Пак тоя тъп спор
Писал съм го и преди, ама...
Ще кажа следното от позицията на човек, който работи в бг фирмата, която е била подизпълнител на руснаците при строежа на аец белене(до този му стадий) и която ще продължи да е подизпълнител, ако проекта се задейства пак:
Причината, поради която АЕЦ Белене се коментира е това, че комунистите искат да си вземат уговорените от едно време комисионни. Вярвате или не, това е така.
България има огромен излишък на електроенергия, защото вече не изнасяме в чужбина толкова много. Тук логично идва въпросът - ами защо тогава ни е нов АЕЦ? Отговорът е само един - заради възрастта на някои от реакторите на Козлодуй. Чисто информативно - повечето европейски реактори са по-стари от нашите и са същите или подобни модели на нашите. При нас се говори за затваряне, защото правителството ни си свали гащите при влизането в ЕС, които искат да сме възможно най-зависими. Така, нашите реактори не са толкова стари, колкото в другите държави, но в не далечно бъдеще ще бъдат затворени заради дупедавци(но не всички реактори). Ок, приемаме това за минало свършено. България разполага с чисто нов реактор, напълно изплатен, който е следвало да се положи в АЕЦ Белене.
Защо този реактор не се положи в АЕЦ Козлодуй? Защото така няма да има строеж на цял нов излишен АЕЦ, съответно няма да има печалби за руснаците и нашите комуняги.
Нов реактор в АЕЦ Козлодуй ще произвежда електроенергия колкото АЕЦ Белене с един реактор, но цената ще е полагането на един реактор, а не изграждането на цял АЕЦ. Разликата е в купища милиарди, които ние ще плащаме с лихви. Под ние нямам предвид комунягите, които ще избягат в чужбина с комисионните, а ние - решилите да останем в България.
АЕЦ Белене е въпрос на бизнес и няма нищо общо с националния интерес.
Пак чувам това малоумие, че ще сме били длъжни да купуваме ток от Турция... ами... ебаси колко тъпи хора има тук, не е истина! Когато държавата ти произвежда достатъчно ел. енергия за нуждите и(че и отгоре), от какъв зор да купува ток от Турция?!? Или понеже турците са си построили нов аец, това автоматично да означава, че трябва да купуваме от тях, защото техния ток е по-нов?
Ако на някой му е било трудно да зацепи по-горното, ще дам малоумен пример - ако имаш напълно функционална и хубава къща, която идеално пасва на нуждите ти... но къщата няма гараж, какво правиш? Строиш нова къща с гараж до твоята или пристрояваш гараж на твоята? Ако и сега някои хора не зацепят, че по изключително прост начин някакви хора искат още повече да ви поробят вас и децата ви (някой ден)...
АЕЦ Козлодуй се модернизира ежегодно, техниката, защитите му и всичко в него е еквивалентно на това, което би имало в един чисто нов АЕЦ. Това е тяхно задължение и фирми като тази, в която работя аз са изпълнители на въпросните обществени поръчки. Всяка година се обявяват обществени поръчки за поддръжка, ремонт и модернизация на АЕЦ Козлодуй. Всяка година се тестват и защитите.
Тук ще дам пример със самолетите - един летящ в момента боинг 747 (примерно) няма нищо общо с онзи боинг 747, който е бил пуснат на първи полет преди не знам си колко години. В него е сменено всичко - от - до, многократно! Тук поддръжката не е като на лека кола - нещо да се сменя, след като се счупи.
И последно - аз съм безпартиен, всички политици заслужават да бъдат отведени в газови камери, според мен. Написах това, за да си спестя отговорите на някакви глупави партийни нападки.
ЕДИТ: Американските тецове са точно толкова мафиотска история, колкото и АЕЦ Белене. Само дето белене ще струва мнооого повече. И не разбирам, що за промит трябва да е един човек, който е срещу американските излишно скъпи тецове, но не е против руския излишен аец