А ти искаш да ми кажеш, че в България всички учим англииски език в училище (даже по времето на родителите ни, когато е било соца) защото сме били британска колония така ли? Или в страни като Германия, Франция, Португалия и т.н. всички млади хора също знаят перфектно англииски защото въпросните страни са били британски колонии така ли?

Смешно е. Всъщност се изместваме от темата. Въпроса беше :
Цитат:
Аз пък винаги съм се чудил на англофилията и манията по англииският език.
Откъде идва и как държава като Англия,която по нищо не е по-голяма от Япония е успяла да покори света.
С две думи защо в страни където англииския не им е роден всички го говорят. Ясно че автралииците говорят англииски щото са били (и още официално са) колония и това им е официалния език, както и на останалите колонии. Въпроса обаче беше защо въпросният език е станал международен и аз го обясних в по-горния си пост достатъчно обосновано.
И да в крайна сметка САЩ също са били британска колония и за това говорят англииски. Естествено че англичаните имат заслуга все пак езикът е техен. Самоче факта, че точно този език към днешна дата е общоприет във всички среди- бизнес, научни среди, интернет и в общуването между хора от различни народности, не се дължи на могъществото на Англия.