Star Trek Online

Игри за PC
Минотавъра
В момента играе: Mozilla Firefox
Обратна връзка:

Мнение от Минотавъра »

Първоначално бях резервиран към идеята, но сега съм фен.

Играта, като цяло, е един гигантски нърдфест, натъпкана до козирката с популярни раси и герои, ненормално количество намигвания към феновете, тонове inside jokes и камеота на почти всички персонажи от сериала (озвучавани от реалните актьори). Основният in-game разказвач е самият Ленард Нимой, който по-старите фенове помнят като мистър Спок. Ако сте фен на нещо - каквото и да е то - от сериала, шансът да го намерите в играта е 95%.

Фракциите са много добре разработени, най-вече заради факта, че липсва традиционното разделение "X vs. Y". В играта има МНОГО страни и всяка от тях се бори сама за себе си, постоянно създавайки (и разваляйки) съюзи с другите такива, рефлектирайки еволюиращия сюжет. Игровите фракции са все още само две, но скоро ще станат три с ромуланите (в Сезон 5) и по-късно четири с кардасианите (Сезон 6). Идеята е много добра, особено за някой, на когото му е писнало от биполярните разделения тип "Алианс срещу Орда".

Самата история е изключително заплетена, включваща де що има известни галактически играчи (UFP, RSE, Klingon Empire, Cardassian Union, Species 8472, the Borg и каквото още се сетите), вплетени в ненормално комплексни интриги - дефакто всеки си мисли, че манипулира всички други, но е манипулиран от трето лице, на принципа "камък-ножица-хартия и накрая всички сме преебани". Story-мисиите вече са озвучени и е истинска наслада да се изпълняват.

Наскоро вкараха и дипломатически мисии, които са добре дошло разнообразие - ако ви писне да пуцате, можете да установявате контакти с чужди раси и да потушавате дипломатически скандали. Което си е нестандартно, откъдето и да го погледнеш. За съжаление, въпросните мисии са все още малко.

Геймплейната механика на играта е много добра. Междузвездните битки заслужават специално споменаване, заради комплексността си - на моменти STO се превръща направо в симулатор, в който победата зависи повече от тактиката и уменията на играча, отколкото от екипировката му. Атмосферата на играта е невероятна, графиката също. Звукът обаче определено се нуждае от подобрениe, заради малкото звукови ефекти и ограничения репертоар от мелодии. Интерактивността е на равнище - героят дори може да чуе NPC-та да си говорят за подвизите му.

Размерът на играта заслужава адмирации... или псувни, в зависимост от гледната точка. Мащабът е толкова огромен, че не е рядкост играчи да се загубят и да пристигнат някъде на майната си в другия край на галактиката. Проблемът идва от това, че в космоса няма посоки е е много трудно да се каже накъде отиваш, освен ако не следиш сензорите, които пак не дават стопроцентова ефикасност. Тъй като перспективата се мени постоянно и няма ориентири, напълно е възможно да летиш с главата надолу, по гръб или в различна посока (спрямо другите). Фактът, че картата е разделена на поднива (галактика-сектор-планета) също не помага. Накратко, пътуването в космоса изисква доста голяма практика, но пък прави битките интересни - напълно е възможно да бъдеш убит от някой, който те стреля отдолу, да речем. Триизмерната среда е кучка :)

Кустомизацията е на световно равнище - дефакто е невъзможно да срещнеш някой, който да прилича на теб. Дори неща като размера и формата на носа могат да бъдат определяни. Това включва и създаване на собствена раса. Епично.

Къмюнитито също е много добро - най-вече заради факта, че франчайзът, като цяло, не привлича глупаци, а и играта не е достатъчно масова за това. Средният играч е на 20+ години и свестен - нещо като LOTRO, преди да я направят безплатна и де що има тъпанари да се излеят в нея. "Lol pwnz" нуубове и тем подобни педерасти липсват.

TL;DR: Играта е велика. Горещо я препоръчвам на всички.

Дееба, седнах да драсна нещо, пък написах цяло ревю :) Ся ше отида да се напия.
Remember when you could play multiplayer without 15-year-olds insulting your mother or questioning your sexuality? Good times...

Алкохола - враг на пола, с плодов сок - към полов скок!
Аватар
Capo

Re: Star Trek Online

Мнение от Capo »

Така както го описваш звучи интересно. Помня, че когато играта излезе за пръв път, мои познати Трек фенове хукнаха да я играят с големи очаквания. И след месец вече я плюеха (както им бях казал, че ще направят :lol: ). Свестна игра по Стар Трек почти няма. Само Bridge Commander си го бива.

Оправили ли са проблемите вече? Аз си мислех, че отива към F2P начинанието.
Минотавъра
Обратна връзка:

Мнение от Минотавъра »

Стига с тоя Bridge Commander бе, никой ли не е играл Elite Force? Или поне Birth of the Federation?

Проблемите са оправени, но F2P не очаквай скоро. Има някои кусури с наземните битки и клингонската фракция, но ще бъдат коригирани с излизането на Сезон 4 на 7 юли.
Remember when you could play multiplayer without 15-year-olds insulting your mother or questioning your sexuality? Good times...

Аватар
Capo

Мнение от Capo »

Ми не беше лош първият Elite Force, но Bridge Commander е просто две класи над всяка друга Трек игра. Най-добрият симулатор на тежки космически крайцери въобще.
Минотавъра
Обратна връзка:

Мнение от Минотавъра »

Първата не можах да я изиграя заради софтуерна несъвместимост, но втората кърти мивки.

Аватар
Capo

Мнение от Capo »

Ами то първата за мен е много по-добра :lol: Но по-добра в смисъл, че е по-близо чувството за Стар Трек вселената. Втората част е по-добър шутър, но в сравнение с първата е Doom в Стар Трек сетинг.
Минотавъра
Обратна връзка:

Мнение от Минотавъра »

За мен двойката имаше много добра атмосфера. Няма много общо с DooM, но спокойно може да се каже, че е Mass Effect в Стар Трек сетинг.

Минотавъра
Обратна връзка:

Мнение от Минотавъра »

Айдееее, Combat Upgrade-ът пристигна!

Нямах възможността да го пробвам, но познатите ми твърдят, че коренно променя играта. За тези които не знаят, ъпгрейдът превръща стандартните за жанра point-and-click битки в third person shooter, подобен на Mass Effect.

За повече информация - видео.

Аватар
RogueSpeed

Мнение от RogueSpeed »

Ех, ще ми се да я поиграя тая СтарТрек ама финансите не стигат за сега...
koynov
В момента играе: Star Trek Online

Мнение от koynov »

Играта ще стане F2P до края на годината или в началото на следващата. Това е нормално предвид че Perfect World купиха Cryptic. Ако незнаете Perfect World е китайска компания, която е собственик и на Ruinic Games. Портофолиото на компанията се състои само и изключително от F2P игри. В крайна сметка обаче за разлика от Атари те обещават да налеят доста пари в играта. Аз съм лайфър и не ме интересува тази новина кой знае колко, но исках да я сподеря ако някой го интересува. Също така играта ще бъде промотирана наново и ще бъде пусната в продажба и в Китай.
Neverwinter също ще бъде F2P, като появата и е забавена с 1 година с цел повече време за development.
DJ Cat

Мнение от DJ Cat »

Само като видях това недоразумение СТО и си викам сто процента Минотавърчо го играе, влизам - еми много ясно.....И другите бастуни от темата за СУ, разбира се са тук.
koynov

Мнение от koynov »

DJ Cat написа:Само като видях това недоразумение СТО и си викам сто процента Минотавърчо го играе, влизам - еми много ясно.....И другите бастуни от темата за СУ, разбира се са тук.
Какъв ти е проблема? Като е недоразумение според теб, какво правиш в тази тема? Ако няма какво конструктивно да кажеш за играта, четеш и заминаваш. :banli:
DJ Cat

Мнение от DJ Cat »

Бях на сто процента сигурен, че Минотавъра се вихри тук и влязох да споделя. Иначе съм на принципа пиша и заминавам, четенето го пропускам.
Минотавъра
Обратна връзка:

Мнение от Минотавъра »

DJ Cat написа:Иначе съм на принципа пиша и заминавам, четенето го пропускам.
:lol: :lol: :lol:

Професионалният трол поне си го признава.

DJ Cat

Мнение от DJ Cat »

То остана и твоите глупости да чета, сеш ли се ? Като е два реда го прижалвам, ама нямам възможност да ти отделя повече от няколко секунди четене.
Минотавъра
Обратна връзка:

Мнение от Минотавъра »

Койнов, ти си пророк бе, мааму стара!

http://pcmania.bg/Star-Trek-Online-%D1% ... ewsId=5547

Аватар
Capo

Мнение от Capo »

Аз си мислех, че това трябваше да се случило още преди няколко месеца с тази игра :) Откакто излезе все по-силно вървеше към F2P. Има предостатъчно Трек фенове (нърдове? :lol: ), които да си изхарчват заплатите за по-мощни фазери и торпеда :lol: Някъде бях чел, че F2P игрите се издържат от около 5-10% от играещите. Познавам и хора, които хвърляха по над 2000 долара месечно в подобни игри.
Минотавъра
Обратна връзка:

Мнение от Минотавъра »

Мен точно това ме притеснява, че ще бъда принуден да прибягвам към микротранзакции за да съм конкурентноспособен.

Theron Fears

Мнение от Theron Fears »

Най-вероятно и някой от класовете и расите ще са заключени както стана и с Конан.
koynov

Мнение от koynov »

Не съм пророк, просто чета форума всеки ден и като излезна новината я споделих тук :D
Публикувай отговор