1. Личностите, които твърдят, че мразят всичко свързано с "дръпнатите", а в същото време ахкат и охкат по разни електронни техники произведени в Япония, Южна Корея и Китай, като и по разни произведени там коли и мотоциклети...или са абослютно заблудени или са лицемери...
2. Тук някой зададе въпроса, но аз ще го повторя "Какво значи японофил?". Защо от край време се делим на фили и фоби? Ако харесвам някоя руска книга (примерно поредицата за Остап Бендер), това прави ли ме русофил? Нима копие на "12-те стола" е доказателство, че при предявени териториални претенции на Русия към нас аз бил ги подкрепил

? Какво е това примитивно мислене?
Аз харесвам някои япоски продукти, харесвам аниметата, намирам културата им за много интересна...и ги уважавам, за това което са постигнали с тежък труд.
Това прави ли ме предател? Колко тесногръд трябва да е човекът, който намира оценката за добре свършена работа за предателство.
Примерно не удобрявнам издевателствата, които са правили япноците в окупираните от тях територии (в Китай, Корея и пр.) по време на Втората световна.
Защо реалната балансирана оценка за нещо хубаво или лошо трябва непременно да дразни някои хора?
Харесвам Япония и японците, но това не означава че съм краен японофил. И никога не бих живял там. Да работиш за япноска фирма сигурно е ад. Което не ми пречи да се радвам на продуктите получени в резултат от ней друг живот превърнат в ад
![[Twisted Evil] :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
.
3. За тези които все още не са разбрали какво толкова интересно има в японската забавна индустрия - ами различна е от писналите ни западни боклуци, в които тънем всеки ден. Различни теми, различни гледни точки, различтни естетически ценности.
Общо взето глъдка свеж въздух. Екзотика.
Не казвам, че всички продукти са хубави! Има абсолютни идиотщини (примерно около 87% от излизащите анимета), но добрите неща ме радват много.
4. iddqd, китайците имат не по-малко изродщини и насилие в историята си от япноците.
Просто япноците са по-отворени към света, отколкото китайците и затова сме чували малко повече за тях.
5. Някой тук ни обобщи не само, като японофили, но и като чекидии. Не че не съм чекиджия

, но точно аниметата не ги гледам с цел сексуална възбуда, а хентай просто не обичам.
6. Някой тук каза че аниме героините (то и за героите важи същото) не му харесвали...това си е въпрос на личен вкус, но говорим за
карикатури. За да разбереш една карикатура, трябва да си запознат какво символизира тя. Съгласен съм, че в началото аниме героите и героините изглеждат и
звучат странно, но с малко практика не само свикваш с тях но почваш и да ги обичаш.
7. Тук някой изказа тезата, че японците се били побъркали след атомните бомби (всъщност атомните бомби са само малка, част от щетите, нанесени на Япония в сравнение с щетите нанесени от конвенционално оръжие...).
Не е вярно! Очакването на тотален катаклизъм винаги е било заложено в япноската култура. Вулканите, свързаните с тях земетресения и цунами, тайфуните...всичко това на малката им територия и бедната им на полезни изкопаеми земя, ги е научило че ако имаш да вършиш или да изживяваш нещо, трябва да го направиш днес...защото утре просто може да те няма. Това културно наследство ги кара понякога да стигат до крайности, които пък ние възприемаме като лудост.
Примерно безкрайната им сервилност, възпитание, самоконтрол и перфекционизъм са неразбираеми за нас. Изглеждат имо като неоправдана крайност.
Не че трябва да ги въздигаме в култ или да се държим, като тях...просто е любопитна гледна точка за живота, различна от нашата.
Накратко: японците са "побъркани" от край време...но точно за това, трябва да ги уважаваме.