05 Юни 2011 15:04 Мнения: 1738 Местоположение: София,Люлин
В момента играе: Във форума.
Заглавие: Re: Общи политически приказки
Публикувано на: 15 Дек 2022 22:27
Мда, както казах и аз - спечелили са пропагандната война и доверчивите хорица като теб им вярват. Сигурно се информираш за Китай, Русия, Иран и другите врагове на "прогреса" от Фокс и CNN. Или дори по-лошо - от българските медии А междувременно ЕС е пред разпад, а навсякъде в Европа имаше протести заради инфлацията. Е, разбира се - противниците са много по-зле, докато минава номера, няма смисъл да се твърди нещо различно, да
Liberty
01 Окт 2005 20:03 Мнения: 6137 Местоположение: Sofia/Bulgaria/EU
В момента играе: League of Legends
Публикувано на: 17 Дек 2022 12:17
Гледай го, за Байдън говорим, сега пък ЕС. Да всъщност, като отвори темата в ЕС американците също постигнаха много неща, които се мъчеха от десетилетия. Като например ЕС да не внася горива и газ от Русия. Нещо което беше абсолютно немислимо допреди една година, сега стана реалност. Да щетите са за сметка на ЕС, ползите са за сметка на САЩ. Well played USA.
Публикувано на: 17 Дек 2022 19:48
Liberty написа:
Гледай го, за Байдън говорим, сега пък ЕС. Да всъщност, като отвори темата в ЕС американците също постигнаха много неща, които се мъчеха от десетилетия. Като например ЕС да не внася горива и газ от Русия. Нещо което беше абсолютно немислимо допреди една година, сега стана реалност. Да щетите са за сметка на ЕС, ползите са за сметка на САЩ. Well played USA.
Да не внася газ от Русия, колко пък да не внася? Внася чрез посредници(кои ли? Въпрос за 50лв. в Стани богат, но за теб ще е особено трудно да се досетиш ). Поне в последните две изречения заключенията са ти достоверни, но пък колко е добре да хвърляш партньорите си под влака, когато враговете ти(Иран, Китай, Русия и Индия) се срещат на най-високо ниво и ти кроят клопка е отделен въпрос.
Liberty
Публикувано на: 18 Дек 2022 00:28
Нека го кажем така - няколко последователни президенти се мъчеха да осуетят строежа на Северен поток 2. Тръмп и Помпео бяха особено агресивни. Но интереса клати феса и в крайна сметка германците си го построиха въпреки заплахите. Но сега газопровода стои взривен на дъното на морето, при това руснаците сами си го взривиха. От гледна точка на американците си е Epic win както и да го погледнеш. Не съм фен на Байдън деменцията, нито на демократите, смятам че управлението им е пълна катастрофа, но когато противниците ти са по-прости и от тебе в крайна сметка се оказваш в печеливша позиция. Това исках да кажа още с първия си пост.
Китай също сами си го набиха. На тоталитарниците от ККП им се услади да налагат власт чрез т.нар. Zero Covid policy, но в крайна сметка си съсипаха икономиката, и предизвикаха бунтове невиждани от десетилетия. Типичен пример за само-прострелване в петата без никой да им е виновен.
В момента играе: Serious Sam
Публикувано на: 18 Дек 2022 15:33
Руснаците сами си го взривиха
___________________________________ ¯\_(ツ)_/ ¯
The Wolf
Публикувано на: 19 Дек 2022 17:21
Не ме изненадва позицията на Андрю. Общо-взето, ако си чел "независими" медии като Дойче веле няма как да не стигнеш до неговите заключения
Парадоксът е, че никой нищо не печели от цялата ситуация, а Русия и САЩ за момента са най-стабилни от основните замесени в конфликта "Украйна". Ама нали... на руснаците от половин година им свършват бомбите от "утрешна дата", нямат пирони, тоалетна хартия, умре половината им население, а другата се изпедерасти и прочее, и прочее.
В Китай затварят за КОВИД и са абсолютни фашаги, дегенерати и деспоти, но когато Фаучи и Байдънката правеха локдауни и заплашваха неваксинираните преди по-малко от година бяха големи демократи и радетели за сигурността. В Иран и Афганистан проблемът с феминизма е наболял, а в Ирак и Саудитска Арабия не е същото, никак даже - те са точни люде.
Заключение: Щом "умните и красивите" се връзват на такива простотии, смятайте как китайците, руснаците и иранците вярват на своите медии и правителства. Все пак, това е елементарната логика - нали те са далеч по-назадничави и глупави от хората в развинтените общества?
Liberty
Публикувано на: 20 Дек 2022 15:43
Като цяло не схващаш какво се опитвам да ти кажа и ми спориш за неща дето сме на едно мнение. Чак да ме обвиняваш, че се информирам от "Дойче Веле".
Публикувано на: 15 Мар 2023 11:49
Помните ли преди някакво време като спорихме до колко е добра идеята да живеем в безкешово общество доверявайки по този начин парите си и възможността си да се разплащаме изцяло в ръцете на банковата система и държавата? Това видео репрезентира доста добре разговор между Ерик и Велентин
30 Ное 2003 14:14 Мнения: 7904 Местоположение: Троянски манастир
В момента играе: на троянска чушка
Публикувано на: 15 Мар 2023 12:45
Колко щеше да си прав, само ако не го пишеше това от държавата в Европа с най-скоро фалирала банка, и с Вальо бяхме американски реднеци като JP, и примерно бяхме достатъчно тъпи да си държим всички средства в една кирлива институция.
Но добре че сме в ЕС и всичките ми сметки са обезпечени до 100к евро, почти всичките ми инвестиции са във фондове, а не индивидуални акции на банка (щото кой нормален?), и въобще съм на достатъчно добро ниво на диверсификация, така че институционалния риск за разплащанията ми да ми е повече от пренебрежим дори в ситуация на фалиращи банки.
Иначе положих малко усилия но наистина не успях да ти последвам мисловната пръдня, с която стигна до извода, че повишаване на нивото на кешовите разплащания е решението в случая? Да си държиш спестяванията в нощното шкафче не ми звучи като добра идея, освен ако не си пубертет на джобни или Бойко Борисов. И ако кеша в главата ти не е доверен на банковата система и държавата, имам лоши новини за теб. Ще трябва да наливаш в крипто за тая цел, а и там нещата не са много розови напоследък, нали?
И въпреки причинно-следствения ти провал, ако говорим за кеш извън контекста на фалирали банки, наистина е добре да се държи някаква критична наличност. В един от последните документални филми за Украйна показаха опашките на банкоматите в деня на нападението, и доколкото знам и БОРИКА имат клауза за отказ от услуги при извънредни ситуации, та все за два резервоара гориво си е хубаво да имаш наоколо.
Замисляли ли сте се колко намаляха домашните обири откакто народа не си държи пачки под юрганите иначе?
Публикувано на: 15 Мар 2023 14:23
Ми то и при тях има гаранция за депозитите до 200К $, ако си изгледал изобщо видеото. Но има хора вложили повече, съответно гаранции няма. Иначе, аз не казвам кой в какво да си държи парите. Аз съм за това да имаш избор. Също така видеото към последната си част, чудесно илюстрира как хора като теб и Велентин се провалят в това да видят до каква степен твоята индивидуална свобода може да бъде засегната, ако делегираш изцяло възможността си за разплащане на посредник - например банка. Защото ОСОБЕНО в Европа, натискът за преминаване към изцяло безкешово общество е най-висок. Съответно точно ние трябва най-много да се притесняваме.
Публикувано на: 15 Мар 2023 16:02
Естествено че не съм ти изгледал дебилното видео до всеки детайл, ебаваш ли се? И пак ти убягна че в мнението ти няма алтернатива, каквато и свобода да си внушаваш от плащането в кеш, пак е подчинена на държавата издател и влиянието на банковите институции. Притеснявай си се колкото искаш иначе, ебал съм те, не съм седнал да те успокоявам, та не знам и ти защо за пореден път биеш камбаната как всички трябвало да ни е страх от нещо от което де факто не можем да изгубим пари. Иначе да си по-тъп от това да имаш повече от 200к в една сметка можеш да си само ако имаш над 200к вкъщи, та кажи как ги виждаш да стават нещата или се заеби пак с тоя кретеноиден алармизъм.
Публикувано на: 15 Мар 2023 17:55
The Grim Reaper написа:
Естествено че не съм ти изгледал дебилното видео до всеки детайл, ебаваш ли се?
Там ти е грешката. Иначе как ще се припознаеш в него?
Цитат:
Каквато и свобода да си внушаваш от плащането в кеш, пак е подчинена на държавата издател и влиянието на банковите институции.
Не могат просто да ти забранят да ползваш кеша. Нито кеш системата може да се срине толкова лесно както ти сам даде примера с Украйна. И при положение че се говори съвсем сериозно за премахване на кеша не знам точно какъв смисъл влагаш в думата "алармизъм" моля разясни какво значи и защо е "кретеноиден"?
Публикувано на: 15 Мар 2023 19:42
Колко пъти мислиш че някой може да сяда да ти обяснява защо мнението ти по някоя тема е кретеноидно, преди да осъзнае че си губи времето? Ако имаше как да вденеш - да ти се обяснява, ама тоя капацитет не си го демонстрирал досега. Напротив, продължаваш да блещиш каквото пръвоначално си си наумил и ако някоя част от коментар не ти хареса, тактично я избягваш, или отговаряш на въпроса с въпрос.
На въпроса каква алтернатива виждаш ми отговаряш с отбиване. "Говорело се" за премахване на кеша. Кой? Илюминатите? Пак алармизъм. Кешовите операции не са контрапункт на банките. От стотици години разплащането в кеш включва и тегленето на същия от точно тия банки, срещу които ревеш. Единствената ти истинска алтернатива да не зависиш от банки е натурална размяна. Бартер. Сериозно ли е да го обсъждаме това?
Удобно изпусна и КТБ. Наистина ли мислиш, че някой от нас, които с удоволствие се възползваме от технологичните методи за улеснение на паричния обмен сме си внушили, че е невъзможно банка да фалира? Остави даже КТБ, имаше един период в България след Виденовата зима, в който наистина много народ държеше най-често валути по юргани, тайници, хладилници и какво ли не, точно поради безкрайно заслужено недоверие към абсурдната ни банкова система, която и допринесе за тая криза с доста банкови фалити и предфалитни спасявания. Всички сме били живи тогава, а родителите ни са и знаели какво и защо се случва. И това време мина, ама ше седнеш ти да обясняваш на тия хора, че се връща пак, щото няква регионална банка в САЩ била фалирала, та по-добре парите пак в бурканите? Успех.
Кеш ше има винаги. Плащай с каквото си искаш. Гледай си тъпите клипчета, в които някой иска да ти обясни от какво да се плашиш, за да му натрупаш гледания. Разбирам че това ти създава някакво чувство за превъзходство, по-умен и по-уверен се чувстваш като някой ти посочи скритата сърцевина на проблема, която другите не виждат. Instant gratification, какъвто от учебник по икономика например няма как да получиш, та не се занимавай. А аз ще продължа да държа минимални количества кеш в себе си, мерси.
Публикувано на: 15 Мар 2023 20:32
The Grim Reaper написа:
Колко пъти мислиш че някой може да сяда да ти обяснява защо мнението ти по някоя тема е кретеноидно, преди да осъзнае че си губи времето? Ако имаше как да вденеш - да ти се обяснява, ама тоя капацитет не си го демонстрирал досега. Напротив, продължаваш да блещиш каквото пръвоначално си си наумил и ако някоя част от коментар не ти хареса, тактично я избягваш, или отговаряш на въпроса с въпрос.
Ами ако всъщност беше в състояние да дадеш аргументирано мнение за каквото и да е може би нямаше да е така. Всъщност точно обратното е вярно. Ти си четеш и си разбираш и сам си отговаряш на каквото ти изнася. Например аз никъде не съм казал, че трябва да си държиш парите в буркан, но ти не спираш да цитираш това сякаш някой го е казал? Това какво е?
От години се прокарва идеята за безкешово общество, като на много места в Европа, това практически е почти факт, както Княза сам сподели преди около година когато за последно водехме този разговор. Това, че ти си спал под някакъв камък през последните 10-15 години си е твой проблем. Малко преди кризата искаха кешовия таван в България да се намали до 5000лв. И това вече го обсъждахме. Значи съществува очевидна тенденция за премахване на кеша, която само ти не виждаш. Ти дори за разлика от Княза не твърдиш че си ОК с това, ти твърдиш, че няма такова нещо, което е очевидна заблуда.
Цитат:
А аз ще продължа да държа минимални количества кеш в себе си, мерси.
Публикувано на: 15 Мар 2023 20:57
Liberty написа:
Например аз никъде не съм казал, че трябва да си държиш парите в буркан, но ти не спираш да цитираш това сякаш някой го е казал? Това какво е?
Как какво е бе, глупендер? Три пъти те питам каква алтернатива предлагаш, ти продължаваш да пелтечиш. Предположение е. Никой не знае как успяваш да визуализираш икономическия обмен без банкова зависимост, та да ти пасне на поначало глупавата връзка между фалит на банка в САЩ и порива да използваш повече кеш. Ти самия не знаеш и пак отбиваш въпроса. Обясних ти като на идиот - кеша е също толкова зависим от държава и банка, та не знам какво се опита да кажеш. Четвърти път няма да те питам да поясниш, ебавай се
Liberty написа:
Малко преди кризата искаха кешовия таван в България да се намали до 5000лв. И това вече го обсъждахме. Значи съществува очевидна тенденция за премахване на кеша, която само ти не виждаш.
Тъжно е как причините за и положителните последствия от намаляването на тавана за кешови операции са хем супер очевидни, хем доста по-дълбоки от тия брътвежи, хем нямат нищо общо с имагинерни опити или тенденции за забраняване на каквото и да е. Или накратко, това са само конспиративни глупости в нискообразована глава. Както казах, кеш ще има винаги. И под 5к лв да трябва да платиш, пак ще ги теглиш от същата банка, през която можеш да ги наредиш. Таван за плащанията в натура няма иначе.
Liberty написа:
Цитат:
А аз ще продължа да държа минимални количества кеш в себе си, мерси.
Докато имаш това право.
Правото е другата ми специалност след финансите, където също няма как да те възприема за капацитет. Бегай обратно в youtube.
Публикувано на: 15 Мар 2023 23:34
The Grim Reaper написа:
Liberty написа:
Например аз никъде не съм казал, че трябва да си държиш парите в буркан, но ти не спираш да цитираш това сякаш някой го е казал? Това какво е?
Как какво е бе, глупендер? Три пъти те питам каква алтернатива предлагаш, ти продължаваш да пелтечиш. Предположение е. Никой не знае как успяваш да визуализираш икономическия обмен без банкова зависимост, та да ти пасне на поначало глупавата връзка между фалит на банка в САЩ и порива да използваш повече кеш. Ти самия не знаеш и пак отбиваш въпроса. Обясних ти като на идиот - кеша е също толкова зависим от държава и банка, та не знам какво се опита да кажеш. Четвърти път няма да те питам да поясниш, ебавай се
Ами просто никъде не съм правил този аргумент, ти сам си го измисляш и после си спориш. Това което казах беше, че съм за това да имаш избор. И съм против това, хората с лекота да делегират цялата си разплащателна способност на посредник. Не съм казал да няма банки, нито отричам ролята на банките. Правиш ли разликата между това да може да имаш пари в брой и да платиш с тях и това да нямаш и единствения ти вариант е да ползваш електронна услуга?
Цитат:
Тъжно е как причините за и положителните последствия от намаляването на тавана за кешови операции са хем супер очевидни, хем доста по-дълбоки от тия брътвежи, хем нямат нищо общо с имагинерни опити или тенденции за забраняване на каквото и да е.
Значи ограничаването на възможността ти да ползваш кеш е "имагиерена тенденция" в посока премахването му? Правилно ли те разбирам, че не става много ясно от написаното?
Публикувано на: 15 Мар 2023 23:59
Е нали покрай SVB подхвана разговора въобще бе, в клипчето JB за електронни услуги ли говори? Нали се припознаваше даже? Иначе за избор бил. Имаш избор ти казах, плащай как си искаш. Можеш и от клона да наредиш превод, що тряя да е електронно? Както винаги като се засере разговора го обръщаш на кой какво бил казал. Няма да седна да ти обяснявам как и защо ограничаването на размера на плащанията в брой въобще не цели премахването им. Потърси си в интернет.
Ей това ти е нивото. В линка естествено са други конспиративни лайна от най-редовните, СЗО, НАТО, ваксините и Русия. Ся става ли ясно кое е кретеноидното?
Само минавам да вметна че, ако не беше абсолютно очевидно, тавана на кешовите разплащания се въвежда във връзка с европейските директиви за борбата с прането на пари - което е стандарт не само в ЕС, но и в целия цивилизован свят от над 23 години.
Да не се чуди някой защо вече не коментирам тук
Изобщо не си схванал - не се "прокарва идеята за безкешово общество", просто никой не ползва кеш освен ако не си купува кокаин на улицата или укрива данъци, и не е защото някой тка ни е казал
И ако наистина си мислиш че тва да държиш банкноти, представляващи позицията ти в сметката ти към централната банка, се различава от това да държиш дигитална валута издавана от централната банка и ти дава няква свобода... ти си знаеш
В момента играе: No man's sky
Публикувано на: 16 Мар 2023 22:28
Голяма простотия е кешовото разплащане in this day and age. Кварталните магазини около вкъщи упорито си държат на него (както говорите най-вероятно заради укриване на данъци) и ме вбесяват. Особено неудобно е, когато искаш да си водиш лично счетоводство и да си вкарваш кешовите трансакции на ръка
___________________________________ [02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel [02:11:19] Алминатора: che imam leka forma [02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения