Забелязваш ли, че и на двете места използва думата "напоследък"? В твоите очи това "напоследък" от колко време е? Съгласен съм, че страната ни върви към подобряване и именно този ни манталитет малко по малко се променя, но и няма как иначе да е - българите все по-често виждат, че някои други народи, които са си изградили правилен манталитет за някои конкретни неща, живеят по-добре в това отношение. Например все по-често си говоря с хора, които казват, че чинно си купуват билети за градски транспорт (в София), понеже е нормално да плащат за тази услуга. Но от другата страна все още са много хората, които смятат за геройство да "прецакат системата" и да не си купят билет. С мнението си исках да кажа, че докато този ни манталитет окончателно не се измени в голяма степен, нещата ще се развиват бавно. Също съм съгласен, че за много неща самото устройство в страната ни пречи да осъществим добрите си намерения. Но това не означава, че трябва да се откажем от тях. Веднъж ги осъществяваш, друг път свиваш рамене и не ги осъществяваш, като си отбелязваш нещата, които са ти попречили и после търсиш начини да ги промениш. Последното понякога се свежда именно и до това кои хора ще избереш за управници и какво ще очакваш от тях.High_voltage написа:Напротив, точно напоследък хората се убедиха, че човек трябва да положи много труд, за да донесе някаква промяна и да намери своето място в живота, вместо да чака божествена намеса или печалба от тотото. Аз виждам доста ентусиазъм и желание за действие.
Напротив, точно напоследък хората видяха, че именно правенето на такива малки неща си струва, и е стъпка към една по-добра България. Хората се опитват да бъдат по-примерни.
Има проблем с това, обаче. И то е, че в страната ни има някои фундаментално объркани неща, и полагането на такива усилия, макар и благородно, е неефектно.
Прост пример: Да кажем, че току що съм изял вафла и искам да изхвърля опаковката й. Търся кофа, но не намирам. Или пък търся 5 минути, и намирам кофа, но е пълна, така че не мога да изхвърля опаковката там.
Разбираш ли?
Човек може и да изгаря от желание да направи нещо добро, но нещата са структурирани и устроени по такъв начин, че го парализират и не му дават да направи своя принос.
По-скоро е "обратното", според мен. И именно затова трябва да се промени манталитета на българина като цяло, за да може да се промени манталитета на българския политик - действително да работи за общото благо, а не само да си гласува по-висока заплата и пенсия и да се чуди кой рушвет да приеме.High_voltage написа:Каквито политиците, такъв и народът. (или обратното)MetalGearRex написа:Проблемът ни е в манталитета - винаги да се опитваме да излъжем останалите, а не да работим заедно с тях, винаги да поставяме личните си интереси и моментно благо пред това да се работи за развитието на страната ни.
За младите хора се съгласявам. Най-вече заради това, което написах по-горе - вероятността те да са си изградили по-добри морал и ценности, особено ако виждаш, че действията им са такива, били те и на по-ниско ниво, е по-голяма, отколкото да очакваш, че един по-възрастен политик ще промени възгледите си. От друга страна обаче възрастните носят много ценен опит, така че той не трябва да се пренебрегва. Мисля, че трябва да се намери една добра сплав от младост и опит, като младостта трябва да е преобладаваща.High_voltage написа:В момента утвърдените партии са вече изпята песен. ГЕРБ, ДПС, БСП, НДСВ, ДСБ, не знам си кой си - абсурдно е млад човек да възлага съдбата си в ръцете на пенсионери. Партиите може и да не са едноцветни, но едно ги обединява - всички имаха шанса си, и всички се провалиха.
Който иска да гласува пак за тях, надявайки се, че същата грешка ще произведе различен резултат, е нереалист.
Вече пораснахме, и ако не сме точно аз и ти тези, които ще градиме държавнически кариери, ще е хубаво поне да имаме увереността, че баш нашите връстници, а не дъртаци, ще имат възможност да донесат нещо по-добро.
Казвам, разбира се, че държавата трябва да се поеме от млада партия с млади хора.
Това може и да е донякъде вярно, но въпросът е, че когато има млади хора, които се опитват да влязат в политиката, а такива със сигурност има, то действително те са за предпочитане пред възрастните ни вече политици в много отношения. Подчертавам - "много", не "всички"!Butters написа:Отдавна е минал момента, в който младите са можели да вдигнат страната на крака и да изритат бившите партийни търтеи от властта. Сегашните млади са предимно обезверени, чалгизирани затъпяващи кретени с нисък морал и супер ниски шансове за реализиране на някакви заложби и потенциал.
Това, което най-вече исках да кажа с горния си пост относно политиката е, че трябва да се оглеждаме за личности, а не за партии. За съжаление в парламента все още се гласува почти и само по партийна линия, но все пак личностите там не отсъстват и е важно те да бъдат забелязани, независимо от партийната им окраска.
Така е, има и други форуми. Но не мисля, че аз трябва да се местя в тях, а по-скоро тези дискусии трябва да го направят. С това не искам да кажа, че е погрешно да се обсъждат тези неща, а по-скоро че ще е по-добре това обсъждане да е на друго място.High_voltage написа:Свободни сме да обсъждаме каквото пожелаем. Има и други форуми, можеш да се преместиш.