"Живееш във време когато имаш свободата, ресурсите и информацията на цял интернет за да се самоусъвършенстваш, да постигнеш, изградиш нещо в живота, /да станеш успешен/ и ти ще го захвърлиш заради оно време когато държавата се е месила във всеки аспект от живота? Защо? Икономически просперитет? Какъв?
Това, че България в момента не е на нивото на запада, не означава че е най-долната дупка в света. Колко след нас още по зле икономически има и не са 1-2 държави ми цели континенти. България не е в чак толкова "зловеща криза" и в момента от няколко години насам дори излизаме от рецесия, така че малко оптимизъм имайте!"
- Пешо.
Браво на Пешо! За втория абзац си много прав. Както написах, за мен социализмът (на някои места комунизъм) е по-успешен от капитализма. За мен позитивите са повече от негативите - има малко, но за всички. Имало е правила, които са се спазвали. Имало е ред. Имало е голямо производство. Имало е хубави пътища, при това чисти. Все са много неща и все си ги чувал.
Факт е, че този режим ни е натресен насила. Факт е, че руснаците освободители са ни ОКРАЛИ. Факт е, че е нямало свободно пътуване и свободно право на мнение. Факт е, че ЦК на БКП са били престъпници и са били много, много привилегировани в общество на "равни". И да, комунистите бяха терористи и причиняваха травми на цели семейства завинаги. Да, комунистите предадоха Македония на Югославия, напук на всичките ни мъртви, дали живота си да си я върнем.
Но комунистите са давали на народа, и то ако не напълно, то поне донякъде достатъчно за достоен живот. Работиш цял живот и се пенсионираш с добра пенсия да си спокоен.
Имало е една от най-великите армии, 200 000 човека (за мен задължителен фактор за силна държава е силна войска), имало е прекрасно Черноморие. И най-вече КУЛТУРНО общество! Без култура сме за никъде!
Аз не мога да мразя демокрацията, защото съм израснал в нея и съм свикнал на свободата, да, ползвам Интернет, да, хубаво е, че ме изслушват, като мисля нещо. И искам да съм успешен предприемач. Но на каква цена?
Вече сме отъпели, съвсем бедни и не произвеждаме нищо, а ако произвеждаме, не е конкурентно. Всичко това, благодарение на т.нар. преход. И ако някой ми каже, че били виновни политиците, ми не, не са виновни (само) те. Виновни сме най-вече ние, гражданите, които си избрахме капитализъм, само защото СССР се разпадна. Сега Русия се издига наново, а Запада отговаря, като използва санкции (все едно да замерят Кремъл с хартиени самолетчета). Нито една западноевропейска държава в момента не е световен фактор, освен, може би, Германия! Нито една капиталистическа държава в момента не е в цветущо здраве! САЩ отстъпва пред Китай!
Пешо, хубави са евроатлантическите ценности, но те, видя се, не хранят народа. Докато си чакаме основната реформа, с която да станем нормално функционираща държава, ще останат само цигани гласопродавачи. Нямаме време за това! Не ща да се връща социализма, но България, която аз искам да видя, е била ТОГАВА. Тоест мисля, можеш да разбереш, защо не се радвам на демокрацията. Всеки за себе си, така не се прави силно общество. Освен ако не говорим за Швейцария и Лихтенщайн.
Нещата, реално, изобщо не са се променили. Колко много хора съм питал - соца ли предпочиташ, или капитализма? Всички се бият по гърдите, че са демократи. Каква е ползата да имаме глас, ако не ни чуват? Имам чувството, че хората получиха право на глас, разказаха си всичките вицове за Бай Тошо, поеха си глътка въздух и се появи въпросът: "Ами сега?". Чакаме "светлото капиталистическо бъдеще". Ами, няма да го дочакаме.
Не оправдавам комунизма и със сигурност не съм червен до мозъка на костите си, неутрален съм. Но не искам чеервеният период в нашата история да бъде антагонизиран напълно, защото това НЕ Е правилно, както НЕ БЕШЕ правилно да се заклеймява капитализмът по време на Студената война. И двете имат силни страни и минуси.
Най-обичам като съвсем погълнати от идеологията си хора започнат да се обиждат вместо да спорят с аргументи, както аз с Андрей (прочее, Андрей, извинявай, ако някога съм те обидил, не е нарочно, било е под наплива на емоциите) на "червен боклук" или "еврог*й". Не е правилно това и дано никога да не изпадаме дотам в този форум и да се избиваме с аргументи, не с псувни.
Хубав ден на всички