Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: RL - worst game ever.
Заглавие: Re: я тука да видиме колко сме мъдри...
Публикувано на: 06 Май 2011 16:59

Профил

Аватар
Публикувано на: 07 Май 2011 03:48

Куче влачи рейс, диря няма, ей*

Brenda, LaTisha, Linda, Felicia, Dawn, LeShaun, Ines, and Alicia, Teresa, Monica, Sharron, Nicki, Lisa, Veronica, Karen, Vicky, Cookies, Tonya, Diane, Lori and Carla, Marina, Selena, Katrina, Sabrina, About three Kim's, LaToya, and Tina, Shelley...

Профил

The King of Kings
Аватар
Публикувано на: 07 Май 2011 12:00

Цитат:
Ум царува, ум робува, ум патки пасе.

Имам три интерпретации:
1 Всеки човек разполага с еднакъв интелект, но не всеки го използва както трябва и съответно получава това, което си е заслужил.
2 Независимо колко си умен, трябва да се примириш и да се съобразиш с това положение, което ти е отредила съдбата.
3 Всеки има мнение по даден въпрос, независимо от това какъв е и какво прави.
Склонен съм да разбирам израза по първия вариант.
----
Цитат:
Не можеш да научиш старо куче на нови номера

Не можеш да научиш старо куче на нови номера ми звучи като "нов бардак със стари курви не се прави", тоест да се разбира, една личност, която е била дълго време обвързана с някакво разбиране за нещо си, много трудно ще възприеме нещо ново и революционно, което да измести старата идея. Най-характерен е примерът със старите хора, които по-трудно възприемат новостите и им е по-лесно си карат така, както са научени в младостта си. Пример: червените бабки по митингите на БСП.
----
Цитат:
Куче влачи, диря няма

Това тук се използва не просто само нещо изчезнало, а по-скоро да нещо изчезнало при странни обстоятелства без никакви следи - например кражба.
----
Цитат:
Няма две мнения.

Нещо обществено доказано, нещо, за което има единомислие и на теория изглежда необоримо. Примерно ако една река разделя две села, които социално и икономически са свързани и имат изгода от това и се построи мост над реката, това ще е нещо полезно и няма да има две мнения по въпроса.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 11 Май 2011 01:17

За първите две и аз не мога да дам много точно тълкувание,но за "Не можеш да научиш старо куче на нови номера." се акцентира в/у т'ва,че хората,които вече са добили достатъчно житейски опит са твърде самоуверени в себе си по някакъв начин и смятат,че ще могат да се справят без да получават съвети от когото и да било.Колкото до "Няма две мнения." се използва в случай,когато нещо е категорично и сигурно,т.е няма съмнение за конкретното събитие(да речем).

Профил Skype

Аватар
В момента играе: GTA IV, Heroes 6
Публикувано на: 11 Май 2011 18:09

Това за патките винаги съм го разбирал в смисъл, че за всичко - и царуването, и робуването, и пасенето на патки, все едно и също нещо е отговорно - умът. Т.е. той може много неща и е отговорен за много неща. Това показва, че царят, робът и пасящият патки не се различават толкова много, защото всички те имат ум и всички те са способни да извършват всяка една от съответните дейности. И тук идва идеята, че щом тези три роли не се различават толкова много, то всеки един може да заеме всяка една от тях и съответно от нас зависи дали ще царуваме със своя ум, дали ще робуваме със своя ум, или ще пасем патките с него. Първото е символ, че сами сме господари на житието си (свободни сме) и също така е символ на авторитета и благополучието, второто е символ на слугуването на някого другиго и неспособността да живеем свободно според собствените си желания, а последното, мисля, е символ на безсмислието на действията ни, т.е. че оставяме животът ни да преминава покрай нас в бездействие.
Така разбирам тези думи, но твърде възможно е и интерпретацията ми да не е вярна. :roll:

Това за кучетат мисля, че означава, че по-старите и възрастни хора (в това число не само "старците") трудно учат нови неща и трудно се приспособяват към новата среда - новите неща, идеи, технологии и т.н. Най-често май се използва, за да покаже, че за някоя дейност или задача се изисква млад и/или нов човек.

"Няма две мнения" е доста буквално, според мен - кога има две мнения за нещо? Когато нещо е неясно/двусмислено/несигурно/непознато/дискусионно и т.н. Когато обаче "няма две мнения" за нещо, то то е ясно и сигурно и всички са съгласни с "едното мнение" по отношение на него.

Профил ICQ Skype
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com