Ерджане харесвам духа ти. Много по-прави си отколкото тези дето хленчат за социялна справедливост и други такива левичарски тъпотий или пък религиозните фундаменталисти. На хора с дух като твоя (и моя) се дължи изграждането на здраво и проспериращо общество. Също така е трогателен фактът, че вярваш, че Американската мечта може да бъде осъществена в България.
Но все пак...
Явно някои неща не са ти ясни, като например терминът "нелоялна конкуренция" . Не съм учил право, но ми трябваха пет минути за да открия в Гугъл съответният пасаж от закона:
"4) Hелоялно привличане на клиенти – чл. 34:(7) Забраняват се продажбите на вътрешния пазар на значителни количества стоки за продължително време по цени, по-ниски от разходите за производството и реализацията им, с цел нелоялно привличане на клиенти;"
В случая, който ти приведох за "Фантастико" ти ми каза, че
Осигуровките на минимална заплата са в ущърб на държавата, не на конкурентите.
Освен, че са в ущърб на държавата, те са и начин за смъкване на производствената цена/цена за реализация или за реализиране на допълнителни печалби, заедно с другите видове укривания на данъци и злоупотреби. Това не само, че представлява нелоялна конкуренция, ами всъщност е най-разпространеният вид такъв у нас. Факт е че у нас едни фирми се скапват от проверки по всяка линия, а на други се оставят да минат между капките. Това ги поставя в неравностойно положение.
Протекционизъм е когато държавата въвежда високи вносни мита с цел да стимулира вътрешното производство и съответно ниски експортни такси с цел да стимулира износа. Протекционизъм не е когато държавата си затваря очите и позволява на едни субекти да нарушават закона за сметка на други които го спазват.
Примерът с Фантастико е един от 100, но това не означава че другите 99 са честни хорица. Ние естествено няма как да сме запознати с всичките, за това можем да си правим изводите на принципа на анализа. И анализите казват, че в България няма установено върховенство на закона. Предполагам това няма как да го отречеш. Липсата на върховенство на закона пречи изключително много както на чуждестранните инвестиции, така и на местните предприемачи, които искат да постигнат нещо без да трябва да влизат в отношения с мафията.
Що се отнася до Джиповете и S-класите еми съжелявам, но не съм съгласен че болшинството от хората каращи такива коли са честни предприемачи. Повечето бизнесмени у нас изобщо не биха си купили такива скъпи коли, а биха предпочели да реинвестират печалбите в бизнеса си. Това е разумното решение. Тези които си купуват Мерцедес и Бентлита харчат готови пари. Като се има предвид състоянието на икономиката у нас едва ли има повече от пет човека които реално и с честен бизнез да могат да си позволят такива коли. Също така не дедей да бъркаш номенклатурчиците и мафиотите с легализиран бизнес, с едрите капиталисти. Това че развиваш законен бизнес с незаконно придобити средства и с покровителството на мутренската държава не те прави честен предприемач. Пак си си престъпник.