Става въпрос, че искам да се науча да пиша стихове.
Ама хич не ме бива да връзвам римите, да говоря в ритъм и да праскам инверсиите.
Дори да приемем, че "free verse" ще се преведе като "без рима", изказването пак няма смисъл - защо пък стихове без рима да са тъпи? Напротив, стига да имат звучност римата не е задължителна. Звучност и ритъм, съотношение на брой на срички... Красиво е когато ги четеш да са като песен, не задължително, но е един похват...Firzen написа:По схема ли ще го пишеш бе, душко?!![]()
Нещо и на мен чичо гуугъл не ми помага със сериозно линкче, затова не мога да предложа повече от това да застанеш пред учителката ти по литература, да й завъртиш един звънък шамар и да й заповядаш да спре с предъвкването на синтетичния, спиращ мозъчната дейност анализ на прекрасни творения, и да премине на теория за направата на такива.
Иначе, попаднал си на правилния форум - тук сме само будни умове и запалени критици, все с някой съвет ще можем да помогнем. Ще започна с любим цитат от Робърт Фрост - който систематизира и първото нещо, което намирам за важно в един стих:
"Writing free verse is like playing tennis with the net down." ("Да пишеш стихове без рима е като да играеш тенис без мрежа.") Демек тъпо, много тъпо.
Ами така мисля, че ще се преведе, 'бели стихове'.Existence написа:Дори да приемем, че "free verse" ще се преведе като "без рима", изказването пак няма смисъл - защо пък стихове без рима да са тъпи? Напротив, стига да имат звучност римата не е задължителна. Звучност и ритъм, съотношение на брой на срички... Красиво е когато ги четеш да са като песен, не задължително, но е един похват...
Рима? Не мисля, че е от задължителните условия...
Наистина, по-добър "учител" за писане на стихотворения, от анализа на едно такова, няма. Ако госпожата ти е точна може да ти помогне. Моята в 12ти клас беше поетеса. Смахната поетеса, несъмнено, но пак си разбираше от професията
Знам, че звучи абсурдно.Firzen написа:По схема ли ще го пишеш бе, душко?!![]()
Няма такова нещо просто защото самата поезия е силно емоционална и тя се твори, поставяйки съзнанието си в различно състояние. Което за мен, например, е абсолютно недостижимо при нормални условия и съм го постигал само няколко пъти през целия си живот.Ледник написа:Знам, че звучи абсурдно. ;) Виж, талантът човек или си го има по принцип, или го няма. Аз имам таланта да пиша проза, но нямах техническите умения - разрових се, купих си книжка по въпроса, научих се - как се създава напрежение, как да се изградят правдоподобни персонажи, как да превърнеш идеята от едно изречение в десетстранично резюме на сюжета. Това е техника, която няма много общо със стила и таланта.Firzen написа:По схема ли ще го пишеш бе, душко?! :lol:
Ей такова нещо мислех, че трябва да има из нета... но нъц. :/