Май ще се поразмърдаме, а?
-
Маце Борко
- В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
Re: Май ще се поразмърдаме, а?
Ще ми посочиш ли страна с модела на здравеопазване, за който говориш и който в ефективността си поне белго да се доближава до топ 10 от официалния списък и тази ефективност да е резултат точно от този модел, а не други обстоятелства като безкрайно богато население примерно?
Защото докато не го направиш, говориш общи теоретични приказки. Проблемът ти е, че винаги във фокуса ти пада САЩ. Защо изобщо трябва да си говорим за САЩ и Канада, а не Италия и Израел, примерно?
Btw, чувал ли си за масовия наплив на американски граждани, които ходят в Канада да се лекуват, щото нямат пари за здравна застраховка в собствената си държава?
Защото докато не го направиш, говориш общи теоретични приказки. Проблемът ти е, че винаги във фокуса ти пада САЩ. Защо изобщо трябва да си говорим за САЩ и Канада, а не Италия и Израел, примерно?
Btw, чувал ли си за масовия наплив на американски граждани, които ходят в Канада да се лекуват, щото нямат пари за здравна застраховка в собствената си държава?
"Моридина, който по принцип е човек интелигентен с богата обща култура,
но в същността си е комплексиран простак..."
- Алминатора
"напарфюмиран печен ебач"
- кримсънчето
- Алминатора
- кримсънчето
- Liberty
- В момента играе: League of Legends
- Обратна връзка:
Как може да разграничиш "другите обстоятелства" като "безкрайно богатото население" от това за което говорим. Понятието "причинно-следствена връзка" да ти говори нещоМоридин написа:Ще ми посочиш ли страна с модела на здравеопазване, за който говориш и който в ефективността си поне белго да се доближава до топ 10 от официалния списък и тази ефективност да е резултат точно от този модел, а не други обстоятелства като безкрайно богато население примерно?
Защото САЩ, са единствената държава в човешката история основа на базата на философска идея ( за справка виж декларацията за независимоста на САЩ от 04.07.1776г.). И тъй като тази идея ми е най-присърце, за това и давам за пример държавата която я олицетворява и я е прилагала в най-голяма степен от всички други държави. Разбира се, особено в днешно време, както споменах по-горе, отстъплението от тези принципи е поголовно. И ако трябва да дам конкретен пример за здравна система, за която ти поиска то в САЩ преди средата на 20-ти век нещата са били почти както трябва. Минимална намеса от страна на държавата, здравните услуги са били на много по-ниски цени от днешните имало е достатъчно много католически и други благотворителни организации които са се грижили за бедните. След 60-те години на 20-век обаче се прокарват първите програми за държавно здравеопазване Medicare (1965) и Medic Aid (1990), които са в противоречие с американските принципи и американският начин на живот. Резултатът е че много повече хора стават зависими от правителството (от помощите които получават), което си е чиста проба купуване на гласове в полза на либералите, плюс качване на цените на частното здравеопазване, плюс по-високи данъци, плюс постепенно натрупване на огромен бюджетен дефицит. През 2010г. , президентът Барак Обама заби последният пирон в ковчега с прокараният от него закон: Patient Protection and Affordable Care Act станал известен като Обамакеър. Застъпниците на закона обясняват, че понеже така било по цял свят, за това и в САЩ трябвало да има универсално държавно здравеопазване.Защото докато не го направиш, говориш общи теоретични приказки. Проблемът ти е, че винаги във фокуса ти пада САЩ. Защо изобщо трябва да си говорим за САЩ и Канада, а не Италия и Израел, примерно?
Не знам колко е масов този наплив, но знам че канадците, които имат пари ходят да се оперират в САЩ защото не им се чака по година и половина за планова операция в собствената им страна, докато в САЩ, въпреки усилията на Обама, частното здравеопазване все още е на по-ниски цени.Btw, чувал ли си за масовия наплив на американски граждани, които ходят в Канада да се лекуват, щото нямат пари за здравна застраховка в собствената си държава?
http://www.divinitas-crew.com
Ghost reporting!
Ghost reporting!
ей умрял ако напишеш още един пост гаче ли лижеш гъза на обама ще те удавя в мисисипи
разбра ли, престани да се правиш на разбирач, щото не си
тва че си чел много (тъпотии), не те прай РАЗБИРАЩ
РАЗБРА ЛИ?
РАЗБРА ЛИ?
Nocturno написа:ей умрял ако напишеш още един пост гаче ли лижеш гъза на обама ще те удавя в мисисипи
РАЗБРА ЛИ?
divio metal da se izkupe
- Liberty
- Обратна връзка:
Само защото не си дорасъл умствено, да взимаш активно участие в дискусиите на възрастните, не означава, че всички трябва да слезнем на твойто ниво и да сведем общуването помежду си до нечленоразделно грухтене, каквото представляват общо взето твоите постове.Nocturno написа:ей умрял ако напишеш още един пост гаче ли лижеш гъза на обама ще те удавя в мисисипи
РАЗБРА ЛИ?
Ghost reporting!
Ghost reporting!
-
Маце Борко
Всъщност през цялото време се опитвам да ти намекна, че нямаш нито едно емпирично доказателство за това, че здравна система, изцяло работеща без държавна намеса, ще е толкова по-ефективна в обхвата и действието си. Този "прав път", за който говориш, е плод на теория и нищо друго.
- Алминатора
- кримсънчето
- Алминатора
- кримсънчето
- Liberty
- Обратна връзка:
Ok, съгласен съм. Но съществуват достатъчно много косвени доказателства, за да дадат основание подобна идея поне да се разгледа малко по-сериозно.Моридин написа:Всъщност през цялото време се опитвам да ти намекна, че нямаш нито едно емпирично доказателство за това, че здравна система, изцяло работеща без държавна намеса, ще е толкова по-ефективна в обхвата и действието си. Този "прав път", за който говориш, е плод на теория и нищо друго.
Ghost reporting!
Ghost reporting!
-
Маце Борко
Не споря, че такива неща може и трябва да се разглеждат, ама нека си ги представяме като това, което са - хипотеза.
- Алминатора
- кримсънчето
- Алминатора
- кримсънчето
- Liberty
- Обратна връзка:
Не мисля, че ефективността на свободния пазар може да се нарече "хипотеза", според мен има достатъчно много примери за това и обратното достатъчно много примери за неефективността на държавата, когато се опитва да предоставя стоки или услуги. Ако беше обратното то социализма щеше да е най-проспериращата система, но не е. Абсурдното в случая е, че както казах в по-предишен пост, поради факта че здравеопазването и образованието са толкова важни, хората не смеят да се доверят на свободния пазар (който е доказал своята ефективност), а предпочитат да се доверят на държавата, която обратно е доказала своята некомпетентност.Моридин написа:Не споря, че такива неща може и трябва да се разглеждат, ама нека си ги представяме като това, което са - хипотеза.
И тъй като темата е за протестите – хората искат най-доброто за себе си. Това е ясно. Покрай последните протести се чуха всякакви отчаяни вопли за "смяна на ситстемата". То не беше промяна в изборния закон, то не беше мажоритарна система, то не беше исландски модел. Нищо от това само по себе си не би довело до положителна промяна, защото пак същия народ със същите разбирания ще избира същите политици (може и да не са същите, но ще са поредните). Това което трябва да се разбере е че политиката не е някакъв заговор на свръх мощни конспиратори, както някои хора се опитват да я изкарат. Политиката не е нищо повече от отражение на доминиращите в дадено общество ценности и разбирания. Само се замислете че 50% от протестиращите са за национализация на електрическите компании, а другата половина - така наречените "десни" изобщо не знаят какво искат и ще ви стане ясно, какво първо трябва да се промени за да се промени и политиката.
Един от централните дебати, който така и не е решен никъде по света е за правилната роля на държавата или иначе казано с какво трябва и с какво не трябва да се занимава правителството? За сега ще оставя въпроса отворен
Ghost reporting!
Ghost reporting!
-
Vermic
- В момента играе: опаааааа
- Обратна връзка:
За цялата криза и безпаричие е виновен комунизма!Китайския комунизъм ни докара до тук.Едно елементарно сравнение - заплата в България е 300 лева в Европа е 1200-3000 евро в Америка 8 долара на час..В Китай е 6 долара на месец.Има и опция да не се плаща с пари а с храна(която е изключително евтина). Няма как да се борим с такава страна която изкуствено си поддържа валутата евтина.Не е реално.Всеки производител на техника, дрехи и всичко което можете да се сетите си умира от кеф да работи с Китай.Пример:Ушиването на една дреха в България струва 14 лева(Същата ще се продаде за 60 евро. Все пак има разходи-транспорт и други работи.)В Китай изработването на същата дреха ще излезе 1 стотинка.Вие ако имате бизнес кое бихте предпочели?Жълтата раса ни завладя не териториално а икономически.Ще кажете "Абе идиот с какво са виновни китайците че ни е скъп тока?!".Еми.Виновни са.Защото дори и да плащате реалната цена на тока вие пак няма да имате пари.Защото няма къде да работите.Не трябва да се намаля разхода а да се увеличи прихода.Приказката харча повече от колкото изкарвам е за глупаците.Не знам къде спи светът но нещата ще продължават да се задълбочават.Вие си спорите тук за някаква си смешна България.Комунистите са виновни че държавата ни е в това положение.Първо 46 години позор.Научиха хората да крадат и да не ги е срам.Забраниха им вярата и ги накараха да забравят "не кради!".Всички живели през годините на тоталитаризма ми разправят какво са крали.Кой бензин кой желязо.Така е и сега.Високи цени на лекарствата и високи цени на тока.На мен вече не ми пука.Защото всичките тези протести ми се виждат изключително абсурдни.Всички тези дето протестират гласуваха за ГЕРБ.Сега викат "Оставка!".Абсурд.Нищо няма да се промени в тази държава пълна с крадци.Тук трябва смъртна присъда и да се измете комунистическата измет.Толкова нагли хора като комунистите няма.Ще продължават да ни го навират мазния.
И идват избори!15 май!Ужас!Вече не знам за кого да гласувам.Всичко ми се вижда толкова еднакво че ми е обидно.Когото и да избера все едно и също.
Вижте си дрехите и техниката.Вече дори и храната.Те са Made in Chinа.Това е надписа на смъртта.
Защото цената на тока ще падне с приблизително 8 процента но вие работа няма да си намерите.След това пак протести "ИСКАМЕ РАБОТА!" и подобни.
Не вярвам в пророчества но Нострадамос ще се окаже прав.
И идват избори!15 май!Ужас!Вече не знам за кого да гласувам.Всичко ми се вижда толкова еднакво че ми е обидно.Когото и да избера все едно и също.
Вижте си дрехите и техниката.Вече дори и храната.Те са Made in Chinа.Това е надписа на смъртта.
Защото цената на тока ще падне с приблизително 8 процента но вие работа няма да си намерите.След това пак протести "ИСКАМЕ РАБОТА!" и подобни.
Не вярвам в пророчества но Нострадамос ще се окаже прав.
Where The Eagles Fly I Will Soon Be There
- Stonedisus
- В момента играе: с кьорави катерички
кьорави катерички
смятай...
еми и американското либерално правителство също е виновно за сякви световни икономически шитове, ама никой няма да ограничи държавната власт и всички искат яко социална политика и комунистически влияния като това което спомена като капак на всичко... не България няма да се оправи, целия свят е много, много зле. И в Шотландия са страшни мизерници, и всички от Литва, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Франция, Италия, Румъния, Словакия, Чехия и от къде ли не другаде, та чак Бразилия, ми обясняват колко е зле. Те и скандинавците разправят че е зле, ама тяхното не се брои, понеже всъщност не са зле
Не си знаят парите тия шведи, финландци и датчани
еми и американското либерално правителство също е виновно за сякви световни икономически шитове, ама никой няма да ограничи държавната власт и всички искат яко социална политика и комунистически влияния като това което спомена като капак на всичко... не България няма да се оправи, целия свят е много, много зле. И в Шотландия са страшни мизерници, и всички от Литва, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Франция, Италия, Румъния, Словакия, Чехия и от къде ли не другаде, та чак Бразилия, ми обясняват колко е зле. Те и скандинавците разправят че е зле, ама тяхното не се брои, понеже всъщност не са зле
МИНИМУМ, примерно, сешсе, а у?
-
dr_gilotin
Spoiler for “Българите не представляват проблем” – доклад на Ричард Морнингстар / Секретно:
Сложил съм го в спойлер, защото е доста дълго.
-
Der Meister
- Обратна връзка:
Андрей, интересни дискусии повдигаш, за което евала, но съм доста несъгласен с теб. Това, което ти искаш е някакъв абсолютно див капитализъм, в който обричаш на геноцид всички бедни хора. Не знам как така реши, че държавната намеса в здравеопазването и образованието е доказала своята некомпетентност. Държавата с най-висок индекс на човешко развитие ( http://en.wikipedia.org/wiki/Human_Development_Index ) е Норвегия, която е и една от най-социалните държави в света. Индекса на човешко развитие е показател, който отчита средната продължителност на живота (която е свързана с нивото на здравеопазване), образованието и доходите. Т.е. за разлика от теб аз ти дадох реално доказателство, че държавната намеса в здравеопазването и образованието е ефективна. Или ти ще кажеш, че и тази статистика е измислена? Не знам и как така реши, че ако оставим здравеопазването и образованието на частния сектор, те ще бъдат по-евтини и достъпни за 90% от хората. Това, че цената ще отговоря на пазарните условия не означава, че ще бъде ниска и достъпна за хората. И защо по дяволите ми даваш някакви примери, които нямат нищо общо с темата. Това, че цената на храната и дрехите, която отговаря на пазарните условия е относително ниска, не означава, че и цената на лекарствата или операциите например ще е такава, защото всички тези продукти и услуги имат различна себестойност. Освен това колкото и да е ниска една цена, пак ще има хора, които да не могат да си я позволят. Ако разчиташ само на благотворителност ще си умрат хората.
- австриискиа дънер
- В момента играе: истласкване на штанга от лек сас тесен хват
ас сам за да се национализира фитенс индустриата
0887152992 - званете тука за персонален фитнес инструктор 5 години опит имам работиа нежно тарифа на тренирофка - 25 лева с ддс
-
Маце Борко
Какви спасители са ТИМ, омг, тия хора са подложили най-якия град в България на систематично унищожение. Майката си е ебала ситуацията там.
- Алминатора
- кримсънчето
- Алминатора
- кримсънчето
-
Vermic
- В момента играе: опаааааа
- Обратна връзка:
ТИМ са смешна работа.Истината е ТИС и те са най-страшното.
Where The Eagles Fly I Will Soon Be There
Като се запознах с имената на "набедените" за организатори на протестите ми стана жал за хората, които мръзнат на студа и отново се подиграват с тях, без да се усетят.
Spoiler for :
az se nadqvam planeta turneto da e ludnica taq godina!
-
Serious Sam
- Горд Пролетарий
- В момента играе: Serious Sam
- Обратна връзка:
Принципно много ти се кефя на мненията, обаче това последното за капитализъм=феодализъм е пълна глупост.
¯\_(ツ)_/ ¯