Автор |
Съобщение |
freeman8692
|
 |
|
|
Заглавие: Re: АЕЦ Белене :РЕСТАРТ! Публикувано на: 30 Юли 2013 13:39
Gipo написа: Едно време е имало режим на тока, защото не е имало толкова ТЕЦове, не е имало ВЕЦове, не е имало Перки, не е имало слънчеви колектори, реактори 1-4 са били само по 400 мегавата, а 5 и 6 са по 1000 мегавата. Отделно, тогава в България е имало промишленост, каквато никога повече няма да има. Няма да има, защото никъде вече няма такава промишленост, каквато е царяла преди. Сега промишлените градове са само спомен не само в България, а на всякъде по света (поне в Европа). Сега нещата се произвеждат по друг начин, способите и нуждите са различни. Всички въглища, добивани в България са нискокалорични. Има места по света, където почвата е по-калорична от нашите въглища  . Това не е нещо, което да те кара да строиш АЕЦ, а да си в крак с времето и да разчиташ на чиста енергия. Ти сериозно ли сравняваш перките и слънчевите батерии с АЕЦ? И наистина ли смяташ,че България има място при Европейските гиганти? Как Турция може да има промишленост въпреки,че броят на турците в Турция намалява почти с темповете на българите в България? Европа и САЩ са си дали гъза на Китай,където им се произвежда почти всичко и в резултат на това сега са на колене пред Китай,който е най-мощната икономика в света-Защо?Ами защото Китай произвежда,а не лапат мухите като САЩ и Западна Европа. По въпроса с промишлеността как си се изказал се чудя дали Миглена Кунева не ти е майка и ти казала колко е велик ЕС,колко лошо нещо е промишлеността,как соларните батерии щеле да изместят АЕЦ-овете и как чистата енергия ще задоволи света и трябва да се спазват европейските норми.
|
|
|
|
 |
vanmx
|
 |
|
|
Заглавие: Re: АЕЦ Белене :РЕСТАРТ! Публикувано на: 30 Юли 2013 13:41
Искаш да кажеш, че ТЕЦ-овете и ВЕЦ-овете които работят сега, не са съществували по времето когато имаше режим на тока, така ли? Не че вземам някоя страна в спора, просто ми стана интересно. Все съм си мислил че всички тия електро централи са правени през соца. Тая зелена енергия не е ле нещо като 15% от целия добив на ел. енергия
|
|
|
|
 |
freeman8692
|
 |
|
|
Заглавие: Re: АЕЦ Белене :РЕСТАРТ! Публикувано на: 30 Юли 2013 14:23
vanmx написа: Искаш да кажеш, че ТЕЦ-овете и ВЕЦ-овете които работят сега, не са съществували по времето когато имаше режим на тока, така ли? Не че вземам някоя страна в спора, просто ми стана интересно. Все съм си мислил че всички тия електро централи са правени през соца. Тая зелена енергия не е ле нещо като 15% от целия добив на ел. енергия Имало ги е просто не са били достатъчни,защото е имало голямо производство и не е стигала енергия.АЕЦ Белене е замислен и започнат 80-те години на 20 век,после продажниците на Иван Костов унищожават това,което е било направено и после всичко се започна отначало,после пак го спряха и сега ако разрушат площадката за АЕЦ-а ще сме с 1-2 милиарда назад без да броим неустойките,които ще трябва да плащаме на Русия ако проектът няма да се изпълни,което означава,че половината,а може би и повече от половината пари така или иначе ще бъдат дадени въпросът е дали ще има или няма да има АЕЦ Белене за тези пари.
|
|
|
|
 |
Gipo
|
 |
|
|
Заглавие: Re: АЕЦ Белене :РЕСТАРТ! Публикувано на: 30 Юли 2013 14:34
freeman8692 написа: Ами защото Китай произвежда,а не лапат мухите като САЩ и Западна Европа.
Ти наистина ли си тръгнал да гониш промишлеността на Китай? В момента няма технология, която да замести АЕЦ(при положение, че нямаме необходимите природни условия за достатъчно мощен ВЕЦ, който иначе би могъл да произвежда колкото АЕЦ). Но това не е причина да се строи нов АЕЦ, при положение, че неколкократно по-добре за нас би било изграждането на 7ми и 8ми блок на Козлодуй и то само в случай на затваряне на 5-6ти или на много ТЕЦове. Ти сляпо отказваш да вденеш тази идея и си ревеш за белене и се хвана за зелената енергия vanmx написа: Искаш да кажеш, че ТЕЦ-овете и ВЕЦ-овете които работят сега, не са съществували по времето когато имаше режим на тока, така ли? Не че вземам някоя страна в спора, просто ми стана интересно. Все съм си мислил че всички тия електро централи са правени през соца. Тая зелена енергия не е ле нещо като 15% от целия добив на ел. енергия Големите ТЕЦове са съществували, разбира се, те са захранвали страната преди Козлодуй. Някои от тях сега са с подобрена производителност, а има нови, но те са по-малки. Да кажем, че общо са стотици, но по-големите са 15-20. В общи линии причината за излишъка на ток е комбинация от 5 и 6 реактор + многото ТЕЦ/ВЕЦове + въвеждането на % на зелената ел. енергия + отлива от тежката промишленост в Европа и САЩ + подобрената производителност на ТЕЦ/ВЕЦове, повечето от които бележат рекордно производство в последните години, когато все още изнасяхме с пълна сила в чужбина + имаме и доста голяма ПАВЕЦ, която е строена сравнително скоро. Сега в момента сме една фиеста с мотор на мустанг и се чудиме какво да ги правиме тези коне. И идват БСПто и пак връщат някакъв проект за втори двигател в багажника  ЕДИТ: Най-доброто за България е изграждането на 7 и 8ми блок на Козлодуй и затварянето на определени ТЕЦове. Белене е жалък опит за припечелване от комисионни, последвано от бягане в чужбина.
___________________________________ Гипчо ( ◕ Y ◕ )
|
|
|
|
 |
freeman8692
|
 |
|
|
Заглавие: Re: АЕЦ Белене :РЕСТАРТ! Публикувано на: 30 Юли 2013 15:29
Цитат: Ти наистина ли си тръгнал да гониш промишлеността на Китай? В момента няма технология, която да замести АЕЦ(при положение, че нямаме необходимите природни условия за достатъчно мощен ВЕЦ, който иначе би могъл да произвежда колкото АЕЦ). Но това не е причина да се строи нов АЕЦ, при положение, че неколкократно по-добре за нас би било изграждането на 7ми и 8ми блок на Козлодуй и то само в случай на затваряне на 5-6ти или на много ТЕЦове. Ти сляпо отказваш да вденеш тази идея и си ревеш за белене и се хвана за зелената енергия Къде съм казал,че искам да гоним промишленноста на Китай? И ти пак ми говориш за настоящето и не гледаш переспектива. Относно 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй съм и за и против. 1-во вече са налети много пари в Белене,а 7 и 8 блок ще трябва да се почват почти отначало. 2-ро казват,че американци щели а изграждат 7 и 8 блок,което е ОГРОМНА ГРЕШКА,защото 6-те блока на АЕЦ Козлодуй са построени от руснаци и това може да и според мен ще доведе до огромни технически несъответствия,които могат да бъдат фатални,когато едно нещо е започнато от едни трябва да се завърши от тях и да се поддържа от същите хора,защото те най-добре разбират на това,което са направили. Зелената енергия не е най-големият проблем в случая. Цитат: Големите ТЕЦове са съществували, разбира се, те са захранвали страната преди Козлодуй. Някои от тях сега са с подобрена производителност, а има нови, но те са по-малки Каква подобрена производителност при положение,че се разсипват и сега са бледа сянка на себе си отпреди 30 години.Виждал съм ги с очите си Генератори Шкода модел от началото на 60-те и доста често се развалят.Техниката е амортизирана,тази,която вече съвсем не става за нищо се изхвърля.нова не се взима и това не е на едно или 2 места това е навсякъде,където тецовете са приватизирани.Изключение правят АЕЦ-овете,които по международните закони трябва да са държавна собственост и се поддържат,защото иначе мисля,че всички знаят какво ще стане. Цитат: + отлива от тежката промишленост в Европа и САЩ Много ми е интересно как отлива от тежката промишленност в САЩ влияе на цената на тока в България? Да не би да сме вързани със САЩ в общ енергиен пръстен? Цитат: В общи линии причината за излишъка на ток е комбинация от 5 и 6 реактор + многото ТЕЦ/ВЕЦове + въвеждането на % на зелената ел. енергия + отлива от тежката промишленост в Европа и САЩ + подобрената производителност на ТЕЦ/ВЕЦове, повечето от които бележат рекордно производство в последните години, когато все още изнасяхме с пълна сила в чужбина + имаме и доста голяма ПАВЕЦ, която е строена сравнително скоро.
Споменал си мафиотските причини,но си пропуснал първопричината,която за пореден път я казвам и това е липсата на производство.
|
|
|
|
 |
Agent
|
 |
|
|
Заглавие: Re: АЕЦ Белене :РЕСТАРТ! Публикувано на: 30 Юли 2013 18:30
Недей вади думи от контескта без да си го схванал.
Само да обобщим твоите твърдения:
1.Според теб допълнителен НОВ блок (1) към АЕЦ Козлодуй е на цена близка до тази за построяването на АЕЦ Белене или поне на такава, че не си струва. И/или твърдиш, че така и така са налети пари в Белене - да го довършим.
2. Вярваш, че икономиката ни (която е предимно ориентирана към услугите сега) ще тръгне/ промишлеността ще достигне някакъв колосален възход и ЩЕ НИ ТРЯБВА МНОГО ТОК/
За второто си голям оптимист. За първото --- доста по-запознатият човек се изказа, ако ти си по-навътре от него в тази сфера - кажи, поне да знаем защо продължаваш да спориш...
|
|
 |
Маце Борко
|
 |
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
|
|
Заглавие: Re: АЕЦ Белене :РЕСТАРТ! Публикувано на: 30 Юли 2013 19:20
Мене лично ме втриса като гледам колко време отделяте на чавета като фриймънчето, момчета 
___________________________________ "Моридина, който по принцип е човек интелигентен с богата обща култура, но в същността си е комплексиран простак..." - Алминатора
"напарфюмиран печен ебач" - кримсънчето
|
|
|
|
 |
freeman8692
|
 |
|
|
Заглавие: Re: АЕЦ Белене :РЕСТАРТ! Публикувано на: 30 Юли 2013 19:24
Agent написа: Недей вади думи от контескта без да си го схванал.
Само да обобщим твоите твърдения:
1.Според теб допълнителен НОВ блок (1) към АЕЦ Козлодуй е на цена близка до тази за построяването на АЕЦ Белене или поне на такава, че не си струва. И/или твърдиш, че така и така са налети пари в Белене - да го довършим.
2. Вярваш, че икономиката ни (която е предимно ориентирана към услугите сега) ще тръгне/ промишлеността ще достигне някакъв колосален възход и ЩЕ НИ ТРЯБВА МНОГО ТОК/
За второто си голям оптимист. За първото --- доста по-запознатият човек се изказа, ако ти си по-навътре от него в тази сфера - кажи, поне да знаем защо продължаваш да спориш... Елелтротехник съм,говорил не веднъж и не общи приказки с енергетици,които работят в ТЕЦ-Русе и тяхното мнение е същото като моето. Не вадя нещата от контекст просто контекста на Гипо е друг.Аз говоря за неща,които трябва да станат ако искаме България да я има и да просперира,а Гипо говори за моментното състояние на нещата и за някои неща съм съгласен с него,но не с всичко.
|
|
|
|
 |
- Алминатора -
|
 |
|
|
Заглавие: Re: АЕЦ Белене :РЕСТАРТ! Публикувано на: 30 Юли 2013 19:33
България в момента произвежда повече ток от 75% от държавите в света, допреди месец спираха генератори заради свръхпроизводство, а тоя тъпак защитава тезата, че ни трябват допълнителни мощности и което е още по-фрапиращо - вие му отговаряте  А и чисто хипотетично не виждам какъв е проблема да внасяме ток от Турция - ако по-евтин, що пък да не внасяме? Ако енергийната ни система беше изградена не на принципа на шуробаджанащината и рушветите, а на този на пазарната конкуренция сега щяхме да плащаме в пъти по-евтин ток.
___________________________________ САМО АЗ СЪМ ОТ КЪРДЖАЛИ ПУТКИ
Все аркадаши сме...!
|
|
|
|
 |
freeman8692
|
 |
|
|
Заглавие: Re: АЕЦ Белене :РЕСТАРТ! Публикувано на: 30 Юли 2013 19:36
Моридин написа: Мене лично ме втриса като гледам колко време отделяте на чавета като фриймънчето, момчета  Млъкни или пиши по темата. 
|
|
|
|
 |
freeman8692
|
 |
|
|
Заглавие: Re: АЕЦ Белене :РЕСТАРТ! Публикувано на: 30 Юли 2013 19:59
Джони Спагети - написа: България в момента произвежда повече ток от 75% от държавите в света, допреди месец спираха генератори заради свръхпроизводство, а тоя тъпак защитава тезата, че ни трябват допълнителни мощности и което е още по-фрапиращо - вие му отговаряте  А и чисто хипотетично не виждам какъв е проблема да внасяме ток от Турция - ако по-евтин, що пък да не внасяме? Ако енергийната ни система беше изградена не на принципа на шуробаджанащината и рушветите, а на този на пазарната конкуренция сега щяхме да плащаме в пъти по-евтин ток. Млъкни бе пенкелер.Много знаеш ти на какво се дължи свръхпроизводството.Чел си 2 статии във вестник Милет и вече се правиш на големият експерт.Генератори се спират,защото в България има изградени мощности за предприятия,но тези предприятия сега не работят,следователно ако тези генератори не се изключат ще се насабере голяма реактивна мощност в мрежата и ще се срине целият енергиен пръстен. Обаче проблемът е,че на много места генераторите и изобщо мошностите не само се спират ами те се и унищожават,което означава,че ако искаме пак да имаме някакви предприятия които да работят ще ни трябват нови мощности,а проектър Белене вече е започнат и както казах в един от предните си постове за сега са дадени милиарди,които ще бъдат безвъзвратно изгубени ако се откажем от Белене с неустойките загубите за България ще станат почти толкова,колкото ще струва построяването на АЕЦ-а.Така,че ако искате да працакате руснаците няма да можете те са си вързали гащите те ще си вземат парите по един или друг начин. Иначе по накратко казано ако ще си продължаваме по същият начим нямаме нужда от АЕЦ Белене ако искаме да имаме някакво по-стабилно производство и искаме държавата да се измъкне от блатото в което е тогава трябва да построим АЕЦ Белене,защото и двата случая парите ще са дадени като ще са дадени поне нека да се възползваме от това.
|
|
|
|
 |
- Алминатора -
|
 |
|
|
Заглавие: Re: АЕЦ Белене :РЕСТАРТ! Публикувано на: 30 Юли 2013 23:41
леле 
___________________________________ САМО АЗ СЪМ ОТ КЪРДЖАЛИ ПУТКИ
Все аркадаши сме...!
|
|
|
|
 |
wannabe
|
 |
|
|
Заглавие: Re: АЕЦ Белене :РЕСТАРТ! Публикувано на: 31 Юли 2013 01:13
Такава огромна инвестиция с такъв дългосрочен и малък rate of return е изключително нелепа за такава бедна държава като нашата. От към чисто финансова гледна точка. И деиствително България произвежда абсолютно толкова ток на глава на населението колкото и всяка развита западна държава. Тея хора като фрииман и другите гласували в подкрепа на проекта могат да се застрелят и да ходят на "контрапротеста" редом с мишо шамара да подкрепят опитите на онея боклуци Станишев и Доган да ограбят докрай държавата.
|
|
|
|
 |
freeman8692
|
 |
|
|
Заглавие: Re: АЕЦ Белене :РЕСТАРТ! Публикувано на: 31 Юли 2013 04:40
Wannabe написа: Такава огромна инвестиция с такъв дългосрочен и малък rate of return е изключително нелепа за такава бедна държава като нашата. От към чисто финансова гледна точка. И деиствително България произвежда абсолютно толкова ток на глава на населението колкото и всяка развита западна държава. Тея хора като фрииман и другите гласували в подкрепа на проекта могат да се застрелят и да ходят на "контрапротеста" редом с мишо шамара да подкрепят опитите на онея боклуци Станишев и Доган да ограбят докрай държавата. Ако можеше да осъзнаеш колко си тъп щеше отдавна да си се хвърлил от някой мост и фактът,че пишеш такива коментари след всичко изписано доказва това.
|
|
|
|
 |
Gipo
|
 |
|
|
Заглавие: Re: АЕЦ Белене :РЕСТАРТ! Публикувано на: 31 Юли 2013 07:43
По време на живково време всичко е било толкова хубаво, промишлеността е работела толкова страхотно, че... държавата е фалирала само два пъти, официално 
|
|
|
|
 |
Der Meister
|
 |
|
|
Заглавие: Re: АЕЦ Белене :РЕСТАРТ! Публикувано на: 31 Юли 2013 09:43
freeman8692 написа: а проектър Белене вече е започнат и както казах в един от предните си постове за сега са дадени милиарди,които ще бъдат безвъзвратно изгубени ако се откажем от Белене с неустойките загубите за България ще станат почти толкова,колкото ще струва построяването на АЕЦ-а.Така,че ако искате да працакате руснаците няма да можете те са си вързали гащите те ще си вземат парите по един или друг начин. Имаш ли някаква идея колко пари са дадени до момента + неустойките ако се откажем от Белене и колко трябва да се дадат още ако се продължи построяването или говориш наизуст? Смисъл не се заяждам, просто питам, щото аз нямам представа и ми е интересно. Едит: ToxicRed написа: Gipo написа: Нека позная, вие сте част от ония с пиците и бирите, дето охраняваха Долен Нямаше как да не стане ясно, излъчвате същия потенциал  За 8 минути това ли успя да измислиш? Браво, има напредък, догодина освен да разнасяш кафета може да ти дадат да изхвърляш и боклука...за 20-тина евро отгоре разбира се. Радвай се.  Мога да дам елементарни контрааргументи на казаното за АЕЦ-а от теб, но не съм сигурен че си заслужава.  Нали се сещаш, че докато не ги изкажеш тия контрааргументи, се приема, че няма такива. То така е много лесно, хем да се правиш на умен, хем нищо да не кажеш 
|
|
|
|
 |
Gipo
|
 |
|
|
Заглавие: Re: АЕЦ Белене :РЕСТАРТ! Публикувано на: 31 Юли 2013 10:02
Инвестираните пари до момента са смешни на фона на това, което предстои. Изграждането на площадката е нищо в сравнение с полагането на реакторите и строежа на самия АЕЦ. Точно за колко пари става въпрос, реално мога да разбера от по-старите служители на фирмата ми, но пък не е нещо, което бих разнасял насам-натам 
|
|
|
|
 |
freeman8692
|
 |
|
|
Заглавие: Re: АЕЦ Белене :РЕСТАРТ! Публикувано на: 31 Юли 2013 10:30
Gipo написа: По време на живково време всичко е било толкова хубаво, промишлеността е работела толкова страхотно, че... държавата е фалирала само два пъти, официално  3 или 4 пъти мисля,че е фалирала държават по времето на социализъма и въпреки това България е била по-добре.Защо всички реват,че проблемите им започнали или са се задълбочили след 1989 година.Преди 1989 година имахме селско стопанство,което ще рече земеделие и животновъдство и имахме сигурен пазар за продукцията си,която е била в пъти повече от сега.Сега какво имаме?Имаме гръцки и турцки домати по пазрите,които имат вкус на гума и внасяме месо на по 20 години от западна Европа.Имахме вякакъв вид промишленост,имаше индустрия,която от къде се захранваше?От СССР,но това е друга тема.Образователната система беше супер,имаше дициплина в училище и учениците не излизаха неграмотни като сега.Имаше сравнително развита наука с множество открития и патенти,а сега БАН е на ръба на оцеляването и младите учени заминават на запад.Имахме най-силната и боеспособна армия на Балканите и една от най-боеспособните в света,а сега направо не ми се говори какво е положението в Българската армия.Имахме един от най-добрите военно-промишлени комплекси в света,чиято продукция и до сега се цени много по света тъй като е една от най-качествените,а сега БМЗ Сопот е на ръба на закриване,а доколкото знам войните по света не са свършили и незнам някъде другаде по света да има военно предприятие,което да е пред фалит.Здравната ни систена си беше супер. ПС:Аз незнам някоя държава от западна Европа или САЩ да е с голям жизнен стандарт и да няма дългове,които не може да изплати никога освен може би Норвегия.
|
|
|
|
 |
freeman8692
|
 |
|
|
Заглавие: Re: АЕЦ Белене :РЕСТАРТ! Публикувано на: 31 Юли 2013 10:40
Цитат: Имаш ли някаква идея колко пари са дадени до момента + неустойките ако се откажем от Белене и колко трябва да се дадат още ако се продължи построяването или говориш наизуст? Смисъл не се заяждам, просто питам, щото аз нямам представа и ми е интересно.
За площадката са 1-2 милиарда.Неустойките доколкото знам ще започват от 1 милиард нагоре.Ако неустойките са на процент от проекта и той както казаха руснаците ще става все по-скъп горна граница няма.Но цената доколкото знам за целия АЕЦ варира от 6 до 20 милиарда казват някои въпреки,че май Турция за 20 милиарда ще строи 3 АЕЦ-а и ние трябва да сме големи лапнишарани,за да се вържем на 20 милиарда за един АЕЦ.Лично според мен повече от 10 милиарда няма да е с електропроводната мрежа,но това в най-лошият случай.
|
|
|
|
 |
Gipo
|
 |
|
|
Заглавие: Re: АЕЦ Белене :РЕСТАРТ! Публикувано на: 31 Юли 2013 10:50
Кво му плащаш, нищо пари не са това. Ей сега в обедната ще отида да изтегля от дебитната и ще платя един АЕЦ 
|
|
|
|
 |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|