Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Re: [TL;RD тема - Line Test Passed] freestyle tema Публикувано на: 09 Ное 2017 23:28
Много мразя да излеза на главната в родния си град и да усетя приветливата смрад от твърдо гориво  В 21 век сме все пак, колко по-евтино е да гориш дърва и въглища спрямо ток ![[Question] :?:](./images/smilies/icon_question.gif) Най-малко не е удобно поне в градска среда. Вредно е и така ![[Arrow] :arrow:](./images/smilies/icon_arrow.gif)
___________________________________ Нещо остроумно
Sturm написа: къв ханс бе...
|
|
|
|
 |
Liberty
|
 |
В момента играе: League of Legends
|
|
Заглавие: Re: [TL;RD тема - Line Test Passed] freestyle tema Публикувано на: 10 Ное 2017 00:44
Ъ-ъ-ъ доста. За да отопляваш къща, ако 600лв. на месец за ток ти се виждат малко пари ОК. Дори в Германия се отопляват с печки, но горят или дърва (които не замърсяват) или еко брикети. Проблема у нас е че в повечето къщи горят въглища и то с ниско качество, а също така и всвъзможни боклуци за които може да се сетиш.
Дори в София е достатъчно да има един тъпак на квартал за да замърси. Като се излезе от тунела на Люлин в посока центъра е мъгла. Причината е намиращият се на близо цигански квартал, откъдето опушват. Отделно до нас има една циганска къща, една къща на идиоти и един трафопост където се помещава някаква работилница. Тези три неща са ти достатъчни да одимят въздуха в радиус от 20 жилищни блока.
После твърдите частици в София били надвишени дайте да забраним дизелите...
___________________________________ http://www.divinitas-crew.com Ghost reporting!
|
|
|
|
 |
Gipo
|
 |
|
|
Заглавие: Re: [TL;RD тема - Line Test Passed] freestyle tema Публикувано на: 10 Ное 2017 09:06
Говорейки така за замърсяването от горенето на дърва, сякаш забравяте каква адска отрова ни мятат тецовете и колите. Като отида в малък град или село, не чувствам въздухът да е мръсен, а даже ми става приятно от аромата на комините. Смрадта и пушекът от колите е толкова преобладаващ в София, че наистина не разбирам как се хващате точно за няколкото комина. Не бъдете първосигнални като мислите, че щом едното мирише повече, значи автоматично е по-вредното.
___________________________________ Гипчо ( ◕ Y ◕ )
|
|
|
|
 |
The Arrow
|
 |
|
|
Заглавие: Re: [TL;RD тема - Line Test Passed] freestyle tema Публикувано на: 10 Ное 2017 10:15
28 години демокрация и капитализъм ![[Exclamation] :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
___________________________________ тежки нокаути
|
|
|
|
 |
Der Meister
|
 |
|
|
Заглавие: Re: [TL;RD тема - Line Test Passed] freestyle tema Публикувано на: 10 Ное 2017 19:03
Gipo написа: Говорейки така за замърсяването от горенето на дърва, сякаш забравяте каква адска отрова ни мятат тецовете и колите. Като отида в малък град или село, не чувствам въздухът да е мръсен, а даже ми става приятно от аромата на комините. Смрадта и пушекът от колите е толкова преобладаващ в София, че наистина не разбирам как се хващате точно за няколкото комина. Не бъдете първосигнални като мислите, че щом едното мирише повече, значи автоматично е по-вредното. +1, и аз щях да кажа същото. Замърсяването от колите е в пъти по-голямо от това на потребителското горене на твърдо гориво и/или дърва, че даже и от това на ТЕЦ-овете. Аз (потребителят Аз, не аз в смисъла на моя милост  ), не знам кой ти е родния град (бтв винаги ме е учудвало защо хората от малките градове, казвате "родния ми град", вместо самото име на града, сякаш ви е срам откъде сте), но със сигурност въздухът там е в пъти по-чист от този в София, така че най-добре се радвай на престоя си там. Да не говорим преди 20-30 год. колко много повече хора са се отоплявали на твърдо гориво, сега сме си добре в това отношение. Да не изляза грешно разбран, аз като цяло съм за някакви рестрикции по отношение на отоплението на твърдо гориво, просто не мисля, че проблема е чак толкова значителен. Искам да обърна внимание и на това, че всички тия приказки, които се говорят от известно време в социалните мрежи за зелено/устойчиво развитие на София са изключително важни, тъй като сме на водещо място по мръсен въздух в Европа, а тази гнусна пача Фандъкова на всичкото отгоре ще сече значителна част от Борисовата градина. Трябва изключително много да се работи към стимулиране на градския и вело транспорта, ограничение на колите и садене на нови дървета. Специално за колите, на първо време трябва да се премахне този левичарски данък на база конски сили, който е тотално wtf, ами данъкът да е на база отделяне на вредни емисии. Така хем ще се намалят като цяло колите и най-вече таралясниците, хем ще се стимулира карането на по-модерни и екологични коли. Но на първо място трябва да се почне от промяна на мисленето на хората. Докато има протести против увеличенията на сините и зелени зони и докато курвата Фандъкова увеличава цената на билетчето трудно ще се оправим.
|
|
|
|
 |
Der Meister
|
 |
|
|
Заглавие: Re: [TL;RD тема - Line Test Passed] freestyle tema Публикувано на: 10 Ное 2017 19:04
The Arrow написа: 28 години демокрация и капитализъм ![[Exclamation] :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif) Много силно казано демокрация и капитализъм, но все пак, честит празник ![[Exclamation] :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
|
|
|
|
 |
The Arrow
|
 |
|
|
Заглавие: Re: [TL;RD тема - Line Test Passed] freestyle tema Публикувано на: 10 Ное 2017 20:13
Der Meister написа: The Arrow написа: 28 години демокрация и капитализъм ![[Exclamation] :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif) Много силно казано демокрация и капитализъм, но все пак, честит празник ![[Exclamation] :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif) То не усети, че малко сарказъм вкарах, то е ясно, че е силно казано. Все пак комунягите ни прецакаха и си нагласиха нещата в тяхна изгода още тогава иначе можеше да сме много по-напред вече. Иначе съм съгласен с мнението ти за Фандъкова и герб като цяло.
|
|
|
|
 |
Serious Sam
|
Горд Пролетарий |
 |
В момента играе: Serious Sam
|
|
Заглавие: Re: [TL;RD тема - Line Test Passed] freestyle tema Публикувано на: 11 Ное 2017 09:09
Ми да ми излезе тоя ексхибиционист, да го еба... 
___________________________________ ¯\_(ツ)_/ ¯
|
|
|
|
 |
Der Meister
|
 |
|
|
Заглавие: Re: [TL;RD тема - Line Test Passed] freestyle tema Публикувано на: 11 Ное 2017 09:59
нелегален написа: Der Meister написа: ....а тази гнусна пача Фандъкова на всичкото отгоре ще сече значителна част от Борисовата градина. ...с което аз лично съм напълно съгласен, защото в някои си части Борисовата е (или поне преди беше) някаква дива и окаяна джунгла, от която току иззад ъгъла може да ти излезе потенциален ексхибиционист, наркоман или клошар. Това е несериозно. Борисовата градина се дели на паркова и лесопаркова площ. Лесопарковата площ е важна, защото още на времето когато са засадени тези дървета са проектирани да правят зелена връзка с Витоша, а и като цяло няма излишни дървета, още повече в толкова мръсен град. Не знам какво имаш предвид под окаяна джунгла, но лесопарковите площи са изключително приятни за разходки и каране на колело, все едно си отишъл някъде на спокойствие далеч извън града, а реално си на 15 мин. от вкъщи. Това, което общината е длъжна да прави (а тя не го) е санитарна сеч, за да няма опасност за хората от падащи дървета. Сега използва точно този аргумент, за да изсече над 800 дървета между басейна Мария Луиза и Драган Цанков. Каква е тая санитарна сеч на 800 дървета и защо точно там има проект да се строи бизнес сграда и паркинг? Айде не. Това с наркоманите и клошарите е отделен проблем, не ти е виновна гората. Дай по тази логика да изсечем и Витоша, кой знае какви наркомани се дрогират там. Като не те кефи гората, имаш достатъчно урбанизирани паркове в София където можеш да си пиеш бирата. Защо трябва да махаме и малката зелена капка в този урбанизирания океан наречен София? нелегален написа: Der Meister написа: Докато има протести против увеличенията на сините и зелени зони и докато курвата Фандъкова увеличава цената на билетчето трудно ще се оправим. Както съм казвал преди, в България протича усилена и ожесточена кампания за брутално елиминиране на бедните. Системата не иска равноправни, спокойни и справедливи условия за всички, а иска да елиминира тези хора, които са затруднени и възпрепятствани от настоящите несправедливости и неравноправия. СЕД БАТ ТРУУУ!!! ![[Arrow] :arrow:](./images/smilies/icon_arrow.gif) Изобщо не става дума за никакви бедни и богати, и да, понякога трябва да се действа анти-социално. Имаш проблем с трафика и мръсния въздух => ограничаваш достъпа на хората до коли като затрудняваш карането на кола с екологични, а социални данъци и като увеличаваш площта на зелените и сините зони, както се прави на запад. Като нямаш пари за по-екологична кола или за сини и зелени зони, не караш кола, а колело или се возиш в метро, както и като нямаш пари за климатик, ползваш вентилатор или пък не ходиш по екскурзии в чужбина, а в България и т.н и т.н. Сед бът тру.
|
|
|
|
 |
Liberty
|
 |
|
|
Заглавие: Re: [TL;RD тема - Line Test Passed] freestyle tema Публикувано на: 11 Ное 2017 11:32
Говорите глупости. Най-големия замърсител през зимата това е отоплението на твърдо гориво. Това е доказано. Не случайно в Западна Европа в градовете е имало туберкулоза много преди да има автомобили и не случайно още в 19 век в Лондон забраняват отоплението на въглища. Проблема в София е че сме в котловина, което е предпоставка за създаване на мъгли през есенно-зимния период, които като се смесят с пушеците от комините става нещо страшно. Снощи се прибирах с колелото по Тодор Александров и от К.Величков до тунела (това е доста голямо пространство) не се дишаше. Чад, дим, нищо общо с автомобилите. А пък ТЕЦ-овете, до колкото знам работят на природен газ, тъй че създават много малко твърди частици (могат да работят и на мазут, в случайте когато рашките врътнат кранчето). Не са на въглища. Оставяйки това на страна в София не е единствено проблема, а се забелязва навсякъде където се отопляват на твърдо гориво и особено въглища и особено нискокачествени такива, автомобилни гуми и всякакви боклуци. Когато пътувате през есенно-зимния период, често пъти може да се види някое селце в далечината обгърнато от синкава пелена. Това е смог, причинен от отопляването. Най-зле беше в едно село в Сърбия, откъдето минах миналата година, там не се живееше. Иначе цялото мрънкане за колите е една голяма простотия, много повече политика отколкото действителна грижа за околната среда. Цитат: Искам да обърна внимание и на това, че всички тия приказки, които се говорят от известно време в социалните мрежи за зелено/устойчиво развитие на София са изключително важни, тъй като сме на водещо място по мръсен въздух в Европа, а тази гнусна пача Фандъкова на всичкото отгоре ще сече значителна част от Борисовата градина. Трябва изключително много да се работи към стимулиране на градския и вело транспорта, ограничение на колите и садене на нови дървета. Специално за колите, на първо време трябва да се премахне този левичарски данък на база конски сили, който е тотално wtf, ами данъкът да е на база отделяне на вредни емисии. Така хем ще се намалят като цяло колите и най-вече таралясниците, хем ще се стимулира карането на по-модерни и екологични коли. Но на първо място трябва да се почне от промяна на мисленето на хората. Докато има протести против увеличенията на сините и зелени зони и докато курвата Фандъкова увеличава цената на билетчето трудно ще се оправим. Българинът е роден на кон, а под капака на колата има много коне. Така че спри да пишеш глупости.
___________________________________ http://www.divinitas-crew.com Ghost reporting!
|
|
|
|
 |
The Arrow
|
 |
|
|
Заглавие: Re: [TL;RD тема - Line Test Passed] freestyle tema Публикувано на: 11 Ное 2017 13:19
мочмета, някво земетресение имало днес 
|
|
|
|
 |
Der Meister
|
 |
|
|
Заглавие: Re: [TL;RD тема - Line Test Passed] freestyle tema Публикувано на: 11 Ное 2017 20:43
Liberty написа: Говорите глупости. Най-големия замърсител през зимата това е отоплението на твърдо гориво. Това е доказано. Не случайно в Западна Европа в градовете е имало туберкулоза много преди да има автомобили и не случайно още в 19 век в Лондон забраняват отоплението на въглища. Проблема в София е че сме в котловина, което е предпоставка за създаване на мъгли през есенно-зимния период, които като се смесят с пушеците от комините става нещо страшно. Снощи се прибирах с колелото по Тодор Александров и от К.Величков до тунела (това е доста голямо пространство) не се дишаше. Чад, дим, нищо общо с автомобилите. А пък ТЕЦ-овете, до колкото знам работят на природен газ, тъй че създават много малко твърди частици (могат да работят и на мазут, в случайте когато рашките врътнат кранчето). Не са на въглища. Оставяйки това на страна в София не е единствено проблема, а се забелязва навсякъде където се отопляват на твърдо гориво и особено въглища и особено нискокачествени такива, автомобилни гуми и всякакви боклуци. Когато пътувате през есенно-зимния период, често пъти може да се види някое селце в далечината обгърнато от синкава пелена. Това е смог, причинен от отопляването. Най-зле беше в едно село в Сърбия, откъдето минах миналата година, там не се живееше. Иначе цялото мрънкане за колите е една голяма простотия, много повече политика отколкото действителна грижа за околната среда. Цитат: Искам да обърна внимание и на това, че всички тия приказки, които се говорят от известно време в социалните мрежи за зелено/устойчиво развитие на София са изключително важни, тъй като сме на водещо място по мръсен въздух в Европа, а тази гнусна пача Фандъкова на всичкото отгоре ще сече значителна част от Борисовата градина. Трябва изключително много да се работи към стимулиране на градския и вело транспорта, ограничение на колите и садене на нови дървета. Специално за колите, на първо време трябва да се премахне този левичарски данък на база конски сили, който е тотално wtf, ами данъкът да е на база отделяне на вредни емисии. Така хем ще се намалят като цяло колите и най-вече таралясниците, хем ще се стимулира карането на по-модерни и екологични коли. Но на първо място трябва да се почне от промяна на мисленето на хората. Докато има протести против увеличенията на сините и зелени зони и докато курвата Фандъкова увеличава цената на билетчето трудно ще се оправим. Българинът е роден на кон, а под капака на колата има много коне. Така че спри да пишеш глупости. Глупости пишеш предимно ти Твърдото гориво може и да е най-големия замърсител, но тук говорим за общата маса мръсен въздух. При положение, че имаш 5 комина и милион коли кое повече замърсява, а? Защо проблема с колите да е мрънкане и простотия? Защото в София въздуха е супер чист и няма никакви проблеми с трафика ли? Това с конете някаква нелепа метафора ли трябваше да е? Дори не знам как да го коментирам без да изляза пълен идиот  Ще пробвам така - бразилците като не са родени на коне, не карат коли ли?  Ако хората не могат да се възпитат по добрия начин да не се движат задължително с коли, неволята ще го направи. С всяка изминала година забелязвам все по-отвратителен трафик. Като се усетиш, че ходиш на работа за час-два с кола, ще се замислиш дали да не отидеш по друг начин.
|
|
|
|
 |
Liberty
|
 |
|
|
Заглавие: Re: [TL;RD тема - Line Test Passed] freestyle tema Публикувано на: 11 Ное 2017 22:04
Der Meister написа: Твърдото гориво може и да е най-големия замърсител, но тук говорим за общата маса мръсен въздух. При положение, че имаш 5 комина и милион коли кое повече замърсява, а?
Комините разбира се. Както казах, една къща с комин ти стига да замърси въздуха на цял квартал. Това бая трябва да се напъваш за да го постигнеш с кола. Има коли, разбира се, които много пушат и трябва да бъдат спирани от движение, но те са по-скоро изключения. Цитат: Защо проблема с колите да е мрънкане и простотия? Защото в София въздуха е супер чист и няма никакви проблеми с трафика ли? Всъщност е чист да. Поне през по-голямата част от годината. Ако искаш да видиш мръсен въздух иди в Пекин примерно или някой друг голям китайски град. Тук сме много, ама много далече от нива на действителна замърсеност, най-малкото нямаме кой знае каква индустрия, а че и колите/населението не е толкова много. Когато се говори (панически) за надвишени норми, разбира се това е много субективно защото всичко си зависи от това какви са нормите. Имаше една много хубава статия по въпроса за съжаление не мога да я открия, по повод забраната на дизелите, че "нормата" на германските магистрали за замърсяване е нещо от сорта на 48 g/mol за твърди частици или NO2 не помня, докато в работната среда е приемливо тези "норми" да са 600 g/mol. Демек всичко е въпрос на субективно политическо решение. Цитат: Ако хората не могат да се възпитат по добрия начин да не се движат задължително с коли, неволята ще го направи. С всяка изминала година забелязвам все по-отвратителен трафик. Като се усетиш, че ходиш на работа за час-два с кола, ще се замислиш дали да не отидеш по друг начин. Този спор го водех на дълго и на широко с един главоч, от "Спаси София" (впрочем няма ли кой да ни спаси от "Спаси София"). На кратко, противник съм на идеята за "социалния инженеринг". Мисля, че годините на комунизма бяха достатъчни за да може хората да се откажат от подобен подход, но явно не. Не е твоя работа, нито на главоча от "Спаси София", нито на политиците в общината да "възпитават хората". Работата на общината е да дава на хората това от което имат нужда, в случая те имат нужда да се облекчи трафика, а не да се прави по-зле с различни мерки целящи да "свалят хората от колите". Същите тези хора, плащат местен данък, плащат за синя и зелена зона, от които в общината влизат милиони левове, тези пари трябва да отиват за нуждите на тези хора, не за да се строят вело-алеи. Казвам го като човек който се придвижва в София с колело. Достатъчно е че всички останали, избиращи да ползват градския транспорт, на практика са субсидирани, защото плащат една малка част от реалната стойност на услугата която потребяват. По принцип предоставянето на някаква услуга от страна на общината, трябва да се случи след появата на нужда у значителна част от населението за нея. А не обратното, да се правят неща с надеждата, че хората ще се научат да ги ползват. В градовете в Европа с развита вело-инфраструктура, първо са се появили хиляди велосипедисти, а чак след това по естествен път се е оформила лентата за велосипедистите. Цитат: Като се усетиш, че ходиш на работа за час-два с кола, ще се замислиш дали да не отидеш по друг начин. Впрочем хубаво е да се замислим и над това. Къде наистина ще отидат всички тези хора? В метрото. Което и в момента е претъпкано. От както ползвам велосипед и автомобил избягвам всякакви форми на обществен транспорт, вече от доста години по обясними причини. Все пак в студентските си години редовно ползвах метро за да ходя на лекции. Наскоро ми се наложи да пътувам от Интер-експо до Люлин в края на работния ден и ми се разказа играта. Искрено съжалявам хората за които това е ежедневие. Старанието на общината да "свали хората от автомобилите" ще доведе до повече мъка за тези които и в момента ползват мрежата на градския транспорт.
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: [TL;RD тема - Line Test Passed] freestyle tema Публикувано на: 12 Ное 2017 00:07
Ще взема страната на Андро за комините и Аз Ето някои точки: 1. Твърдото гориво и в частност въглищата е много по-замърсяващо за разлика от колите, защото бензинът е рафиниран, тоест тежките метали до голяма степен са премахнати 2. Също така откъм глобално затопляне, въглищата генерират повече CO2, тъй като в тях има по-малко водород ![[Arrow] :arrow:](./images/smilies/icon_arrow.gif) Водородът гори чисто без замърсяване, докато горивата са с по-високо съотношение водород:въглерод 3. Въглищата, какти до известна степен дървата, са богат източник на тежки метали, сред които: живак, кадмий, олово, хром, берилий, антимон, арсен и не на последно място - радиоктивни материали като торий, уран, радий и радон ![[Exclamation] :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif) Все неща, които не са полезни ![[Arrow] :arrow:](./images/smilies/icon_arrow.gif) Малките частици по 2,5 микрона минават от белите дробове директно в кръвообращението и могат да предизвикат от леки дразнения, през тежки респираторни заболявания, както и сърдечни проблеми ![[Exclamation] :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
___________________________________ Нещо остроумно
Sturm написа: къв ханс бе...
|
|
|
|
 |
Der Meister
|
 |
|
|
Заглавие: Re: [TL;RD тема - Line Test Passed] freestyle tema Публикувано на: 12 Ное 2017 01:14
Андрей, ама ние не се сравняваме с Пекин или който и да било азиатски мега полис. Защо трябва да се сравняваме с най-лошото. Аз ти казвам, че за Европа сме на водещо място по мръсен въздух. По тая логика, в Африка са много по-бедни от нас, значи ние сме си добре на фона на тях.
Казваш, че хората искат да се облекчи трафика. И как предлагаш това да стане, много ми е интересно?
И какво, понеже колоездачите не плащат пари за нищо, дай да не правим вело-алеи, това е безумно. И как очакваш да се появят хиляди велосипедисти като няма велоалеи бе? Имаш ли идея колко хора познавам, които имат желание да карат колело, но ги е страх да карат на пътя. И въпреки всичко това, пак последните години забелязвам, че има страшно колоездачи в София.
Градския транспорт, вкл. метрото смуче топки, това не го отричам. Проблемът е принципен. Има гъзари, които за нищо на света няма да се качат на метро, дори да не е претъпкано и да им е много по-бързо от колата.
Много ти е идеалистична представата, че трябва да се дава на хората това, което искат и всички ще са доволни. Хората са прости. Не знаят нито какво искат, нито как да постигнат това, което искат. Всеки се оплаква от трафика и от това, че няма къде да паркира и в същото време протест против увеличаването на зоните. Еми няма как да имаш пълно щастие - или си плащаш да паркираш или не паркираш. Те в 19-ти век хората не са искали и механизация на труда, защото ще останат без работа, пак ли е трябвало да се гледа какво искат хората и да се спре технологичния прогрес ли? Дали ще "възпитаваш" или не хората, резултатът ще е един и същ, просто във втория случай ще е по-бавно постигнат и на по-висока цена.
|
|
|
|
 |
Der Meister
|
 |
|
|
Заглавие: Re: [TL;RD тема - Line Test Passed] freestyle tema Публикувано на: 12 Ное 2017 01:23
Аз написа: Ще взема страната на Андро за комините и Аз Ето някои точки: 1. Твърдото гориво и в частност въглищата е много по-замърсяващо за разлика от колите, защото бензинът е рафиниран, тоест тежките метали до голяма степен са премахнати 2. Също така откъм глобално затопляне, въглищата генерират повече CO2, тъй като в тях има по-малко водород ![[Arrow] :arrow:](./images/smilies/icon_arrow.gif) Водородът гори чисто без замърсяване, докато горивата са с по-високо съотношение водород:въглерод 3. Въглищата, какти до известна степен дървата, са богат източник на тежки метали, сред които: живак, кадмий, олово, хром, берилий, антимон, арсен и не на последно място - радиоктивни материали като торий, уран, радий и радон ![[Exclamation] :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif) Все неща, които не са полезни ![[Arrow] :arrow:](./images/smilies/icon_arrow.gif) Малките частици по 2,5 микрона минават от белите дробове директно в кръвообращението и могат да предизвикат от леки дразнения, през тежки респираторни заболявания, както и сърдечни проблеми ![[Exclamation] :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif) Вероятно си напълно прав, моите познания по химия не са на толкова високо ниво, че да споря, както и предполагам, че никой няма да го оспори това. Пак казвам, въпросът е каква част от населението се топли на твърдо гориво и каква кара кола.
|
|
|
|
 |
Liberty
|
 |
|
|
Заглавие: Re: [TL;RD тема - Line Test Passed] freestyle tema Публикувано на: 12 Ное 2017 19:33
Ще кажа нещо обнадеждаващо за Мейстера. От както почнах да се интересувам от електрическите коли Tesla, следя и как вървят цените им в родните авто-сайтове. Миналата година имаше само 2-3 обяви и бяха на цени от 160-140хил. лева. Вчера проверих и се оказа, че вече има много повече внос, като най-евтините са 85 и 90 хил. съответно. Полу на шега казвам, че ако цената спада с тези темпове, до пет години, Теслите ще могат да се купуват на пазара в Горубляне на цената на нормален за България автомобил, т.е. 3-4000 лв. Говорим за Model S: https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?t ... ink=57ny31https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?t ... ink=57ny31Edit: Наскоро прочетох статия, че регистрираните Тесли в България към днешна дата са 300, което не е малко.
|
|
|
|
 |
Gen.Toast
|
 |
В момента играе: PTSD simulator
|
|
Заглавие: Re: [TL;RD тема - Line Test Passed] freestyle tema Публикувано на: 14 Ное 2017 02:58
Докато електрическата кола е в 2 вариации - теслата и квадратната смартоподобна кофа с място само за пинчер с кретенизъм, тя няма да има база в нашите географски ширини. Те просто не са Пасат Б5 или Опел Астра комби.
___________________________________ Горд психопат, социопат, олигофрен, аутист, сериен убиец, евреин, темерут. (няма градация) PISO MOJADO, DIRTBAG!
|
|
|
|
 |
Liberty
|
 |
|
|
Заглавие: Re: [TL;RD тема - Line Test Passed] freestyle tema Публикувано на: 14 Ное 2017 13:36
Никой в България не си купува нов Пасат или дори Астра. Купуват ги когато станат на 20 години и струват 3000лв. Това рано или късно ще се случи и с Теслите, така че бъдещето е пред нас 
|
|
|
|
 |
Gen.Toast
|
 |
В момента играе: PTSD simulator
|
|
Заглавие: Re: [TL;RD тема - Line Test Passed] freestyle tema Публикувано на: 14 Ное 2017 17:04
Напротив, ако не започнат да правят практични комбита седани, електромобилът няма да има почва в България. А теслите с тяхното качество на мексикански фолксваген се съмнявам че ще оцелеят 20 години.
___________________________________ Горд психопат, социопат, олигофрен, аутист, сериен убиец, евреин, темерут. (няма градация) PISO MOJADO, DIRTBAG!
|
|
|
|
 |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|