Преди 4 или 5 години, когато излязох от този форум, се заклех никога повече да не се върна, но рекламите на някои приятели и темата за Star Wars ме накараха да се завърна.
Най-напред искам да кажа, че е истинско удоволствие да дебатираш с хора, запознати с Разширената вселена, особено при положение, че в България такива почти липсват. Да срещнеш във форум (и то нашенски) името на Нага Садоу си е направо душевен оргазъм.
Извинявам се предварително за дължината на поста, опитвам се да отговоря на всички едновременно.
Rico написа:
Какво разочарование лично за мен... отебаха тотално Котор сериите и ни метнаха отново 300 години напред и то с ММО... Какво в името на галактиката става с Revan, с Exile-а никой нищо не казва, освен че явно са се провалили след като Ситската империя атакува и побеждава Републиката (както започва tOR)
Всъщност Реван, строго погледнато, успява. В енциклопедиите се казва, че True Sith са били готови за мащабна офанзива и то съвсем скоро (точният цитат е
"in a few decades"), намирайки една слаба, дезорганизирана Република. Чрез действията си Реван заздравява Републиката и Истинските Сити отлагат нападението си за цели три века, чакайки удобен момент. Ако не беше Реван, в момента ситите щяха да владеят не половината, а цялата Галактика и джедаите нямаха да се възстановяват на Титон, а въобще нямаше да съществуват. Реван дава на Републиката 300 години да се възстанови - фактът, че Републиката въобще съществува е свидетелство за успеха му.
Разбира се, като Сит той смята, че може да се справи с Истинските Сити изцяло, но да не забравяме, че по времето на първия KOTOR той е с промит мозък, почти никакво формално обучение, без мощта на Тъмната страна и без легиони от последователи и флотилии. Не можем да очакваме да смаже True Sith само със силата на духа си, нали така?
За Изгнаницата не се казва нищо, но предполагам в играта ще можем да видим последиците от действията им и дори да разберем какво е станало с тях.
Sunforger написа:
Oчевидно хората не знаят въобще за какво говорят.
Уж действието в играта ще се развива триста години след
Джедайската Гражданска Война, a те пичовете не само, че въобще не са съобразили, че Нага Садоу (който е, между другото, един от най-могъщите Сити съществували някога) е съществувал по време на
Златната Ера на Ситите, която е повече от хиляда години преди това, ами и са си съчинили по-голямата част от историята покрай него.
Пълно безхаберие.
На сайта си пише, че още не се знае официално кой е новият Император. Според мен ще е някой от съюзниците на Лудо Креш - тези на Садоу са практически избити до крак.
За "един от най-могъщите сити" съм склонен да споря. Марка Рагнос и Лудо Креш проявяваха доста по-голямо количество здрав разум от него. Умението да възпламениш звездна система не те прави велик сит.
Draksis написа:
Евала. Най-накрая в ММО да се наблегне на ИСТОРИЯТА.
Няма смисъл да ви обяснявам, че едно от нещата, които ме отвращават в ММО-тата, е тоталната липса на история, която да движи вселената. В повечето случай (давам класически пример) щом цъкнеш на някоe NPC, ти се отваря досадното куест-прозорче отляво на екрана и ти се обяснява с кратък текст да отидеш, да отсечеш главата на Стефчо и да я занесеш на многоизстрадалия селянин, на който Стефчо му е дефлорирал дебелогъзата дъщеря. Хуу-феее, кеф ти история, кеф ти отмъщение, кеф ти взаимодействие с околната среда. А я си представете как влизате в диалог, подчертавам, в ДИАЛОГ с NPC-то, като избора ти на реплика те наклонява към светлата/тъмната страна, типично по KOTOR-ски. И как кът-сцената с взривилата се по твоя вина космическа станция в небето над Ондерон те отвява и кара ченето ти да висне.
Всъщност, в контекста на WoW-щината, това си е направо комплексен сюжет. Повечето куестове в ММО-тата нямат никаква определена цел, те са просто "пълнеж".
- Донеси ми 30 опашки от плъхове и ще ти дам 200 жълтици!
- А за какво са ти?
- Е как за к'во? Нали трябва да правиш нещо!
Горе-долу това е средностатистическият ММО куест. Правиш нещо само за да се намираш на работа, без основателна причина.
Draksis написа:
Замисляли ли сте се, че в КОТОR-ите бяхме само човеци? Едно искам, в TOR да можеш да си избираш джедаи (сити) и от други раси. Мале, ако го направят... една женска тогрутианка не ми мърда...
Моля?
Имахме две уукита, забрак, миралука, катар...
MARiNZ0 написа:
Просто няма да им простя ако не можеш да играеш mandalorian.
Че какво му е трудното - правиш един Trooper/Bounty Hunter, слагаш му мандалорианска броня и го удряш на роулплейинг.
Draksis написа:
Тоя (НК-47) ако го видя като NPC/Boss, ще изтрещя.
След като вече знаем, че оцелява чак до след Клонинговите войни, напълно вероятно е да го видим
Sunforger написа:
Предвид, че дори и в
Българския Ситски Орден, където бяхме събрани най-големите ерудити в материята, нямаше по-вещ в ситската история и философия от мен и предвид, че от тук присъстващите по старшинство ме доближава единствено Хамелеонът, силно ме съмнява да има някой по-достоен от мен да се нарече сит. Колкото до контрола над Силата и уменията с меча - е, ще се убедите сами, овчици смирени.
Не виждам каква точно аргументация бих могъл да ти дам за нещо такова, в интерес на истината. Можеш да се пробваш да ме изпиташ по някакъв начин (както по-рано днес неуспешно се опита Никулин
), но на мен поне ми се струва безпредметно. Не само, че ако има някой тук, който трябва да изпитва, това съм аз (
), ами и съм повече от убеден, че колкото и да се опитваш, няма да успееш да ме хванеш неподготвен, дори и ако по някаква невероятна случайност се сетиш за нещо, информация за което в нета вече няма. Поне що се отнася до историята на Ситския Орден, разбира се.
Просто не си прави труда - отдавна съм изчел
всичко.
Сега какво, ще си мерим работите ли? Аз също съм изчел 90% от Разширената вселена, включително енциклопедиите, късите истории в Hyperspace и пр. Есето ми за завършване на философските курсове беше "Моралният релативизъм в "Междузвездни войни", така че се смятам за достатъчно подкован и на философска тематика.
На твое място не бих се хвалил с първенство в Българския ситски орден. Там имаше само 6-7 активни юзъри. И аз се мислех за много знаещ, докато не отидох на Comic-Con и не видях някакви маниаци, които се занимават с Междузвездни Войни от 30 години. Така че - скромност му е майката! Винаги има по-голяма риба.
Rico написа:
Което ми напомня една история в пуберските ми години с едни приятели, бяхме се събрали и нещо ги вербувах преди това да пробват първият Котор, вечерта се събрахме и се напушихме и аз събрах пауър нещо и почнах да им обяснявам за всяка планета де що се сетя и всички "ъъ копеле тоя колко знае". На сутринта всички ме ебаваха че съм "ноу лайф стар уарс гийк"
та и им обяснявах после, че всъщност тревата ме била хванала и не съм ги знаел тия неща а съм си измислял.
При мен същото. Като взех да развивам идеите си за моралния релативизъм и ницшеанството в Star Wars пред приятели, ме гледаха като паднал от Корибан. Чуха се някакви възгласи "Get a life, young man!" и какво ли още не. Ама си спечелих дипломата по философия с това и уважението във форумите на TOR
Какво ще кажеш да сформираме една неправителствена организация - "The Geek Brotherhood" където да съберем всички братя-маниаци? Ще има страхотен успех, гарантирам ти.
Rico написа:
Иначе като гледам тук булшинството сте тъмни, хах. Аз в двата котора винаги съм бил тъмен също, просто играта някак си ме предразполага да съм тъмен, кефа на макс.
За мен лично изборът е доста ограничен, решенията водещи към Тъмната страна са толкова глупави и наивни, та чак сърцето да те заболи. За съжаление игровата механика изисква наличието на някакъв твърд и сигурен начин за печелене на Dark Side Points, дори те да правят героя ти повече психопат, отколкото сит.
Факт е, че повечето рационални сити в сагата се опитват да се сприятелят с хората (дори ако вътрешно ги презират) най-малкото за да ги експлоатират по-ефективно. За жалост, повечето играчи искат просто да стигнат 100% Dark Side и колят всеки по пътя си, но в действителност в сагата почти (да не кажа съвсем) не се срещат толкова едностранчиви персонажи.
Все пак успях да роулплейна нормален сит, като помагах на хората от които имам интерес и експлоатирайки останалите. В края на играта alignment-a ми (ще прощавате Dungeons & Dragons речника ми) беше тъмен, макар и не додолу и все пак бях унищожил джедаите. Така че има начин.
Draksis написа:
Ами то да видиш Артас и единствената ти мисъл в акъла да е да вземеш Frostmourne, а не "Мили боже, синът на Теренас Менетил, обрекъл цял Лордерон на забрава и съединил душата си с тази на Краля-Лич, за да окове света в мрачните си окови", е просто отвратителна. Питам един "Ти знаеш ли кой е Илидан?" и отговорът, естествено е "Да бе, оня в Black Temple, дето пуска ония остриета".
И пак ще се повтаря това, нали? "Кой е Нага Садоу, бе?". "Кой е Марка Рагнос, Тулак Хорд, какво изобщо е Корибан,бе?". "Ами откъде да знам?".
Просто... то това е проклятието, тежката съдба на всички ММОRPG-та. 80% от цялото население по сървърите гледа да вземе по-готини предмети и дрешки, хич не ги е еня за историята. Туй Lore, дето му се вика, дали го знаят изобщо какво е...
Думите на споделеното съгласие са излишни.
Преди няколко години играем с приятели Star Wars Galaxies - предишното ММО по Междузвездни войни. По време на една мисия, какво да видим - самият Върховен адмирал Траун (тогава още капитан) ще ни даде следващият куест. Всички застиваме в благоговение, даже не се сещаме да си вземем куеста от него. През това време минава някакъв нууб и се заформя следният диалог:
- Пич, гледай - адмирал Траун!
- Тоя ли? Знам го, дава тъпи награди. Зае*ете го!
- Абе няма значение бе, това е Траун!
- Кой е Траун?
- Траун е емблематичен персонаж от книгите на Тимъти Зан, който...
- Окей, окей, не ме занимавай с глупости. Глей ся каква дрешка набарах от Imperial Themepark-а - модифайър +3, двоен дефенс и 15% шанс за блокиране на бластерни изстрели. Куул, а?
Звучи като виц, но не е.
И не са 80% от играчите - повече са. Ще има играчи, които ще търсят оня зелен предмет, дето е точно като обикновените, ама пада с астрономическа вероятност и затова е символ на престиж. Ще има играчи, които ще си избиват комплексите ин-гейм. Ще има играчи, които ще пренебрегват семейството и близките си заради играта. Ще има играчи, които не Корибан, а Люк Скайуокър не знаят кой е. И още много други идиоти ще има. It's unavoidable. It's their destiny.
Този пост стана застрашително дълъг, така че го приключвам и почвам да пиша нов.