Заглавие: Re: Соло китара Публикувано на: 14 Май 2008 14:22
Утро,
вижте сега. С много неща не съм съгласен.
Като цяло, общи приказки редите и така леко може да вкарате някой желаещ в грешката. На първо време, да, общо-взето - скъпото си заслужава. Което обаче не значи, че няма китари, които звукват сравнително добре, а парата им е повече от приемлива (аз съм собственик на такава, говоря от опит).
Въпрос на опит е да намериш подходящия инструмент, на доста време, свирене, проба-грешка и т.н. И на пари, разбира се.
Иначе малко практически съвети (за начинаещи):
1. Не купувате Harley Benton, Stagg, Jack&Danny или прочие нискобюджетни решения без абсолютно ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да ги чуете как пеят. Иначе много пари, нищо че парите са малки; 2. Някой спомена кубетата от по 15+W. Някой заставал ли е пред 15W звук? С толкова мога да откажа половин панелен блок от нощен сън. За домашни условия едни 5W са повече от достатъчни. Има безброй miniamp-ове, даже вече и stack-ове - на батерии (2хААА, напълно приемливо), със слушалки да си дрънчите по нощите без полицейско-пенсионерски ексцесии. Най-гот е да вземете amp със суич за превключване 5/50(+), обаче там парите са други; 3. Евтини камиони (педали/ефекти) са напълно излишни, само се трупат, повечето не докарват звук и т.н. Въобще, тегава история, пилеят се много пари, докато намериш точно какво търсиш; 4. Оглеждайте се за втора ръка брадви и техники; 5. Използвайте компютъра (с краден софтуер).
Или който може, да ходи навън - вече няма ддс, мита и т.н. за Европа, доларът е нисък = евтин шипинг от отвъд голямото море. В рОдината картината е малко грозновата с музикалните магазини. Излиза в пъти по-евтино, изборът е по-голям, брадвите са едно ниво нагоре (понеже дотук се шипват доста странни партиди).
Освен това, ориентирайте се какво ще правите с каквото-там-купите. Взимате една евтина дъска и едно кубе за общо 500-600 жълтици. След година (ако не ви писне), трябва да сменяте, за свирене в група нещата са съвсем отделни (гаражни репетицийки) - задължително трябва ватовете да се качват на поне 50, за да има нормален звук.
И така. ...
Някой по-долу искаше да взима HB - вместо това може да се разходи до Петте кьошета и да погледна LTD и Cort какво предлагат за 400+ - най-ниските серии, които са в пъти по-добри от измислиците на thomann и подобни. Ако е за метъл. За по-леки неща има невероятно много избор вече - някой Squier, Vintage, Encore даже, Yamaha и т.н.
Оттам започва трудната част. Китарният звук е въпрос колкото на китара, толкова и на електроника, озвучаване, кабели, предпочитания (и на задкитарно устройство, ама то е друг въпрос).
Има доста интересни оферти, Vox Amplug, например. Аз си купих скоро едно и го чакам да пристигне - навън вървят по 40 пари, у нас ги има във visiarts, някъде 90лв отиваха. Marshall също имат малки ампове, всички под 50 евро. А за повече - един Tiny Terror е винаги добре дошъл, обаче малко солено.
Vox-овете даже са три вида - чист, рок и ме'ъл, директно китара-слушалки. Ако толкова ви се играе с ефекти - тогава Line 6 Spider II/III. Кубенцата вървят с пет тона ефекти, пресети, тунер, няколко входа. Малките стават за вкъщи, някои им критикуват звука, но за без пари - толкова. Въпреки това, аз лично не съм голям почитател на вградени ефекти и транзистори, ползвам по финансови причини.
Оттам се почва. А и за нататък си има хватки - поръчки при български майстори, които излизат в пъти по-евтини от серийни модели и т.н.
Лека.
___________________________________ legalize murder
|