Ако някой от вас създаде страница във фейсбук ще забележи, че статистиката на страницата има една доста интересна графа - "х хора говорят за тази страница/пост/whatever". Върпосната статистика, както открих, се формира на база колко от потребителите са дали линк към въпросната страница/пост/whatever през личните съобщения или по чата.

Принципно не съм фен на конспиративните теории, но не ви ли се вижда това прекалено притеснително? Фейсбук има близо
845 милиона активни потребители или малко над 1/3 от общия брой на хората по света с интернет достъп.
Фейсбук се превърна в доста голяма част от нашия живот и съм сигурен, че 90% от хората от този форум, които са регистрирани там ще признаят, че в действителност част от социалния им живот преминава там - за това се вика и социална мрежа.
Изложената по-горе от мен статистика доказва, че съществува енджин, който следи потребителския чат и явно на базата на някаква търсачка тип гугъл успява да изкара колко пъти дадена страница е спомената.
А сега, представете си, че тази функция започне да се използва за политически контрол - личната свобода на близо един милиард души ще бъде застрашена. Вярно не напълно, но в достатъчно притеснителна степен.