Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Искам да клокна процесора но незнам как? Публикувано на: 11 Мар 2008 15:24
Искам да клокна процесора но незнам как ! Карам един фр ама той ми казва че не иска ( за да не преебе нещо ) . Тааа може ли някой да ми обесни подробно как става това ? Ще сьм много благодарен Processor AMD 2800+ 2.0 Gh Asrock K7NF2-RAID RAM 1.0 GB Сьс Биос сьм малко скаран така , че ако може малко по подробно 10х предварително
|
|
|
|
|
Mistral
|
|
В момента играе: MWO
|
|
Заглавие: Re: Oвьрклок ! Публикувано на: 11 Мар 2008 17:48
Сега, и това малко песимистично ще прозвучи, просто няма смисъл да го оверклокваш този процесор. Много по-вероятно е видео картата ти да е това което забавя нещата.
Дори да решиш да се пробваш с процесора, повече от 200-300MHz няма да му вдигнеш - това няма и да го усетиш най-вероятно. Но ако си толкова настоятелен и с "Биос сьм малко скаран така", намери някой познат който разбира какво прави.
___________________________________ старо куче
|
|
|
|
|
Fire Eagle
|
|
|
|
Заглавие: Re: Oвьрклок ! Публикувано на: 11 Мар 2008 18:56
какъв е модела на процесора отключен ли е
|
|
|
|
|
Activen
|
|
|
|
Заглавие: Re: Oвьрклок ! Публикувано на: 11 Мар 2008 20:32
Fire Eagle написа: какъв е модела на процесора отключен ли е при положение че знае само общото значение на думата оувърклок мислиш ли че знае дали процесора му е отключен или не... иначе Mistral е прав,piase10 не се заемай ако не разбираш защото има вероятност да ти изгори процесора (вярно е че за да се научиш трябва да опитваш но при положение че си бос на тема биос ... няма никакъв смисъл)
___________________________________ Живея , за да преча на другите!
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Oвьрклок ! Публикувано на: 12 Мар 2008 02:50
Добре как ще ми изгори процесора като компа ще загасне при евентуален проблем ! Това са ми го казвали много хора който разбират . Плюс това ми казаха в замунда че на AMD 200-300 Мгх ще усетя разлика и то не малка !!! Друг е вьпроса че не искаха да ми покажат как става Не сьм казал да ми кажете на 100 % просто искам който има времето и доброто желание да ми каже . Това е !
|
|
|
|
|
Mistral
|
|
В момента играе: MWO
|
|
Заглавие: Re: Oвьрклок ! Публикувано на: 12 Мар 2008 08:28
Щеше да ги усетиш преди три-четири години, защото процесора ти е XP. За да ги усетиш тия 200-300MHz на AMD днеска, щеше да ти трябва поне X2. Че може да ти изгори процесора, може - просто трябва да ти е достатъчно оптимистичен оверклок опита. Ако знаеш какво правиш рисковете са минимални. Кажи по-добре защо искаш да го пържиш CPU-то, за какви игри. Кажи и каква ти е видео катата. Така ще можем да ти кажем дали изобщо има смисъл да пробваш. Оверклока не е магия, има си граници.
___________________________________ старо куче
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Oвьрклок ! Публикувано на: 12 Мар 2008 11:54
Мерси че помагаш ! Еми картата е ати радеон 9550 128 мб . Много искам да се науча да клоквам защото сега като си купя нов комп искам да го клокна и него . Така че по добре ако има нещо да прецаквам да е на старата машина
|
|
|
|
|
Hangwire
|
|
|
|
Заглавие: Re: Oвьрклок ! Публикувано на: 12 Мар 2008 11:55
Много е хубаво че искаш да се научиш, но трябва да знаеш и последствията от овърклока...
|
|
|
|
|
The.Rampage.Rado
|
|
|
|
Заглавие: Re: Oвьрклок ! Публикувано на: 12 Мар 2008 14:12
Еми пич щом си ентусиаст: почваш с ровене на "овърклок на атлон" и производните във форума на ХБГ. Там ще видиш хората до какви граници са докарали силиция... Иначе от мен с дългогдоишен опит с 1800++ от 1533 на 2500 мхц мога да ти кажа, че тея процове носят до 1.85 със свестен въздух/вода и ~ 1.7+малко на Титан или Акаса въздух, какъвто ти най-вероятно имаш.. Поне имаш късмет с чипсета си - Нвидиа2. Не знам какво са оставили тея шушомиги от Асрок в БИОСа да се бара, така че.... Иначе - тея най-вероятно са заключени множители, освен ако не е некой много стар... Те и даваха повече клок де.. Но 300 мандаклерца са минимума.. Ако е за 300 мегахерца, няма смисъл - нищо няма да усетиш, от замунда да ми ядат опинците... Слагаш едни примерно 1.7 (ако ти е 1.5 дефулта), ако е 1.6 или повече вече нещата стават лоши защото е кофти тоя проц и фабрично са го сетнали на по-високо напрежение поради грешки. И после качваш шината с по 5 мегахерца в биоса. Зареждаш Уин в нормален режим. (БЪДИ СИГУРЕН, че в даден момент уиндоуса ще се омаже от грешките в паметта!) Която между другото трябва винаги да е синхронна на ФСБто - 1 към 1 иначе се губи яко производителност при тази архитектура. На нея спокойно можеш от 2.6-7-8- да и спуснеш едни 3 волта и да я качиш от 400 на 425-430 примерно на 2.5-3-3-11. Не мисля, че ще е чак такъв проблем. Иначе оптималните тайминги са 11-2-2-2.0 (колкото по-малко, толкова по-добре, като КАС играе най-голяма роля - 2.5 е за теб възможния според мен), но те са невъзможни освен, ако не си с Уинбонд чипове и по-точно отличните БХ5 и малко по-зле представящите се БХ6. Ако въобще не изгрее системата (само да развърта вентовоте без образ на екрана) махаш кабела отзад (или щракаш копчето, ако имаш и отваряш махаш батерията. Натискаш PWR бутона на кутията, и обратно - батерията и кабела. Ще трябва да въведеш обратно датата в уиндоус/биос.И така след като си влезнал в Уин на определена шина пускаш prime95, memtest for windows S&M. Като прайма пусаш го веднъж на large и веднъж на small. Като повиси така 2-3 часа без грешка, пускаш мемтеста да направи едни 500 % като оказваш -all unused memory. Накрая бетонираш сичко с S&M като оказваш от сетингса - лонг и пускаш процесорните тестове и тези за рамта (за диска не ти трябва). По този начин си сигурен, че имаш 100% стабилна система, ако ги издържи и трите теста. Ако на някой забие или се рестартира - или сваляш шината или качваш напрежението. Бараш напрежението на проца, на рамта. На северния мост не ти трябва да го бараш докато не стигнеш 250 мегахерца шина, а ти няма да я стигнеш с това дъно. Не пипаш и АГП напрежението, то не прави нищо. Окачваш задължително АГП честотата да е 66 мхц (по този начин се заключва, понеже PCI шината е заключена за нея и можеш да прецакаш каквото имаш на PCI или някой хард диск. И за финал - откажи се. Процесора ти е толкова стар, че дори да го изгориш ще си с 20 лева назад, но и не си стува да се занимаваш и са седиш без ПЦ. Според мен ще е по-добре, ако ваште ти вземат ново ПЦ интел, да продадеш сегашното на части и да купиш с парите хубаво охлаждане за проц, по-добра рам и така нататък. И да видиш тогава клока кво прави... Ако (не) си разбрал нещо - пиши ще поясня...
___________________________________ KusLink.com - скъси си... линка! www.rampagesport.eu - магазин за волейбол, хокей на трева и разни други
|
|
|
|
|
Вuddy
|
|
|
|
Заглавие: Re: Oвьрклок ! Публикувано на: 13 Мар 2008 07:00
Едва ли човек който пита по този начин, ще е разбрал нещо...
|
|
|
|
|
ivanatora
|
|
|
|
|
|
|
|
Вuddy
|
|
|
|
Заглавие: Re: Oвьрклок ! Публикувано на: 13 Мар 2008 11:37
Хардуера не се измъчва от овърклок о.О
|
|
|
|
|
The.Rampage.Rado
|
|
|
|
Заглавие: Re: Oвьрклок ! Публикувано на: 13 Мар 2008 16:52
Вuddy написа: Хардуера не се измъчва от овърклок о.О Тва да не е животно или човек, за да го измъчваш... Тва е една проклета машина, която си я взел да имаш облага (под каквато и да е форма) от нея. Ако тя може да работи по-добре за същите (или малко повече) пари, то тя ще бъде накарана да работи така... А относно съкращаването на живота на компонентите - то вие отдавна ще сте ги продали или спрели да ги използвате преди те да умрат в следствие на повишаването на напрежение или честота...
___________________________________ KusLink.com - скъси си... линка! www.rampagesport.eu - магазин за волейбол, хокей на трева и разни други
|
|
|
|
|
ivanatora
|
|
|
|
Заглавие: Re: Oвьрклок ! Публикувано на: 13 Мар 2008 21:08
Вuddy написа: Хардуера не се измъчва от овърклок о.О О не бе. Съвременните архитектури и без това работят на магия, от как се използва предсказване на преходите и супер скаларна технология. В космическите совалки не използват Пентиум4 или АМД, а 8086 - последния процесор, който се знае как работи. Всеки процесор си прави номинален брой грешки, които обаче не се усещат от end-user-ите като мен и теб. Вдигате температурата, напреженията, разваляте номиналния режим на работа. Броя на грешките се увеличава експоненциално - съответно и забиванията. Може и 24 часа да го бичите на Прайм и да не забие, а по-късно като сте минали 100-то ниво на играта Х и да забие точно преди да сте сейвнали. Заради увеличения шанс за грешка. Да не говорим ако се занимавате с нещо по-сериозно и такова забиване ви коства часове работа или пари. Топлината не скъсява живота ли? Ясно е че имате хладилни инсталации по-големи от машината ви, но от къде минава тази топлина преди да стигне до охладителя? През чипа. Знаете ли колко топлина е нужна да се стопи една пътечка с дебелина 0.1 микрон? Благодаря, мисля да си ползвам текущата щайга още дълги години наред В къщи доста свястно си работи един комп от 2000-та година. Сестрата редовно го мъчи с ХР, офис, скайпове, майпове и други глупости. Какво щеше да мъчи ако го нямаше? Друг комп който си работи доста свястно е един Пентиум (от първите, с готиния Бъг, няколко години по-стар от компа на сестрата), който дели нета на целия блок и движи няколко сайта. За това не бързайте да хвърляйте компове и всяка година да си сглобявате конфигурации Знам че има хора, които обичат да си набичат процесора от 2ГХз, на 200МХз отгоре и да се кефят че са прецакали системата с парите и производителността. Мерси, аз бих дал $15 отгоре за да получа гарантирано нещо повече
___________________________________ 1: Пищови за Технически Университет 2: Void and Null 3: Експерименти с PIC16F88
|
|
|
|
|
The.Rampage.Rado
|
|
|
|
Заглавие: Re: Oвьрклок ! Публикувано на: 13 Мар 2008 21:11
Ми кво да ти кажа - спамер, подтип флудър.......
|
|
|
|
|
Hangwire
|
|
|
|
Заглавие: Re: Oвьрклок ! Публикувано на: 14 Мар 2008 01:36
ivanatora написа: В космическите совалки не използват Пентиум4 или АМД, а 8086 - последния процесор, който се знае как работи. Адски ми е интересно как стигна до това заключение.
|
|
|
|
|
ivanatora
|
|
|
|
|
|
|
|
Hangwire
|
|
|
|
Заглавие: Re: Oвьрклок ! Публикувано на: 14 Мар 2008 09:00
Уоу, мерси за инфото. Доста интересно...
|
|
|
|
|
Dumbaldor
|
|
|
|
Заглавие: Re: Искам да клокна процесора но незнам как? Публикувано на: 18 Мар 2008 00:13
Хммм виждам че има хора дето са на ти с оверклока. Имам едно въпросче и ще се радвам ако отговорите: До скоро бях с V DATA на 333 Mhz, 512 MB. Реших да я махна и да си купя A Data 512 MB, само че на 400 Mhz. Дотук всичко е наред. Да обаче реших да си взема още една А Data 512 MB на 400 Мhz. Обаче ... като сложа втората плочка и дам през биоса да работят и 2-те на 400 Mhz и Windows-а не ще да се стартира. Прави рестарт след рестарт, докато настроя паметите да бачкам на 333 Mhz. Иначе само едната плочка си бачка без проблем на 400 ама двете заедно не искат. Можете ли да ми кажете от какво може да се получава това. Сигурен съм че ще попитате за дъното затова съм се подготвил: http://www.geeks.com/details.asp?InvtId ... R&cpc=SUGGСега ми хрумна че ако подам повече волтаж на рама и пак се пробвам?? Дали ще стане и как точно се подава волтажа?? И от какво може да е наистина ?? P.S. Пише че имам 2 USB слота отзад. Това е така. А имам и още 4 които са достапни чрез някакъв Header. Какво е това ?
|
|
|
|
|
The.Rampage.Rado
|
|
|
|
Заглавие: Re: Искам да клокна процесора но незнам как? Публикувано на: 18 Мар 2008 09:50
Dumbaldor написа: Хммм виждам че има хора дето са на ти с оверклока. Имам едно въпросче и ще се радвам ако отговорите: До скоро бях с V DATA на 333 Mhz, 512 MB. Реших да я махна и да си купя A Data 512 MB, само че на 400 Mhz. Дотук всичко е наред. Да обаче реших да си взема още една А Data 512 MB на 400 Мhz. Обаче ... като сложа втората плочка и дам през биоса да работят и 2-те на 400 Mhz и Windows-а не ще да се стартира. Прави рестарт след рестарт, докато настроя паметите да бачкам на 333 Mhz. Иначе само едната плочка си бачка без проблем на 400 ама двете заедно не искат. Можете ли да ми кажете от какво може да се получава това. Сигурен съм че ще попитате за дъното затова съм се подготвил: http://www.geeks.com/details.asp?InvtId ... R&cpc=SUGG Сега ми хрумна че ако подам повече волтаж на рама и пак се пробвам?? Дали ще стане и как точно се подава волтажа?? И от какво може да е наистина ?? P.S. Пише че имам 2 USB слота отзад. Това е така. А имам и още 4 които са достапни чрез някакъв Header. Какво е това ? Пробвай да им сложиш по-хлабавите (по-високите) тайминги на тази, която има по-високи - примерно едната е 2.0-3-3-11, а другата е 2.5-3-4-12 или нещо подобно. Сложи им примерно 2.5-3-3-11. На такива времена не би трябвало да има проблеми. Почисти си димм-овете също така, да не е зацапан единия. Иначе можеш да им пуснеш едни 2.8 волта - всичко това става от БИОСа. Но първо пробвай без напрежение.... Иначе това представлява това: http://www.maplin.co.uk/images/Full/a84cx.jpg и се забива некъде на некой хедър по дъното - виж си в книжката, да не го боднеш на IEEE хедъра защото или ще ти изгори USB у-вото или контролера в южния мост...
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|