Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Заглавие: Заглавия на рубрики на английски.
Публикувано на: 03 Яну 2007 19:55


Имам малка забележка към авторите на списанието: леко се прекалява със заглавията на английски, все пак ПиСиМания е българско списание, а като го разгърнеш още на първата страница виждаш, че заглавията на почти всички делове са на английски. Разгърнете френско, немско или испанско списание и вижте дали и там е така. А задавали ли сте си въпросов: "Какво щяха си помислити хората, ако заглавията бяха на турски или цигански?"

Същото положение го е имало и в западните европейски държави, обаче преди около 20 години. И тогава са смятали, че английският е бил модерен, но това вече е отминало, осъзнали са се, че това вреди на езика им, и са създали закони, за защитата на езика си. Сигурен съм, че в България ще станати същото, просто нужно ли е винаги изоставати от другите, не можем ли си взети пример от тях и ускорити процеса. Той така или иначе ще се случити, защото идеята за мултилигуализма е основна в Европската Уния и от там се грижат за всички официални езици на ЕУ, и нам ще ни дойти времето.

Не се срамувайте от езика си, не се поамериканчвайте или поангличайвайте, все пак изглежда точно така от първата страница на списанието, или пък поне е доста странно заглавията бити на английски.


Профил

Аватар
Регистриран на:
11 Юни 2004 08:33
Мнения: 138
Заглавие:
Публикувано на: 03 Яну 2007 20:11


А твойто на какъв език е ?


Профил

Аватар
Регистриран на:
27 Авг 2006 12:25
Мнения: 629
Местоположение: Сред "изтичащи мозъци"
Заглавие:
Публикувано на: 03 Яну 2007 20:40


Прав си човек, навсякъде е така - просто е модерно! И сега например в Германия е модерно да се вмъкват термини от английски в техния език, въпреки, че често е възможен превод! :x

___________________________________
Windows 2015 for users. Minimum requirements: 486 processor, 4 MB RAM, mouse. Requirements for more or less acceptable operation: Pentium XII-33 GHz, 64 GB RAM, digital Internet connection, game gloves.


Профил

Аватар
Регистриран на:
22 Мар 2006 21:10
Мнения: 537
Местоположение: Земният рай- България
Заглавие:
Публикувано на: 04 Яну 2007 20:10


Дано авторите на списанието поне помислят над това. Все пак не сме колония на Англия. Нека имаме малко достойнство. Излишно е да казвам, че английският език не е с нищо повече от българския.

___________________________________
Изтървем ли България,
изтървали сме всичко.



Който говори много, все ще каже нещо, което не е трябвало да казва. Конфуций


Профил

Заглавие:
Публикувано на: 04 Яну 2007 22:37


А ти как цакаш - с маринките или морските пехотинци бе хитър, ае за мноо години и си опрай правуписа, майна!:D



Заглавие: Благодаря
Публикувано на: 01 Фев 2007 16:11


Да, видях новия брой с променените заглавия. Дано същото стане и с многото чуждизми (шервам, кликвам, левел, спелчек), за които има български варианти. Има и доста, на които не им знам значението, и не съм сигурен дали има бълграски думи за тях. Пък и се съмнявам, че повечето хора (най-вече децата) знаят значенията на думи като "mana", "dexterity" и тям подобни, въпреки че ги използват редовно, или просто са забелязали, че като се променят на екрана нещо става с героя/играта.


Профил

Аватар
Регистриран на:
10 Авг 2005 00:05
Мнения: 293
Заглавие: Re: Заглавия на рубрики на английски.
Публикувано на: 03 Фев 2007 02:18


Признайте си, че не знаете английски и да приключваме. Нищо, че англ. е "първи чужд език" в 90% от училищата. Сигурно някой ви е виновен че не знаете универсалния език на 20 век.

Ясно че всеки знае какво е мана и декстерити. За чий х-й да го превеждат на български? Заради 5-те процента неграмотни и лапетата под 9 години?




Профил

Аватар
Регистриран на:
28 Фев 2006 17:09
Мнения: 636
Местоположение: El Cartel Records
Заглавие: Re: Заглавия на рубрики на английски.
Публикувано на: 03 Фев 2007 10:14


тва верно е баси некадърието да си нямаш поне бегло познание от английски език :roll:

___________________________________
След загубата от Манчестър Юнайтед с 7-1 от Рома изпратили факс на ЦСКА с текст:Не сте сами!!!


Профил Skype WWW

Заглавие:
Публикувано на: 03 Фев 2007 12:05


Откога стана задалжинтелно знати английски? Доколкото знам, изучаването английскег е задължително в бившихтех британских колониих, като Индий, Канади, Пакистане, Австралий, Египете и разбира се в Българий, но в държавих като Франций, Германий, Испаний, които не са били колонии, то не е задължително. Такова е и положението при неграмотнихтех негрих в карибскомтом басейне, не се говори на никаком езике, нито на английском, нито на испанском, нито на френском, ами на някаквих никаквих езицих, креолских езицих и пиджинских езицих. В цяломтом цивилизованом свете, това се смята за простащина.

Първите стъпки към тему в Българий вече са направени. Хорами като вас английският се смята за престижен език, а неговото незнание за голям пропуск. След 100 годин във Франций, Германий, Румъний, Турций все още ще се говорити съответният език, докато в Българий и на островихтех карибскегтог басейна ще се говорити английски.

"За чий х-й да го превеждат на български? Заради 5-те процента неграмотни и лапетата под 9 години?" -ами, да защо да са на българском? Българите не са турци, за имати нужда от пресе на родном езике. Турците имат новини на турском езике, и се отнасят уважением към свойотому езику, за това те щат запазити езика си. Но българите като приемат все по-голям брой чуждизми в езика си и като не им пука, щат започнати загубити езика си.

Не можем бити сигурни дали аз знам английски, но от текстатог в списаниевом става ясно, че авторите нито знаят английски, нито български. Таквег езика все още няма, не е кодифициран. За мене е поне сигурно, че знам български.

Ангийският език - езикът двадестетегтог века. ХА! Не знам дали сте на ясно, но в моментевом около едни трети населенятог светатог говорят на задоволителном ниве английски. Но ако в Азий, Африки и Южней Америки продължават се плодити в несвясти, както до сега, до 50 годин еднава трета ще станати на по-малко от едни четвърти, защото тогава езици като испански, арабски и китайски щат бити заели мястото английскегтог езика. Другими думами, ускорението, с кимто знаещите английски се увеличават, е в пътих по-малко от ускоренятог, с кимто говорещите испански, арабски или китайски се увеличават. Едно време в Римскетей Империй, ако си знаел латински или гръци си можел се оправити навсякъде, то ест тогава латинският е бил универсален език. Вижте какво е положението сега.

Споров съм водил и друг път, безсмислено е, ясно е че има различних позициив, ясно ми е каква е вашата позиция, така че не смятам го продължавати. В крайней сметки е въпрос личнег вкуса, просто аз изразих своя.


Профил

Аватар
Регистриран на:
11 Дек 2002 22:21
Мнения: 893
Местоположение: Д'Драгонленд в крепоста Д'Драгонхарт !
Заглавие:
Публикувано на: 03 Фев 2007 14:46


Батенце сигурно си мислиш че си много оригинален нали ? Но знаешли какво ? Не си батка . Сега пропълзи обратно в дупката от която си изпълзял в китното балкансо селце което наричаш роден дом . Чуждиците присъстват в бая студенски пособия което би трябвало да те навежда на някаква мисъл . Ще ти помогна . В повечето професии се използват чуждици поради простата причина че повечето професии са внос при нас . След 500 години застой няма как да не се случи нещо подобно де . Та при положение че нямаме собствена техника и още по важното собствени специалисти се налага да използваме чужди такива . Неминуемо чуждиците се наместват при нас . Ако толкова искаш да се бунтуваш против англиският хвани промени миналото ни и може нещата да се оправят . В противен случаи мълчи говедо .

___________________________________
Злото винаги ще е по-силно !

There`s no such priest that can pray me to heaven.
Там където взорът не стига фантазията танцува.


Профил

Заглавие:
Публикувано на: 03 Фев 2007 17:20


Това доказва, че нямате фантазия, просто при българихтех определени центрове в мозъкетом не са се развили. В моментевом компютърната терминология гъмжи ангийскима чуждизами, обаче само в Англий, САЩ и няких других изостаналих държавих освен Българийе. Във Франций, Испаний, Италий и други се измислят случайни думи, просто определена комбинация звуцами, само и само за да са различни от английските. Обаче българемтем им липсват фантазия и мозъчни клетки и веднага се възприемат чуждизмите. Един румънски циганин в моментевом създава международен език циганивтих, и тъй като в циганскомтом езике липсват много думи (като самолет, компютър, телевизор и т. н.) и затова той на същомтом принципе измисля нови случайни думи. ХА! Циганите щат имати език, с по-малко чуждизами отколкото българскегтог.


Профил

Аватар
Регистриран на:
15 Май 2005 20:34
Мнения: 402
Местоположение: В страната на свободата
Заглавие:
Публикувано на: 03 Фев 2007 18:28


Случайно ли пишеш така или просто си оригинален ся?

___________________________________


Have you been touched by his noodly appendage?


Профил

Заглавие:
Публикувано на: 03 Фев 2007 19:41


Пиша така в знаке протеста.


Профил

Аватар
Регистриран на:
14 Май 2004 18:33
Мнения: 2965
Местоположение: Лолиландия
В момента играе: Рефреш на PCM форума (epik high score!)
Заглавие:
Публикувано на: 03 Фев 2007 20:36


Пффф, комуне. Дюд, време ти е да дайнеш, капиш?

Дееба, ти си просто животно. К'во те ебе точно тебе, че заглавията в някакво списание са на английски? Уфф, бот. К'во въобще се занимавам с теб.

___________________________________
"Properly read, the Bible is the most potent force for atheism ever conceived." — Isaac Asimov.


Профил WWW

Аватар
Регистриран на:
10 Авг 2005 00:05
Мнения: 293
Заглавие:
Публикувано на: 04 Фев 2007 02:24


Arath написа:
Циганите щат имати език, с по-малко чуждизами отколкото българскегтог.

Циганите имат език с 350 думи. Ако беше слушал какво си говорят мангали, щеше да чуеш че числата им и всяка 5-а дума са български.

Но да се върнем на побългаряването на Лична Електронно Изчислителна Машина Мания (т.е. PC Mania на български) - англицизмите са cool. Звучат свежо. Не знам от къде е тази тенденция за всичко-на-български.




Профил

Цар
Аватар
Регистриран на:
18 Ное 2001 08:24
Мнения: 8447
Местоположение: Амстердам, Нидерландия
Заглавие:
Публикувано на: 04 Фев 2007 03:32


Arath написа:
Пиша така в знаке протеста.

Ти українець?

___________________________________
QVOD·EST·SVPERIVS
EST
·SICVT
QVOD
·EST·INFERIVS


Профил WWW

Заглавие:
Публикувано на: 04 Фев 2007 09:07


Troll Rogue написа:
Arath написа:
Циганите щат имати език, с по-малко чуждизами отколкото българскегтог.

Циганите имат език с 350 думи. Ако беше слушал какво си говорят мангали, щеше да чуеш че числата им и всяка 5-а дума са български.

Но да се върнем на побългаряването на Лична Електронно Изчислителна Машина Мания (т.е. PC Mania на български) - англицизмите са cool. Звучат свежо. Не знам от къде е тази тенденция за всичко-на-български.



Надявам се Ваша Милост прави разлика между "Циганита имат" и "циганите щат имати", то ест между бъдещем и сегашнем время.

Тебе звучат свежо, мене не.

Нямам нищо против заглавието списанявог.


Профил

Аватар
Регистриран на:
11 Юни 2004 08:33
Мнения: 138
Заглавие:
Публикувано на: 04 Фев 2007 10:33


Arath написа:
Troll Rogue написа:
Arath написа:
Циганите щат имати език, с по-малко чуждизами отколкото българскегтог.

Циганите имат език с 350 думи. Ако беше слушал какво си говорят мангали, щеше да чуеш че числата им и всяка 5-а дума са български.

Но да се върнем на побългаряването на Лична Електронно Изчислителна Машина Мания (т.е. PC Mania на български) - англицизмите са cool. Звучат свежо. Не знам от къде е тази тенденция за всичко-на-български.



Надявам се Ваша Милост прави разлика между "Циганита имат" и "циганите щат имати", то ест между бъдещем и сегашнем время.

Тебе звучат свежо, мене не.

Нямам нищо против заглавието списанявог.

И с тоя начин на писане на интересен ли се правиш ?


Профил

Заглавие:
Публикувано на: 04 Фев 2007 13:24


Хубаво, за "сървър" нямаме дума.

За "ревю" обаче имаме. За "геймка", "адвенчър", "хорър", "шотгън", "реалм" и прочее - също.

Защо трябва да издевателствате? Много гъзарско ли е да говориш тъй, на някакъв изкривен английско-Български буламач?
Айде моля ви се, още преди пет-шест години му мина модата да си безродник.


Профил

Заглавие:
Публикувано на: 04 Фев 2007 20:08


Stealth написа:
Ледник написа:
Хубаво, за "сървър" нямаме дума.

За "ревю" обаче имаме. За "геймка", "адвенчър", "хорър", "шотгън", "реалм" и прочее - също.

Не е въпроса, че има български еквиваленти на чуждиците, човече. Проблемът е, че в една статия от 20,000 знака неизбежно ще се наложи да повториш нещо. И когато в един абзац повториш пет пъти думата "игра" само и само за да не използваш чуждиците "геймка", "джитка", "джага" и т.н. се чудиш дали е имало смисъл от цялото упражнение.

Я се стегнете. Светът се ориентира към мултикултурализъм, проникването на чужди думи е нормално за всеки един съвременен език. Не казвам, че трябва да започнем да пишем на латиница, но не трябва да се плашим чак толкова от "адвенчър" и "левел".

Ваша Милост въобще не е наясно. Във Франций даже има закона за билбордовихтех и рекламихтех за защита от ангийскомтом. И в многих других държавих настроенията са подобни. Повечето европейски държави членуват в езикових съюзих, обаче България не. В Германий пък обществото се раздели на две. Едните са против англицизирането езиканог, другите са за. Даже някои и са за кодицирането и официалното признаване езика Denglisch-а. Ако нещата продължават сищимтим начином и в Българий ще се случити същото, защото езиковедите от БАН никога не щат се съгласити и примирити със положенийем, при което българският е така огъзен. Другите морат се променити.

Във форумевом някой чете ли предишните постигни или само последните няколко, защото имам чувството, че повечево пишещи не са прочели цялѫвѫ темѫ.


Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
 
Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com