Мериголд определено е като циганка с тея ориенталски черти пълен фейл няма нищо общо с този така рядък европейски ген който носят червенокосите хора.
Кавил е слаб актьор, но в случая ролята му не изисква нищо повече освен да гледа лошо и да пуска по едно "Хмм" от време на време така, че съм доволен за сега. А и човека е играл игрите та се старае да докара приличен образ. Много ми харесаха Jodhi May в ролята на Calanthe , Freya Allan ( Ciri) и разбира се Anya Chalotra (Yen). Противната мазна физиономия на Eamon Farren също е перфектна за Cahir. В общи линии сериала издиша най-вече в предаването на историята в адекватен смилаем вид за хора незапознати с игрите и книгите. Препускане и претрупване с информация объркани флашбеци които оставят зрителя в недоумение кога реално се случва въпросната сцена и т.н. . Може би са се опитали да избягат от приспивното темпо в стил GoT "на час по лъжичка" което чак в края на сезона да води до няква кулминация. Е резултата определено не е толкова добър.
Сякаш сценаристите като начинаещи екскурзоводи правят опит да ни запознаят с няква друга епоха, свят, герои нещо от сорта на:
"-Сега пред вас виждате .... ама забравих да ви предупредя, за еди кой си...а тва сега го запомнете.... щото след малко ще минем да погледнем еди-къде си.... за да разберете най-добре как се е случило еди-какво си."
В един от епизодите ни запознават с нов герой 20 мин по късно той умира, а след още 15 мин. вече разбираме, че всъщност не е мъртъв. За зрителя няма никакво време, просто да го ангажираме там да не превключи случайно канала.
И въпреки всички минуси очаквах сериала да е мноого по-зле визирайки 99% от опитите за пресъздаване на фентъзи свят в тв продукция.
В крайна сметка му давам едно солидно 7.5/10 на фона на всичко подобно излизало досега. В очакване съм втори сезон да надгради доста повече:)