Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Заглавие: Волтаж на RAM - къде е
Публикувано на: 06 Яну 2007 22:50

Къде мога да видя колко е волтажа на паметта ми в момента?

Sturm написа:
къв ханс бе...

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 07 Яну 2007 00:24

Къв волтаж, ве ей! Ако ти трябват някви стойност, дръпни си Everest, има я в Замунда.нет

Windows 2015 for users. Minimum requirements: 486 processor, 4 MB RAM, mouse. Requirements for more or less acceptable operation: Pentium XII-33 GHz, 64 GB RAM, digital Internet connection, game gloves.

Профил

Заглавие:
Публикувано на: 07 Яну 2007 01:08

В нея не показва какъв е. Добре, че видях в сайт за продажба на памети RAM като моята, че да видя на колко воллта е на default.

Sturm написа:
къв ханс бе...

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 07 Яну 2007 01:13

BIOS!

Профил ICQ Skype WWW

Заглавие:
Публикувано на: 07 Яну 2007 01:33

Pileto написа:
BIOS!

Мне. Там беше първото място където проверих и.... за мое голямо учудване там не го пишеше. Ама сега видях, че е на 1.8v по default. :wink: Пръжилка му правя яка от 3 на 3.9 гига с default-ното охлаждане, което ми дойде с проца. Нек'ви вторични суровини за $9. Ако искам повече, ще ми трябва нещо по сносно. Ама засега и 3.9 ми стигат, не мога да се оплача. Проблем ми прави да го кача още и заради паметта. Калпава "Kingston" 533, 4200, CL4 и засега мога да я сложа само на 590 стабилни, ама ме е страх да увеличавам прекалено много волтажа, защото нямам сензор да следя температурата на чиповете. "Corsair" му е майката (или Super T), ама 200$ парчето не са шега работа.

Sturm написа:
къв ханс бе...

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 07 Яну 2007 01:50

в повечето биоси волтажа на паметта е означен vdimm.
А за паметта - разхлаби таймингите, пробвай Т2 command rate ако толкова искаш да стигнеш повече. Обаче съвета ми е да си направиш една табличка като описваш за всеки отделен опит таймингите, волтажа и мхз-ите. След всяка успешна промяна първо пускаш един еверест да направи read и write бенчове. Ако има прираст значи си струва да се види дали работи стабилно на тези тайминги. Тогава пускаш мемтест да си побичи малко за да видиш дали всичко е наред. Прайм95 на бленд теста също тества паметта - и с него трябва да я тестваш. Всъщност тестовете за стабилност можеш да ги правиш след като си си избрал една определена градация от настройки при които се забелязва прираст в производителността. Вече като стигнеш до настойки, където не ще да запали компа или wina почваш да смъкваш по скалата на производителност с предходни настойки докато намериш стабилни. Общо взето така се търси максимум на паметта. Само внимавай с волтажа - не го вдигай много над default-ния. При ДДР400, където 2.6В беше общо взето стандартно до 2.9В се считаше, че паметта не е застрашена. За ДДР2 не знам обаче как стоят нещата. Пък ако си ги знаеш нещата, дето съм ги написал, все някой друг ще ги научи :)

Профил

Заглавие:
Публикувано на: 07 Яну 2007 09:33

Phantom написа:
в повечето биоси волтажа на паметта е означен vdimm.
А за паметта - разхлаби таймингите, пробвай Т2 command rate ако толкова искаш да стигнеш повече.

Може и да пробвам. Производителя е сложил default да е T1.

Phantom написа:
Обаче съвета ми е да си направиш една табличка като описваш за всеки отделен опит таймингите, волтажа и мхз-ите.

Полезно ще е. Досега не съм правил. На "Mandelbrot" правя 29 sec. със сегашния клок. В работата ми имам Pentium D 940 3.2Ghz с памети "Corsair XMS2" 2 x 1024MB,6400, DDR2-800 и с такава конфигурация по без клок на същия тест правя ~34 sec. Много странно :?

Phantom написа:
След всяка успешна промяна първо пускаш един еверест да направи read и write бенчове.

Аз ги правя на "Sandra" и за сега най-високият ми резултат е 6100 Bandwidth. Мисля, че не е толкова зле. Все пак default-ния е 4200.

Phantom написа:
Тогава пускаш мемтест да си побичи малко за да видиш дали всичко е наред.

Пускам го, пускам. Но забелязвам, че докато се врътка и се опитам да вляза в някоя интернет страница, компота се рестартира. Явно не трябва да се човърка нищо докато стресира паметта.

Phantom написа:
Само внимавай с волтажа - не го вдигай много над default-ния. При ДДР400, където 2.6В беше общо взето стандартно до 2.9В се считаше, че паметта не е застрашена. За ДДР2 не знам обаче как стоят нещата. Пък ако си ги знаеш нещата, дето съм ги написал, все някой друг ще ги научи :)

Ами DDR2 е по-нова технология за производство и в следствие на това са достигнати по нисък работен волтаж. На моята DDR2 памет (Kingston-а) default-а е 1.8v. Сега съм го сложил на 1.9v. Явно за да проверя дали не съм му направил overvoltage ще трябва да пускам memtest-а за по-продължително време, а аз съм мързел и ме мързи да чакам за над 100%-овата бариера. :)

Също така разбрах, че CAS латенциите за Pentium системите не е от толкова голямо значение и при намаляване не дава осезаем приръс в производителността. Но RAS to CAS латенцията е от много голямо значение за бързината и тя е тази, която може да повиши значително бързината. Само не знам кое е по-добре за паметта - стегнати тайминги и ниски честоти или отпуснати тайминги и високи? В момента клокът съм го направил в асинхронно съотношение м-ду RAM-а и проФесора, точно поради причината, която дадох - паметта не е от най-добрите. Та се питам има ли файда от по-голям клок на CPU в асинхронен режим или е по-добре синхронен, но няма да мога да пусна проФесора на 3.9 заради ограничаващата ме памет?

Sturm написа:
къв ханс бе...

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com