Кирилица, това, дето си го цитирал като диета е нещо, дето ти сега си си го измислил. Очевидно си супер незапознат. Със същата точност можеше да кажеш, че фитнеса го прекрачват само ултра тъпи батки и никога там не е стъпвал някой с IQ по-висок от на речен камък. Такова нещо зимата да се тъпчеш като свиня, а лятото да караш на овес не съществува.
Очевидно и чийт деня не знаеш какво означава, нито знаеш предназначението му.
Ще ти кажа какво означава чийт деня във фитнес сферите. 4-5 дни от седмицата се храниш здравословно, наблягаш на белтъчините, защото са ти нужни да се възстановяваш и реално да има смисъл от това, което правиш. Някои диети изключват почти изцяло въглехидратите и разчитат на енергията от добрите мазнини, други диети разчитат на малко повече въглехидрати, но пак са доста малко. Така. След ти 4-5 дни тялото ти започва да се приспособява и започва да образува мазнини въпреки ниския прием на въглехидрати. Какво правим? 1 ден пак се храним здравословно, но добавяме повече въглехидрати. Позволени са пици, хубави сандвичи, лазаня, паста... в общи линии всичко без тежкия джънк фууд. Така успокояваш тялото и в следващите 4-5 дни пак можеш да имаш чист прираст. Това е чийт дей.
Тези, които ядат като свине зимата, го правят и през лятото, с тая разлика, че лятото човек не е толкова гладен (ако живее на място с топло лято). Овеса е добра комбинация от добри въглехидрати и белтъчини, така че няма нито една причина да се яде само конкретен сезон.
Креатин никога не съм пил като добавка. Но това е нещо като протеина и витамините - естествен продукт, който човек си набавя по естествен път и не виждам какво лошо има да се взима и на добавка. Сега ще кажеш, че добавките под формата на протеини и витамини са нещо лошо. Вероятно щях да се съглася с теб преди 20 години, когато а) добавките не са били на такова високо ниво б) хранителните продукти не са били с толкова занижени стойности на полезни съставки поради изтощение на почвите и ускорен растеж.
Към Волтажния - не съм лекар, но по пътя на логиката си мисля, че ти става лошо от повечето вода, защото си отвикнал от нея сериозно, а и когато си си поставял за цел да пиеш повечко, не си я разпределял равномерно през деня. Сетил си се сега, айде наведнъж 300мл, след 1 час пак - айде още толкова... а накрая на деня - нищо. Знам ли, аз така си го обяснявам.
Хората, които са в по-добро физическо състояние в следствие от спорт се потят повече и имат нужда от повече вода. При тях необходимите литри за ден се качват, понякога двойно/тройно. Хората, които пият повечко алкохол също трябва да наблягат сериозно на водата
.
Повече от ясно е, че нужното количество вода е индивидуално и се определя и от физическата активност. Обаче има някакъв минимум, който ти е необходим да съществуваш поне малко здравословно и той със сигурност е повече от 0,5л на денонощие.
Доста хора си мислят, че фитнес диетите са нездравословни, защото се поглъщат големи количества храна. Когато тренираш здраво, хабиш много повече калории и тези количества храна са ти необходими, за да не се стопиш, буквално. Плувците, когато тренират за олимпийски игри изяждат по 10 000 калории дневно, за да не се стопят. Тоест диетата на спортистите е съобразена с разхода на калории, но като консумирана храна е възможно най-полезното. Помислете логично момчета - храна, която ти дава само полезни неща за тялото, за възстановяването, целия асортимент от витамини, минерали, кво ли не... как може това да не е най-полезната възможна храна? Разбира се, вие като нетрениращи няма да изяждате фитнес количества, но храната трябва да е същата. Единствено професионалните културисти имат силно нездравословни етапи в диетата си, защото трябва да чистят по не особено полезен начин преди състезанията. То и заради това малко от тях издържат психически повече от 2 години да са в състезателна форма.
@Мастър Люх сега ти видях въпросите
Висок съм 1,89. В момента тежа 94кг и това ми е малко от фитнес гледна точка, но лятото ми е трудно да държа максимални килограми, а и накрая на футболния сезон във форум лигата си дадохме голям зор, за да се качим в горната група. Максимално съм бил 99кг, което го чувствах твърде много извън фитнеса и перфектно в залата
. Мазнините не съм си ги мерил, но са сравнително малко. Никога не съм бил особено силен - от лежанка съм правил 5x5 с най-много 105кг, но това беше като и аз бях максимални кг. Сега в момента, отслабнал и мразещ фитнеса, както всяко лято - 5x5 правя с 90, а като съм се наспал добре с 95
. Имай предвид, че доста по-често правя гилотина вместо стандартното избутване и там килограмите са малко по-малко. Клякам с малко, защото коленете са ми сериозно изтормозени от баскетбола едно време. След като тренирах 7 години ми се наложи да прекратя заради коленете и заради манията ми за голям отскок. Та пазя си ги и никога не съм вдигал с повече от 100кг клек. По-скоро клякам, защото е мега полезно упражнение за цялото тяло, а и откакто го правя не ме болят коленете при спускане на поход с тежки раници
. Тягата също не съм я правил с повече от 100кг, но нея я правя сравнително по-отскоро и супер много внимавам да не наруша формата. Аз тренирам така - никакви чийт движения, правя с максималното, с което мога да направя идеално чисто и да не чувствам, че е опасно за тялото. Тягата я почнах с доста малко, докато науча движението (доста гледах в ютюб
) - лоста(20кг) + 2x10. Клековете и лежанката нямам идея с колко съм ги почвал, отдавна беше.
@vanmx - странно е, че мислиш така, защото лятото залите са най-празни, за сметка на януари и февруари, когато е пълно с хора, които са си поставили за цел през новата година да влязат във форма и издържат макс 2 месеца
. Според мен зимата са най-активни фитнес дискусиите. Лятото няма никакъв смисъл тепърва да се активизираш, защото нито имаш време тепърва да влизаш във форма, нито имаш силата и мотивацията заради жегите
.