Маце Борко написа:
Разликата между ГЕРБ и БСП може да е била малка, но перспективите за коалиционни партньори пред ГЕРБ са повече отколкото тези пред БСП. Така е било, така и ще бъде още доста време.
Изобщо нямаш гаранция за това. 2013-та така ли беше? Ако БСП беше първа партия, гнусните патриоти и Марешки дали нямаше да се коалират с тях, а?
Маце Борко написа:
От някакво време си имаш имаш някакъв проблем с мен конкретно, иначе изобщо нямаше да се намесиш в разговора, така че аре да не си подмятаме топката. По отношение на бг политиката заяждането си е от страна на Андрей с "умерените" десни и т.н. подмятания към мен и Гипо. В тоя случай аз го подхванах с това, че демонстрира забележителна липса на усет за нюанс в международната политика.
Никакъв проблем нямам лично с теб, напротив винаги съм те смятал за един от най-начетените хора тук, щом стане някаква сериозна дискусия. Меся се в разговора, защото виждам някакви неща от твоя страна, с които не съм съгласен. Нали за това е форума.
Маце Борко написа:
Оттам нататък - по един или друг начин съм бил ангажиран с т.нар десни бг партии в пъти повече от теб, Андрей или който и да било форумен келеш, който ще ми държи сметка, че съм си позволил да отворя приказка против тях - казвам го чисто и просто като необходим факт, не е нещо, което да ми вдига пишката. Мотото на Да, България го знам перфектно, и хората там ги познавам с една идея по-добре от вас,
истинските десни (
) същото и с Нова Република. Това далеч не е факт, от който да извличам някаква гордост, но е именно факт, на фона на който някакви реплики от порядъка на "заради хора като теб тоя и оня имал два процента" и т.н. ме карат да ти пратя мутри, щото не можеш да останеш толкова безнаказано прост, сещаш ли се.
Ама чакай малко, аз теб не те познавам лично и това няма как да го знам. Вадя си изводите за теб единствено на база, каквото си писал тук. А то изобщо не се връзва с това което казваш, че правиш ами напротив - изглеждаш като поредния мрънкач, който хейти всеки и всичко, не гласува и нищо полезно не прави. Не съм виновен, че явно си някакъв шизофреник, който прави едно в риъл лайфа, а тук пише противоположното. Целия спор тръгна от това, че се дразниш на хора като Андрей и мен, които сме избрали ГЕРБ пред БСП, а ти самия си направил същото, гласувайки за Цецка. Радан Кънев бил идиот пък си гласувал за него. Осъзнай се малко бе! И да, заради хора теб, с такива изказвания, се отблъскват други колебаещи се, но иначе интелигентни, десни хора от това да гласуват за тези партии и най-често или не гласуват изобщо или избират ГЕРБ. Познавам такива хора много.
Маце Борко написа:
+ че Да, България не е дясна партия и никога не са го твърдяли
Това ми е пределно ясно. В България понятията ляво и дясно са много далече от оригиналното им значение. Казвам дясно в преносен смисъл разбира се. Тук просто се е наложило, че тези, които гласуват правилно и никога не са залитали по лайнари като БСП, Бойко, Волен и т.н. са десни. Това са хора, които от край време са седесари/костовисти/десебари. Които хора са и основния електорат на Да България, НР и РБ.
Маце Борко написа:
Заслужено са извън парламента, понеже ДСБ са идеалисти, скъсали с реалността и без капацитет за управление. Заслужено са извън парламетна, понеже РБ предпочете да остане на всяка цена във властта, вместо да последват ДСБ и да придадат поне някаква тежест на принципното им, но иначе наивно решение. Заслужено са извън парламента, защото въпреки факта, че ДСБ бяха единствените, застанали зад Христо Иванов в най-тежките му моменти от битката за съдебна реформа, той направи собствен политически проект и отказа подадената му ръка за общо явяване на избори от страна на ДСБ. ДСБ пък отказаха подадената ръка от страна на РБ 2.
Абсолютно съм съгласен с всички кусури, които изброи, но пак не разбирам как така
заслужено не са в парламента на фона на това, което в момента е в парламента. Ако те не заслужават да са в парламента, кой заслужава? На едно мнение сме горе-долу, повярвай ми и мен много ме беше яд, че Да БГ и НР не се коалираха. Просто акцентираме на различни неща. Аз няма как на фона на цялата тая лайняна ситуация, в чисто политически аспект, да тръгна да вадя кусури на единствения светъл лъч в тунела ами напротив бих го агитирал по всякакъв начин. Търсенето на отговорност и градивната критика са хубави и важни неща, но повярвай, от това, което изписа, излиза, че си поредния критикар, който не гласува и всички са му криви.
Маце Борко написа:
Избирателите на тия три партии, събрани заедно в най-добрия случай не могат да достигат до 500 000. Ще ми обясниш ли някакси чисто математически как хора като мен, гласувал за Нова Република, Драган, гласувал за ДАБГ и Петкан, гласувал за РБ, сме виновни, че тия абсолютни келеши не са в парламента, когато решението да се явят поотделно е изцяло тяхно и е абсолютно единствената причина да са навън? Аз, Драган и Петкан със сигурност не бихме имали нищо против хората, за които сме гласували, да са обединени в парламента, ВЕРВАЙ МИ.
Това мнение беше доста разпространено и във фейсбук средите след изборите, но то също поставя грешен акцент за това кой е основния проблем. Аз също съм на мнение, че поне Да БГ и НР (без РБ) трябваше да се коалират. Но пък тогава щяха да излязат други мрънкачи, най-вероятно анти-костовисти (каквито не са малко), и да почнат да реват, че Да БГ са се сдушили с крадци/мафиоти и т.н. а пък такива като Андрей щяха да мрънкат, че НР са се сдушили с левичари. Нали това бяха и основните критики към ДСБ, когато бяха в РБ - как може Радан да е в една коалиция с Кунева и т.н. Границата до колко трябва да си отстояваш твоето и до колко трябва да правиш компромиси е доста тънка. За мен основния проблем не е, че "дясното" е разцепено. На теория не е лошо да имаш повече от една хубава партия и за първи път да си раздвоен за кой да гласуваш. То "дясното" и цяло да беше, пак щяха да са по-малко от патриотичните олигофрени. Няма какво да се лъжем - основния проблем си ни е в материала. Докато комунисти и герберасти събират по 30%, няма да се оправим.
Маце Борко написа:
Бях се засилил да ти кажа, че колкото повече пишеш някакви неща, на толкова по-голям тъпунгер ми приличаш - още когато преди време изплиска някаква тотална глупост и всички ти скочиха, забравих вече за какво ставаше дума, но викам си - тъпо е така на влака, ше си замълча.
Сори ама нямам абсолютно никаква идея за какво говориш. Или ми говориш с факти и примери за конкретния случай или мълчиш, щото иначе ставаш като олигофрена Герасим, който ми приписваше някакви неща, които не съм казвал. И слабо ме интересува, че ми е скочил някакъв форум пълен с аутисти
Маце Борко написа:
Тоя път обаче няма, та ше те питам пак - след като съм изгубил толкова часове безвъзмезден труд, за да могат тия ПОКЕМОНИ да влязат, с какво точно аз съм виновен, че те решиха да се нацепят и какво точно мен ме прави "уж десен", а теб те прави автентично десен вместо пробит форумен драскач, който обожава да спори, цитирайки по точки?
Ако си изказваш мнението не само в този пробит форум, но и в риъл лайфа и фейсбук, тогава си виновен. Живеем в интересни времена, в които пропагандата, манипулацията и дезинформацията са значително по-лесно осъществими от преди. Някакви абсолютни келеши имат по над 1000 приятели още толкова последователи във фейсбук. Допускам, че може и ти да си такъв. Едно написано нещо от теб, го виждат 2000 човека. На 10 човека да си променил мнението за кой да гласуват, след хейт по "покемонските" партии и си виновен. Щото може да има още 1000 като теб. Изразяването на мнение в общественото пространство е отговорност!
Маце Борко написа:
Смисъл, тъпако ханс, аз в рамките на колко поста точно ше трябва да го кажа това - ГЕРБ и БСП са двете страни на една и съща монета и не, много твърдо отказвам да легитимирам начина на мислене, че избора на едната пред другата може да представлява избор на по-малко зло. Нали точно това обяснявах досега.
Маце Борко написа:
ако трябва да избирам само между двете, ще бъде ГЕРБ, естествено.
Ок
Маце Борко написа:
Създаването на илюзия, че правейки избор за едните за сметка на другите, извършваш акт, който създава някаква значима разлика, е безумно. И в двата случая България остава мафиотска държава. Разликата е, че в единия мафията се подкрепя от ЕС, а в другия -
от Русия. Алтернатива трябва да дойде от дясно. За да се формира тя обаче, трябва да спре илюзията, че ГЕРБ са viable опция срещу БСП. Голяма работа, че съм избрал на думи във форума Радев пред Цачева - едно на ръка в крайна сметка гласувах за нея, второ - дори да не бях, двамата са еднакво неприемливи и разговорът изобщо не трябва да е на тая плоскост. Цялата ни сладурска дискусийка произхожда от това, че Андрей има някакъв проблем със схващането на тази идея и го решава като ме троли, че не съм достатъчно десен - нещо, заради което с удоволствие му отвръщам със същото. Реално нищо не предлагам, защото няма нужда - който си гласува вдясно, да си гласува там.
А аз за кой път да повторя, че никога не съм казвал или създавал повод за мнение, че ГЕРБ са viable опция срещу БСП. Никога не съм гласувал за ГЕРБ, няма и да гласувам. Хейта към ГЕРБ си го спести за някой друг.
Маце Борко написа:
Та в светлината на тези неща, да ви питам и двамата - замисляли ли сте се, че може би пък заради десни като вас живеем в продънена кочина?
Колкото и да си чешем езика за политика, това че живеем в продънена кочина, не зависи кой знае колко много от това за кой си гласувал или кой управлява. Правилното гласуване е важно, но е най-малкото, което можеш да направиш, за да промениш нещо. Активна гражданска позиция трябва! По възможно най-много проблеми. Не твърдя, че имам такава, ти щом си ходил по партиите и т.н., със сигурност си направил повече. Не разбрах само, защо типично по български трябваше да оплюеш малкото свестни партии и да се заядеш за мнението, че ГЕРБ са по-малкото зло, при положение, че твоето е също такова.