Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 10 Окт 2005 10:21

Пич, въобще не говорих на теб, но както и да е. И аз имам някакви бегли познания по настолни стратегии (изчерпващи се най-вече с Меджик и Уорхемър :lol: ).

Цитат:
Може да съм смешен, но с познания и представи, явно надвишащи твоите.

Разбира се ;) Напълно е възможно, не казвам, че съм безгрешен. Никой човек не е. Всъщност, двугодишен опит с ролевите игри ме направиха донякъде реалист - трудно може да се направи система без много добри познания по математика - да, така е. Интересно ми е с елементарни познания дали можеш да изчислиш кривата на покачване на умения, кривата на опита (или прави?).

За смешността говорих на Джони, съжалявам за грешния цитат :) Ставаше дума за:
Цитат:
Трето-абе,rezo,за разлика от теб знаем какво е настолна игра.

Та. Да се върнем на системите - добре, да речем че ще прави(ш)/(те) една система за ролеви игри. Основното в системите е, че те са логиката на света - чрез тях се определя дали едно действие може да сполучи; въпреки това ролевата игра не са само битките и спасяването на принцесата - основата е вживяването в дадена роля и изиграването на тази роля (РОЛЕВА игра :)).
Една система трябва да бъде лесно усвоима, лесно запомняща се, лесна и проста, НО и ефективна. Не трябва да има бъгове в нея, защото това ще доведе до поредния боклук на ролевия пазар, който за нищо не става (Ендивал 2?). Препоръчително е числата да са малки, което обесмисля твоите от 1 до 100, тъй като ако трябва да смяташ 73.5 за ЖТ, пиши са отписан. Аз лично не съм математик, но най-добрата комбинация за мен е: показатели до 20 + 2 6стенни зара.

След това - махнете процентите. 20% е просто 1/5, тъй че ползвайте дроби - много по-удобни са; проценти има в омразното ДнД, а ви съветвам да не взимате много опит от там, тъй като идеите са предимно хамерикански (както доказаха примерите - клас "Архивар"?!).

Цитат:
Бойци:воин,варварин,танк,самурай
Магове:елементалист,друид,некро,чародей
Свещенници:свещенник,сатанист
Войни на боговете(нещо такова):паладин,сатанистки войн
Авантюристи:крадец,убиец,нинджа

Знам, че е много модерно да се ползват неща, които не разбирате, но ще се опитам да обясня:

Воин и самурай е едно и също. Самураите са воини, но също така са и аристокрацията в Япония; следват бушидо, тепят се с катана, вакидзаши и си правят сепуку - ей това са най-основните неща, които трябва да знаете за тях. Танк... няма да го коментирам.

Убиец = нинджа, тъй като нинджите са наемни убийци, ако сте гледали японски филми, естествено (а и в някои американски даже).

По принцип въобще не обичам класовете - според мен една система най-добре трябва да бъде безкласова, за да се доближава най-много до желанията на самите играчи - тоест да не ги определя в някакви граници или нещо от сорта. Пример за такава система е на Белите Вълци (http://www.white-wolf.com/), където имаш само атрибути, умения (социални, познания и... ъъъ, умения) и десетстенни зарове. Това е една от най-добрите системи по света, по мое мнение по-добра и от д20.

Отделно от това трябва да знаете що е то абстрактна система, и още мноого-мноого работа. Но времето си е ваше, макар че личният съвет би бил първо да направите самия свят, а после да се заемате със системата.

А, също така - посетете ето този сайт: http://umbra.hit.bg/lib/dark_list.htm

Това е списъкът на всички български ролеви проекти засега, като повечето от тях не са видяли дори средно ниво на реализация...

А, и да пейстна мнението на един доста разбиращ човек от ролеви игри:

DeepBlue написа:
Момче (съмнявам се да си момиче), що първо не вземеш да поразгледаш какво сме изписали в темите по този форум, преди да тръгнеш да се оргнизираш за подобно нещо?! ВЕрвай ми, 10 души никога няма да направите нещо добро, защото сте твърде голям екип (човек колкото и да си мисли че сам лесно се орпавя трябва да поназнайва и нещо от мениджмънт на проекти). Още повече ,че не е лесно да се направи нещо добро, ако само имаш някакви идеи.

Изобщо защо всички започват да рпавят системи да му се невиди! Едно време бях за всякакво творчество на тема ролеви игри, ама вече почва да става като епидемия. Де кой чел или недочел нещо и решава "ай да правим система". И за чий хуй?! Има стотици системи по света, до качествата на повечето от които нямате шанс да се доближите, ако не сте ги попрегледали първо. Я вместо да ми правите дивотии, по-добре се хванете и преведете някоя западна. Ей на, ако имат толкоз мерк да работите мога да ви дам True20 системата за превод.

Или ако толкова искате да творите - направете някой оригинален свят. Ама не стил "Warcraft meets Soul Reaver". Изобщо преди да се хвърляте на нещо което не разбирате по-добре попрегледайте първо какво са направили и написали хората.

Препоръчителни четива за начало, просто ей така подхванати на око:
http://ptgptb.org/0026/theory101-01.html
http://ptgptb.org/0027/theory101-02.html
http://www.rpg-rebellion.net/forum/viewtopic.php?t=933
http://www.rpg-rebellion.net/forum/viewtopic.php?t=365
http://www.rpg-rebellion.net/forum/viewtopic.php?t=921
http://www.rpg-rebellion.net/forum/viewtopic.php?t=908
http://www.rpg-rebellion.net/forum/viewtopic.php?t=508

И не не сме гадни и зли елитаристи, които подтискат полета на фантазията на младоците. Просто сме минали голяма част от пътя, който тепърва ви предстои да минете... ако изобщо искате да направите "нещо добро". Щото то на гол ентусиазъм малко става "На гол тумбак чифте пищови".

Профил WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 10 Окт 2005 10:23

Gallean, настолни стратегии? Това нещо от рода на Warhammer 40000 ли ще рече или Magic: The Gathering или пък има някакви настолни игри с правила подобни на Heroes, Disciples, ect.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 10 Окт 2005 10:44

Sentry написа:
Gallean, настолни стратегии? Това нещо от рода на Warhammer 40000 ли ще рече или Magic: The Gathering или пък има някакви настолни игри с правила подобни на Heroes, Disciples, ect.

По-скоро моя версия, доста е далече от подобни. Малко като Warhammer, да, но не на 40к-то. Идеята (основно) е развиване на градове (по-сложно) от колкото на "Хироса" и опростени битки. Наблягам на стратегия, не на тактика :D
Леко мязат на "Стронгхолд"-а

Rezo, не ми цитираи (моля) мод от рпг-бунта-от там идвам :)

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 10 Окт 2005 12:52

Резо,не ми се иска да го казвам,но си прав...Все пак не се отказвам от идеята за рпг-то и мисля че с МНОГО труд може да излезе нещо добро.Мисля че идеята да няма класове е добра,а системата...най-добре да използваме готова.
П.С.Gallean,не разбрах,"зад мен" ли си или не учавстваш?

Приятел

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 10 Окт 2005 18:43

Ми...( :) ) не разчитаи на нещо голямо от мен, но да.
Без класово е интерестно, но по-сложничко...
Имаше идея, някъде, за развитие на героя и тя, според мен, е лоша! Много се цени реализма, а не кат на "Диаблото"- отначало пишлю, ама после "некъв" терминатор" не убиваем от тълпа гоблини, които би трябвало да са горе-долу силни колкото него, в началото...
ПП:Кои би играл със зомби :shock: Трябва да съм имал мноого лош ден за да стигна до там...

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 10 Окт 2005 20:17

Мога само да ви пожелая успех ;) И да се надявам това да не е поредното започнато и незавършено проектче 8)

Профил WWW

Аватар
Местоположение: Планетата на Мary Jane(понякога в София(ама тва рядко))
Заглавие:
Публикувано на: 14 Окт 2005 14:14

Аз сам за,ако мога да помогна с не6то само кажете.

(><)
Life sucks,then you die...

Профил

но с големо съ̀рце
Аватар
В момента играе: A dance with rogues
Заглавие:
Публикувано на: 14 Окт 2005 14:20

Soul Th1eF написа:
Аз сам за,ако мога да помогна с не6то само кажете.

Няма смисъл,автора се отказа. :cry: :cry:

Профил Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 14 Окт 2005 14:39

Е брао поредното на4ало....ама и такова 6е си остане ако няма сериозни хора!!!

(><)

Профил

но с големо съ̀рце
Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 14 Окт 2005 14:49

Аз съм за играта,но запо4наха някакви да казват 4е няма да стане,4е системата е смотана и такива работи и автора се отказа.Същото и с темата за Dungeon and Dragons.

Профил Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 14 Окт 2005 20:44

Цитат:
Все пак не се отказвам от идеята за рпг-то и мисля че с МНОГО труд може да излезе нещо добро.Мисля че идеята да няма класове е добра,а системата...най-добре да използваме готова.

Профил WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 14 Окт 2005 21:07

:shock: ок аз тотално се обърках..ако все пак не сте се отказали имате моята пълна подкрепа

(><)

Профил

Eroguro Lolies FTW!
Аватар
В момента играе: しんじまえ、でぶぶす!~
Заглавие:
Публикувано на: 14 Окт 2005 21:14

Gallean написа:
Само да не се обиждаме... (че се извоне страшно):
Аз нищо не създавам...

Може да съм смешен, но с познания и представи, явно надвишащи твоите.

Аз пък се занимавам с настолни стратегии, не с RPG-та, да! Е... и какво?

Да, има безплатни и аз тях играя, какъв ти е проблема, пича иска своя...
А опита ти е, явно, около d20, което далеч не е достатъчно да ми говориш като професионалист.

И пак казвам- аз, за сега, не разработвам нищо...
Мноого добри познания ми/ни/им трябват по математика :lol: Елементарни! (Разполагам с такива, а и още...)

Включвам се в темата за да кажа няколко неща :

1.Галеан е як, ама Мортис е по-яка :lol:

2.Аве Б.А.В.Е. , никога няма да забравя чата си с Божидар Грозданов :Р

3.Играя Ендивал (това го казвам за да удовлетворя автора на темата :lol: )

П.п. Като се замисля вижте ми ника, че да не ви обгоря чарковете :lol:

Serious Sam написа:
Бих ебал японка с кеф... Но с къса подстрижка... Нито дибидюс, нито джунглясала...

Цитат:
iskam nqkoq bipolqrna s koqto da ne znam dali 6te se sybudq 6toto mi duha ili mi e otrqzala huq

Профил WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 14 Окт 2005 23:06

Цитат:
2.Аве Б.А.В.Е. , никога няма да забравя чата си с Божидар Грозданов :Р

На английски ли говореше? :lol:

Профил WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 15 Окт 2005 10:07

"Баве", със сигурност ще говори/пише на англииски! :D

Профил

но с големо съ̀рце
Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 16 Окт 2005 15:36

Абе аре да пробваме нищо 4е системата куца,ако ще да играем 1 година,нали ще играем.

Профил Skype
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com