много видове а не само както аз си мислех че има само JavaScript и Паскал .Та същинската част на вапроса ми е (макар че е доста тъп)каде се пишат тези програмни езици в какви програми за да знам и да започна да се опражнявам щото разбрах че тази година ще пишем само на Паскал а на него никои не работил и бил направо забравен език а искам да се науча на JavaScript и СС++ таи че моля ви се помогнете ми имам голямо желание.
|
|
|
|
|
Hangwire
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 10 Ное 2007 17:35
Notepad
ПП.Не се ебавам,почвай с Notepad ако след време наистина искаш да разбираш.
|
|
|
|
|
MALIGOS
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 10 Ное 2007 17:38
Дам 10х значи копирам някои примерно готов код от урок и го поствам в нотепад после какво да направя (тва беше още по тапо).
|
|
|
|
|
Hangwire
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 10 Ное 2007 17:47
Не съм програмист,разбирам само от html.
Предполагам трябва да го сейваш в .file-extension-za-suotvetniq-programen-ezik
Чети,четене му е майката.Туториали в гугъл бол.
ПП.Значително по-лесно ще ти е с програмата EditPlus 2,същото като нотепад,но е правена специално за писане на код.
EditPlus 2 +crack
Не съм сигурен дали това бачка,така че ти давам целия лист да избереш друг линк.
Успех и късмет в това начинание.Похвално.
|
|
|
|
|
Zero-Blade
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 10 Ное 2007 18:06
Ако искаш да се упражняваш за даскало, знай, че освен Паскал, друго няма да учите (ако профила ти е информатика).
Ако искаш да учиш програмен език се захващай с C++
П.п. Аз пък препоръчвам UltraEdit32
___________________________________ Аз спамих форума на PC Mania за да дръпна хора към моя нов форум.
|
|
|
|
|
Omega-x
|
Супер Марио или Смърт |
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 10 Ное 2007 18:10
Аз пък Delphi.
___________________________________ <3Bandaids don't fix bullet holes<3 Taytay.
|
|
|
|
|
Xpu$тo
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 10 Ное 2007 19:19
Аз миналата година бях 9ти клас със специална паралелка и учихме за Паскал.
Работхме и на Command Prompt
___________________________________ http://best-cocktails-recipes.com - Cocktails recipes and mixed drinks http://www.vzonata.com - диета Зоната от проф. Бари Сиърс
|
|
|
|
|
MALIGOS
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 10 Ное 2007 19:48
Дам за жалост явно само Паскал ще учим. Но мерси за информацията сега обаче незнам примерно копирам някакав код жава в тази програма на джава документ и как да го пусна после кво да правя(леле вапросите ми стават все по тапи).
|
|
|
|
|
B.L.
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 10 Ное 2007 19:51
MALIGOS написа: Дам 10х значи копирам някои примерно готов код от урок и го поствам в нотепад после какво да направя (тва беше още по тапо).
Земи прочети малко първо кое какво е, пък после почвай да програмираш. Като прочетеш малко, би трябвало да разбереш, че ще ти трябва компилатор за да пишеш програмки. Ето един примерен урок за паскал, даже и линк за компилатор има - http://library.thinkquest.org/27297/ (иначе паскал е много безперспективен език, ако ти се занимава сериозно с програмиране хващай C++ или BASIC)
|
|
Xpu$тo
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 10 Ное 2007 20:12
MALIGOS написа: Дам за жалост явно само Паскал ще учим. Но мерси за информацията сега обаче незнам примерно копирам някакав код жава в тази програма на джава документ и как да го пусна после кво да правя(леле вапросите ми стават все по тапи).
Ще погледна в старата си тетракта (мисля че я пазя) и ще ти напиша няколко комнди
Само да я намеря
П.П мога да ти дам команди за MS-DOS Само тях съм запазил от цялата година по информатика
___________________________________ http://best-cocktails-recipes.com - Cocktails recipes and mixed drinks http://www.vzonata.com - диета Зоната от проф. Бари Сиърс
|
|
|
|
|
Чалгамен
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 10 Ное 2007 23:38
Zero-Blade написа: Ако искаш да се упражняваш за даскало, знай, че освен Паскал, друго няма да учите (ако профила ти е информатика).
Ако искаш да учиш програмен език се захващай с C++
П.п. Аз пък препоръчвам UltraEdit32
Ние в дакало учихме C++, не знам на вас за какво са ви преподавали само паскал
|
|
|
|
|
Романс
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 10 Ное 2007 23:42
Аз само от HTML разбирам, но уча C++
___________________________________ .
|
|
|
|
|
Xpu$тo
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 11 Ное 2007 16:33
|
|
|
|
|
MetalGearRex
|
|
Мнения: 2086 Местоположение: Alaska secret underground military base
В момента играе: GTA IV, Heroes 6
|
|
Заглавие: Публикувано на: 11 Ное 2007 21:03
В различните училища се преподават различни неща. Основно зависи от това какви преподаватели има, защото не може един даскал да ти преподава език, който самият той не разбира. А се сещате, че хората, които знаят езици за програмиране рядко стават даскали. А ако станат, по правило са идиоти (сещайте се защо!). Аз съм от Сливен и там учихме Паскал, но от 2 випуска след мен учат вече на С++, за което много се радвам (действително е по-перспективен език).
Към автора на темата - личи си, че въобще не разбираш кое какво е. Вземи някоя книжка и прочети (или туториал от нета), защото нищо не разбираш в момента (личи си). Каквото и повече да казвам си е загуба на време на този етап.
Всъщност NotePad-а си е класика в писането на код. Нищо не ти пречи да си пишеш кода и там. Brain, напиши код на С в пад-а, след това накарай по някакъв начин (не знам точно как, но може!) да го пуснеш с компилатора и ще тръгне. Гаранция 100%! Всъщност, доколкото знам, файловете .cpp не се различат от .txt, просто разширението им е такова за асоциативността с евентуалната ти среда за програмиране.
Бейсик май е МАЛКО по-перспективен от Паскал. Ако искаш наистина нещо "перспективно" - С++, Джава, Питон. От друга страна ДжаваСкрипт, Пърл, РНР и т.н. обикновено се свеждат накрая до генериране на ХТМЛ код (който си е език за правене на сайтове), и са езици за предимно писане на сайтове. Докато първите три са за писане на софтуер (което не значи, че и в двата случая другото не е възможно де).
И накрая - един въпрос - колко от "компетентно изказалите" се пичове тук наистина разбират от програмиране?
___________________________________ Never save anything for the swim back!
|
|
|
|
|
Wile E. C.
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 11 Ное 2007 22:08
Повечето езици си имат IDE, това е цялостна интегрирана среда за писане на програми, с текстов редактор със синтактично оцветяване на командите, дебъгер, компилатор и всичко.
Най-добре да си сложиш Visual Studio, защото на това работят повечето професионалисти в момента.
Ако ще започнете с Паскал, си сложи Turbo Pascal или Free Pascal.
Бейсик го заеби, не е сериозна работа. PHP не е за начинаещи. Ако научиш Паскал или C, няма да имаш проблем с РНР, но не започвай с него.
Free Pascal: http://www.freepascal.org/download.var
Безплатни С и С++ компилатори и IDE: http://www.thefreecountry.com/compilers/cpp.shtml
1-вите две в списъка са добри - безплатния Visual Studio и Turbo C++ на Борланд.
|
|
|
|
|
MetalGearRex
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 11 Ное 2007 22:55
Brain написа: MetalGearRex написа: Всъщност NotePad-а си е класика в писането на код. Нищо не ти пречи да си пишеш кода и там. Brain, напиши код на С в пад-а, след това накарай по някакъв начин (не знам точно как, но може!) да го пуснеш с компилатора и ще тръгне. Гаранция 100%! Всъщност, доколкото знам, файловете .cpp не се различат от .txt, просто разширението им е такова за асоциативността с евентуалната ти среда за програмиране.
Ясно, но все пак трябва компилатор за "сглобяването" на самия сорс, нали така?
Е, много ясно. Само че ти и .тхт с ХТМЛ в него не можеш да накараш да тръгне, без да го качиш на някакъв сървър, нали? Така че забележката ми си е в сила.
Wile E. C. добре обясни нещата.
И бтв, недей се отчайва толкова от това, че много хора казват "Паскал е отживелица и не е перспективен"! Съгласен съм, но има едно нещо, което повечето хора май въобще не разбират - програмирането си е едно на какъвто и език да пишеш. Затова няма да загубиш много, ако го научиш първо на Паскал (а и в крайна сметка той си е език за обучение, така че може би дори ще е по-добре), а после само научиш синтаксиса на С++ или Джава например и пренесеш всичките си познания и умения на новия език.
Просто обаче мнозинството хора, които много авторитетно казват "няма смисъл да се учи Паскал" просто не са надраснали "коденето" за да стигнат до "програмирането". Не че аз съм кой знае какъв програмист, но поне следвам това в момента и съм се убедил в правотата на думите си.
|
|
|
|
|
AlShu
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 12 Ное 2007 12:23
Цитат: "Паскал е отживелица и не е перспективен"
А Delphi-то какво е бе? Паскал с обекти, визуални елементи и какво ли още не.
По лични впечатления у нас се търсят програмисти с Visual С колкото и с Delphi. Разбирайте - трябва да се знае и С и Паскал.
Да не говорим, че Паскал е по-изчистен и лесен...и според мен е по-лесен за изучаване на първи компютърен език.
Трябва да се учат и двата!
Като говорим за безсмислици от сорта на "най-перспективен", според мен "най-перспективен език" е SQL PL ...съвременните системи обикновено представляват следното - сървър с база данни (примерно Oracle) и клиентски програми, които се закачат през интернет към сървъра (евентуално минавайки през криптиране и секюрити сървър).
Т.е. стандартния програмист трябва да владее език за правене на Win клиентски програми (примерно Visual С и Delphi), език за правене на Web клиентски програми (Perl или нещо такова) и език за поддържане на база данни (примерно SQL PL)...имайте в предвид, че всички тежки справки и информационни обработки се правят на сървъра, за да може клиентът да е по-"тънък".
Колкото повече езици (и техни разновидности и диалекти) познава един програмист, толкова по-добре за него.
Примерно в нашата фирма (аз съм тестер, а не програмист) се ползва CA Visual Objects, което в основата си е Clipper (още един обявен за "безперспективен" език)...всички наши програмисти го псуват, но тънкия ни бюджет може да си позволи само такъв лицензиран инструмент.
___________________________________ Stop the bats! Stop the bats! Make them go and not come back!
|
|
|
|
|
MetalGearRex
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 12 Ное 2007 17:02
AlShu написа: Т.е. стандартния програмист трябва да владее език за правене на Win клиентски програми (примерно Visual С и Delphi), език за правене на Web клиентски програми (Perl или нещо такова) и език за поддържане на база данни (примерно SQL PL)...имайте в предвид, че всички тежки справки и информационни обработки се правят на сървъра, за да може клиентът да е по-"тънък".
Да, това е така, когато правиш всичко сам. В действителност като работиш в екип с други програмисти, ще ти се наложи да правиш по-малко неща и да разбираш от по-малко неща. Иначе звучиш сякаш като станеш софтуерен програмист в някоя фирма и веднага ще те накарат да им правиш и сайта.
Иначе в общи линии си прав. Макар че според мен се търси доста малко Делфи и Бейсик. Не казвам, че няма работа и за програмисти с тези езици, но просто е доста по-малко търсенето. Това и имам аз предвид под "неперспективен".
|
|
|
|
|
BiGGiE
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 12 Ное 2007 23:28
notepad бла, бла бла Как така никой не спомена гордостта на свободния програмист и Ричард Столман еМаcs?
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|