Манията явно е станала всеобща. Аз самия имам подобна тема (
viewtopic.php?f=1&t=69855) в този форум, но както сам си се убедил - изобщо не е лесно да се постигне пълна колекция. Аз съм забил в момента на 164 парчета. Инфото, което мога да ти дам е следното:
В БГ са излизали общо 6 по-лесно откриваеми геймърски списания:
Master Games - Първи брой излиза през май 1998. Има кофти дизайн, но за сметка на това е доста информативно, шарено и на моменти откровено просташко. Успява да просъществува докъм началото на 2002 година. Ивелин Г. Иванов, който пишеше в РС Mania за конзолните игри, е оттам. Повече инфо за тях, уви, нямам.
Gamer's Workshop - Freeman, Snake и Duffer - това са никове, които се виждат много пред следващите години в най-различни издания. Първият брой е със StarCraft на корицата и представлява по-скоро упътване за въпросната игра. Ако не се лъжа, той също излиза през май 1998 година. Може и да беше юни. GW са известни с това, че към 1999-та започват да си вярват твърде много, залагат изключително много на простотията и алкохолните тематики и твърде често плюят колегите си от другите списания (най-вече PC Mania). През 2004 това ги довежда до фалит. Следват два месеца, през които няма GW, докато Data.BG не ги купуват и не започва да излиза отново през октомври 2004 с ново лого и в нов, по-голям формат. Вече нападките са по-малко, но простотията е повече и оливането довежда до нов крах, този път през 2007, когато излиза последния брой, но само он-лайн и само за "членове" на сайта им Games.bg. Оттам следват две-три години опити за онлайн гейм журналистика и дори видео ревюта, но повечето се пръсват по други издания - GamePlay най-вече. В момента пичовете са известни като ForPlay и имат сайт с геймърски подкастове.
PC Mania - 131 броя, четири големи редизайна, три генерални смени на екипа. Първи брой излиза през юли 1998, последният е от март 2009. В момента е единствената съществуваща под някаква форма стара гейм-медия у нас. Единственият автор, останал от хартиеното издание е Владимир Тодоров, който започва работа в РС Mania през януари 2001 година. Повече инфо няма смисъл да ти давам - щом си писал в този форум на този сайт, знаеш повечето а и доста може да се намери в самия сайт.
Компютърни ИГРИ - Едни готини пичове, които успяват да направят пет или шест броя. Стилът на писане говори за студентски проект. Започват през октомври 2000 година и за съжаление, не успяват да прокопсат. Списанието е много, много тъничко - 32 страници, но ревютата са винаги големи, има плакати, лепенки и всякакви други такива дивотии. Те, подобно на GW, се крият зад никове.
PC Club/Gameplay - Рожба на един голям раздор. Целият (!) авторски екип на РС Mania си вдига чукалата през септември 2000 година и прави ново списание. Нито едните, нито другите отбелязват по какъвто и да е начин причината за това нещо, макар да се намират няколко мътни подмятания из рубриката "писма" на всяко от респективните издания. Както и да е, PC Club също търпи много промени. Четири редизайна, една смяна на името, безброй хора които идват и също така си отиват. През септември 2005-та си сменят името на GamePlay, тъй като виждат че нещата отиват към конзолите и решават, че ще наблягат не само на компютърните игри. В края на 2006-та (декември) спират да излизат, докато не биват купени от HiComm и възродени с нов дизайн през март или април 2007. Има и нов екип, в който са включени голяма част от авторите от GW. Спира да излиза през 2011-та година.
NeoGamer - Един опит на малък, но надъхан варненски екип да направи нещо по въпроса с "РС" модата в заглавията. Излизат осем или девет броя, списанието се води "българското мултиплатформено издание" и е ориентирано точно към това - мултиплатформени заглавия. Първият брой е от май 2003. Не успява да просъществува заради високата си цена (4,40 за списание без диск)...
Това знам, друже. За повече - пиши ми на лично. Информация за всичко, различно от PC Mania се черпи много трудно. Картинки на корици с добро качество е невъзможно да се открият, а дигитални техни версии - абсурд, освен ако не си приятел на някой от издателите им.