Волтаж на RAM - къде е
Волтаж на RAM - къде е
Къде мога да видя колко е волтажа на паметта ми в момента?
Нещо остроумно
Sturm написа: къв ханс бе...
Мне. Там беше първото място където проверих и.... за мое голямо учудване там не го пишеше. Ама сега видях, че е на 1.8v по default.Pileto написа:BIOS!
Нещо остроумно
в повечето биоси волтажа на паметта е означен vdimm.
А за паметта - разхлаби таймингите, пробвай Т2 command rate ако толкова искаш да стигнеш повече. Обаче съвета ми е да си направиш една табличка като описваш за всеки отделен опит таймингите, волтажа и мхз-ите. След всяка успешна промяна първо пускаш един еверест да направи read и write бенчове. Ако има прираст значи си струва да се види дали работи стабилно на тези тайминги. Тогава пускаш мемтест да си побичи малко за да видиш дали всичко е наред. Прайм95 на бленд теста също тества паметта - и с него трябва да я тестваш. Всъщност тестовете за стабилност можеш да ги правиш след като си си избрал една определена градация от настройки при които се забелязва прираст в производителността. Вече като стигнеш до настойки, където не ще да запали компа или wina почваш да смъкваш по скалата на производителност с предходни настойки докато намериш стабилни. Общо взето така се търси максимум на паметта. Само внимавай с волтажа - не го вдигай много над default-ния. При ДДР400, където 2.6В беше общо взето стандартно до 2.9В се считаше, че паметта не е застрашена. За ДДР2 не знам обаче как стоят нещата. Пък ако си ги знаеш нещата, дето съм ги написал, все някой друг ще ги научи
А за паметта - разхлаби таймингите, пробвай Т2 command rate ако толкова искаш да стигнеш повече. Обаче съвета ми е да си направиш една табличка като описваш за всеки отделен опит таймингите, волтажа и мхз-ите. След всяка успешна промяна първо пускаш един еверест да направи read и write бенчове. Ако има прираст значи си струва да се види дали работи стабилно на тези тайминги. Тогава пускаш мемтест да си побичи малко за да видиш дали всичко е наред. Прайм95 на бленд теста също тества паметта - и с него трябва да я тестваш. Всъщност тестовете за стабилност можеш да ги правиш след като си си избрал една определена градация от настройки при които се забелязва прираст в производителността. Вече като стигнеш до настойки, където не ще да запали компа или wina почваш да смъкваш по скалата на производителност с предходни настойки докато намериш стабилни. Общо взето така се търси максимум на паметта. Само внимавай с волтажа - не го вдигай много над default-ния. При ДДР400, където 2.6В беше общо взето стандартно до 2.9В се считаше, че паметта не е застрашена. За ДДР2 не знам обаче как стоят нещата. Пък ако си ги знаеш нещата, дето съм ги написал, все някой друг ще ги научи
Може и да пробвам. Производителя е сложил default да е T1.Phantom написа:в повечето биоси волтажа на паметта е означен vdimm.
А за паметта - разхлаби таймингите, пробвай Т2 command rate ако толкова искаш да стигнеш повече.
Полезно ще е. Досега не съм правил. На "Mandelbrot" правя 29 sec. със сегашния клок. В работата ми имам Pentium D 940 3.2Ghz с памети "Corsair XMS2" 2 x 1024MB,6400, DDR2-800 и с такава конфигурация по без клок на същия тест правя ~34 sec. Много странноPhantom написа:Обаче съвета ми е да си направиш една табличка като описваш за всеки отделен опит таймингите, волтажа и мхз-ите.
Аз ги правя на "Sandra" и за сега най-високият ми резултат е 6100 Bandwidth. Мисля, че не е толкова зле. Все пак default-ния е 4200.Phantom написа:След всяка успешна промяна първо пускаш един еверест да направи read и write бенчове.
Пускам го, пускам. Но забелязвам, че докато се врътка и се опитам да вляза в някоя интернет страница, компота се рестартира. Явно не трябва да се човърка нищо докато стресира паметта.Phantom написа:Тогава пускаш мемтест да си побичи малко за да видиш дали всичко е наред.
Ами DDR2 е по-нова технология за производство и в следствие на това са достигнати по нисък работен волтаж. На моята DDR2 памет (Kingston-а) default-а е 1.8v. Сега съм го сложил на 1.9v. Явно за да проверя дали не съм му направил overvoltage ще трябва да пускам memtest-а за по-продължително време, а аз съм мързел и ме мързи да чакам за над 100%-овата бариера.Phantom написа:Само внимавай с волтажа - не го вдигай много над default-ния. При ДДР400, където 2.6В беше общо взето стандартно до 2.9В се считаше, че паметта не е застрашена. За ДДР2 не знам обаче как стоят нещата. Пък ако си ги знаеш нещата, дето съм ги написал, все някой друг ще ги научи
Също така разбрах, че CAS латенциите за Pentium системите не е от толкова голямо значение и при намаляване не дава осезаем приръс в производителността. Но RAS to CAS латенцията е от много голямо значение за бързината и тя е тази, която може да повиши значително бързината. Само не знам кое е по-добре за паметта - стегнати тайминги и ниски честоти или отпуснати тайминги и високи? В момента клокът съм го направил в асинхронно съотношение м-ду RAM-а и проФесора, точно поради причината, която дадох - паметта не е от най-добрите. Та се питам има ли файда от по-голям клок на CPU в асинхронен режим или е по-добре синхронен, но няма да мога да пусна проФесора на 3.9 заради ограничаващата ме памет?
Нещо остроумно