Гледах го днес.
Не е лошо филмчето. Имаше и хубави неща, и откровено глупави, но става за гледане повече от доста други филми по комикси.
Какво не ми хареса.
Схемата на главния злодей е някаква джеймс бондовска - разчита на прекалено много случайности. Не ме радва че изкараха Зимо поредният тип гонещ отмъщение писхопат, а не хитрият манипулатор, както какъвто го знам. Последното може и да не истинският му образ, но просто не си падам по антагонисти, които гонят една единствена цел, вместо да водят сложна многопластова игра.
Друг негатив е, че изложи основните идеи твърде много пъти и с твърде много повторения. Не съм толкова тъп де...е, може и да съм, но това беше прекалено сдъвкано дори и за мен.
Друго дразнещо е, че постоянно изтъкват - "Ето вижте как в нашите заглавия се съобразяваме с последствията, за разлика от...сещате!". Един-два пъти имаше смисъл, но те се оляха, а накрая това се оказа и основния мотив на злодея...
Спайдърмен идва малко по-комиксов от останалите персонажи в MCU.
Какво ми хареса.
Не е най-важното, но да продължа със Спайдърмен. Въпреки, че е леко карикатурна, това е единствената игрална версия на персонажа, която ми е харесвала до сега.
А най-важното от хубавите ми впечатления е, че тук е представена различна история от тази в комиксовата Civil War. Не че съм чел нещо от последната, но не се вписва в нито едно от оплакванията, на които съм попадл по темата. Тук и двете страни са в правото си, а Тони не се превръща необяснимо някакъв убер наци. Самото споразумение не е, да се разкрият публично истинските личности на героите. Примерно личният живот на Спайдърмен не е толкова прецакан (даже хич), както било в комиксите.
С други думи - измислили са по-смислен и логичен повод добрите да се сбият помежду си.
Хубаво са отразени и противостоянията на героите, отразявайки познати, а и нови техни черти.
Битките и екшън сцените са едни от най-добрите до сега в MCU. При появата на Giant-Man дори се почувствах, като в най-добрите моменти на първи сезон на The Avengers: Earth's Mightiest Heroes (които естествено не са с такъв детайл, но с подобен мащаб, че и по-голям мащаб и сложност). Изливането на толкова много Marvel и Avengers елементи на едно място също ми напомни този сериал.
Снимките, декорите, монтажа - всички кинематографични неща се перфектни.
В крайна сметка добро филмче, но все пак за мен първият Avenegers и някои от Iron Man-ите са над него, а Winter Soldier продължава да ми е най-любимото от MCU.