Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Re: День победы советский союз
Публикувано на: 17 Май 2015 21:23

double post

Профил

Аватар
В момента играе: League of Legends
Публикувано на: 17 Май 2015 21:39

Pesho ™ написа:
double post

Имаш опцията да го делийтнеш. Иначе newcomer-a имаше едно две добри попадения, но като цяло всичко което му написа в отговор е така.

Профил ICQ

Аватар
В момента играе: Футбол, ама навън
Публикувано на: 18 Май 2015 15:58

"Живееш във време когато имаш свободата, ресурсите и информацията на цял интернет за да се самоусъвършенстваш, да постигнеш, изградиш нещо в живота, /да станеш успешен/ и ти ще го захвърлиш заради оно време когато държавата се е месила във всеки аспект от живота? Защо? Икономически просперитет? Какъв?

Това, че България в момента не е на нивото на запада, не означава че е най-долната дупка в света. Колко след нас още по зле икономически има и не са 1-2 държави ми цели континенти. България не е в чак толкова "зловеща криза" и в момента от няколко години насам дори излизаме от рецесия, така че малко оптимизъм имайте!"
- Пешо.

Браво на Пешо! За втория абзац си много прав. Както написах, за мен социализмът (на някои места комунизъм) е по-успешен от капитализма. За мен позитивите са повече от негативите - има малко, но за всички. Имало е правила, които са се спазвали. Имало е ред. Имало е голямо производство. Имало е хубави пътища, при това чисти. Все са много неща и все си ги чувал.
Факт е, че този режим ни е натресен насила. Факт е, че руснаците освободители са ни ОКРАЛИ. Факт е, че е нямало свободно пътуване и свободно право на мнение. Факт е, че ЦК на БКП са били престъпници и са били много, много привилегировани в общество на "равни". И да, комунистите бяха терористи и причиняваха травми на цели семейства завинаги. Да, комунистите предадоха Македония на Югославия, напук на всичките ни мъртви, дали живота си да си я върнем.
Но комунистите са давали на народа, и то ако не напълно, то поне донякъде достатъчно за достоен живот. Работиш цял живот и се пенсионираш с добра пенсия да си спокоен.
Имало е една от най-великите армии, 200 000 човека (за мен задължителен фактор за силна държава е силна войска), имало е прекрасно Черноморие. И най-вече КУЛТУРНО общество! Без култура сме за никъде!
Аз не мога да мразя демокрацията, защото съм израснал в нея и съм свикнал на свободата, да, ползвам Интернет, да, хубаво е, че ме изслушват, като мисля нещо. И искам да съм успешен предприемач. Но на каква цена?
Вече сме отъпели, съвсем бедни и не произвеждаме нищо, а ако произвеждаме, не е конкурентно. Всичко това, благодарение на т.нар. преход. И ако някой ми каже, че били виновни политиците, ми не, не са виновни (само) те. Виновни сме най-вече ние, гражданите, които си избрахме капитализъм, само защото СССР се разпадна. Сега Русия се издига наново, а Запада отговаря, като използва санкции (все едно да замерят Кремъл с хартиени самолетчета). Нито една западноевропейска държава в момента не е световен фактор, освен, може би, Германия! Нито една капиталистическа държава в момента не е в цветущо здраве! САЩ отстъпва пред Китай!
Пешо, хубави са евроатлантическите ценности, но те, видя се, не хранят народа. Докато си чакаме основната реформа, с която да станем нормално функционираща държава, ще останат само цигани гласопродавачи. Нямаме време за това! Не ща да се връща социализма, но България, която аз искам да видя, е била ТОГАВА. Тоест мисля, можеш да разбереш, защо не се радвам на демокрацията. Всеки за себе си, така не се прави силно общество. Освен ако не говорим за Швейцария и Лихтенщайн.
Нещата, реално, изобщо не са се променили. Колко много хора съм питал - соца ли предпочиташ, или капитализма? Всички се бият по гърдите, че са демократи. Каква е ползата да имаме глас, ако не ни чуват? Имам чувството, че хората получиха право на глас, разказаха си всичките вицове за Бай Тошо, поеха си глътка въздух и се появи въпросът: "Ами сега?". Чакаме "светлото капиталистическо бъдеще". Ами, няма да го дочакаме.
Не оправдавам комунизма и със сигурност не съм червен до мозъка на костите си, неутрален съм. Но не искам чеервеният период в нашата история да бъде антагонизиран напълно, защото това НЕ Е правилно, както НЕ БЕШЕ правилно да се заклеймява капитализмът по време на Студената война. И двете имат силни страни и минуси.
Най-обичам като съвсем погълнати от идеологията си хора започнат да се обиждат вместо да спорят с аргументи, както аз с Андрей (прочее, Андрей, извинявай, ако някога съм те обидил, не е нарочно, било е под наплива на емоциите) на "червен боклук" или "еврог*й". Не е правилно това и дано никога да не изпадаме дотам в този форум и да се избиваме с аргументи, не с псувни.
Хубав ден на всички :)

Профил

Аватар
Публикувано на: 18 Май 2015 17:35

нелегален написа:
В САЩ и Канада хокеят е доста по-силно застъпен и интересуващ хората отколкото е в Русия, поне след като се разпадна СССР. Но там фокусът винаги е бил върху домашните първенства, поради което и не се отдава голямо внимание на международните турнири. Същото е и с NBA.

За Канада съм съгласен там при раждането им дават стик и шайба :D. Иначе в СССР хокея си е бил най-популярният спорт. Последните 20-тина години е изместен от футбола и баскетбола, разбира се, в САЩ пък NFL, MLB, NBA та дори и NASCAR са си доста по-популярни към днешна дата.

Ако сте фенове на хокея задължително ви препоръчвам да се оглеждате за този филм на Gabe Polsky:

https://www.youtube.com/watch?v=YyWrxPA8jqY

https://www.youtube.com/watch?v=P4DLvI6LehE

Който съвсем скоро трябва да видим по торентите до месец два ;)

--Gort!Klaatu barada nikto!--

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 18 Май 2015 17:59

@newcomer Не е работата там коя система е по-добра/най-добра , а в това до колко един народ може да се адаптира и същевременно да усвой максимално от положителните качества на тази система. Пример ти давам Северна Корея, може би най-лошия начин по който може да се развие държава с комунистическа система и в същото време най-голямата грешка която може да се допусни там е смяната на тази система с демократична. Това ще е катастрофално както за Северна Корея, така и за съседните държави. Проблема е просто, че хората не са готови за това.

Българския народ бавно и трудно се адаптира към западните ценности. Ние сме все още традиционалисти с грешна представа за света. Все още смятаме, че за да е успешен човек то трябва да си или футболист или поп-фолк певец. Да си предприемач означава да си най-големия лъжеш и мушеник който да си изкарва печалбата нелегално и т.н. Че за да си на върха то ти трябва да прецакаш/спъваш другите по пътя си. Успеха се гради на взаимната помощ между хората в областта. Гради се на концепцията на безвъзмездното приемане и даване.

Нямаме производство, по наше си вина. И то ако за физическо производство нямаме ресурсите, то вече в света се издига нова платформа на дигитален пазар за който ние имаме свободен достъп без ограничения и благодарение на нашето положение можем да станем сериозен конкурент на пазара, въпроса е че просто трябва да се възползваме.

Не е задължително да си световен фактор, че да живееш добре. Факт е Европа е континента с най-висок стандарт на живот. Ние се доближаваме максимално до реалистичната утопия на земята. Всеки иска да живее на нашия континент. Русия може да се блъска в гърдите колкото си ще за световен фактор, но никой не се блъска да емигрира там.

И двамата искаме, нашата държава да се подобри, но смяна на системата не е начина. Погледни го разумно, момента в който това стане пенсионерите ще се радват, младите ще напуснат веднага, а България на фона на демографската криза ще на навлезе и в национална катастрофа. За това не системата, а мисленето на хората трябва да се промени, а там е грешката че бавно става.

Профил

Аватар
В момента играе: PTSD simulator
Публикувано на: 18 Май 2015 21:33

https://www.youtube.com/watch?v=4WRdHdm84hM

:rockon:

Профил

Горд Пролетарий
Аватар
В момента играе: Serious Sam
Публикувано на: 18 Май 2015 21:43

Ахаха, стига бе... :lol:

Профил Skype

Аватар
В момента играе: League of Legends
Публикувано на: 18 Май 2015 22:06

newcomer написа:
Виновни сме най-вече ние, гражданите, които си избрахме капитализъм, само защото СССР се разпадна.

Първоначално мислех да ти коментирам целия пост, но после реших, че ако трябва да избера едно нещо ще е това изречение.

Българският народ не е избирал нищо. Не е избрал комунизма, когато е дошъл през 1944г. не е и избирал да си замине през 1989г. Митингите в края на соца могат да създадат погрешна представа, но това не е така. Комунизма се разпадна глобално. Нямаше как комунизма да се задържи у нас освен ако не останем нещо като последен отломък, подобно на Куба или С.Корея, не смятам, че разумен човек би го приела за добра идея.

Конкретно за България без да навлизам в излишни идеологически дебати, причините за тежкия преход са относително прости. Основно това е липсата на върховенство на закона. Може да псуваш капитализма като система и да смяташ, че има недостатъци, но поне вземи държава образец, България не е такава. Липсата на върховенство на закона (независим съд, полиция, прокуратура), корупцията (в кметства и правителства), организираната престъпност, това са все неща които сме ги слушали много пъти, но те са основните и до ден днешен нерешени проблеми на Бг.

Без върховенство на закона, не можеш да имаш свободен пазар. Без това не може да се говори за капитализъм. В определени отрасли в България съществува свободен пазар и там са налице впечатляващи резултати, какъвто е IT сектора и не само. Това показва, че и у нас може, стига да се създадат необходимите условия.

Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com