Автор |
Съобщение |
Маце Борко
|
 |
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
|
|
Заглавие: Re: Кви са тия цени на книгите бе, брат Публикувано на: 30 Ное 2011 11:51
Ми всеки на квото се кефи. На мене съдържанието ми е малко по-важно от опаковката, такова. Не ми е толкова зор да държа в ръце непременно нещо омачкано и пожълтяло, само и само да е на хартия.
___________________________________ "Моридина, който по принцип е човек интелигентен с богата обща култура, но в същността си е комплексиран простак..." - Алминатора
"напарфюмиран печен ебач" - кримсънчето
|
|
|
|
 |
The Grim Reaper
|
Шефа на Кенефа |
 |
В момента играе: на троянска чушка
|
|
Заглавие: Re: Кви са тия цени на книгите бе, брат Публикувано на: 30 Ное 2011 11:57
Dexter написа: Ерджан написа: Особено хартия за 30-40 лева, нали? Аз нямам четец, не съм се и напънал да си вземам, но цените на книгите наистина са безумни напоследък. Хартия за според колкото имаш, не съм казал всеки ден да си купуваш нова книга... Значи като нямаш - да не четеш? НАЛИ ТОВА Е ПРОБЛЕМА БЕ, СМОТАН  хаха, антикварни книжарници Щото там няма книги дето струват повече от нови, понеже просто ги няма на пазара, нали... Освен това старите книги са вредни. А и като си купя книга не искам някой да си е бърсал мазните ръце по страниците й, то по-добре електронна да я чета.
___________________________________ a.k.a. ЧУПЕН ЧАЙНИК
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: Кви са тия цени на книгите бе, брат Публикувано на: 30 Ное 2011 12:32
Еми като не искаш алтернативи си плащай като поп по 20+ лева за парче и стига мрънка като Цензура в мензис. И аз искам всеки месец за 20 лева да си купувам нов лаптоп, ама няма...
___________________________________ знайш ли като се замаам...
|
|
|
|
 |
Warbringer
|
 |
В момента играе: На стражари и апаши. И покер.
|
|
Заглавие: Re: Кви са тия цени на книгите бе, брат Публикувано на: 30 Ное 2011 13:22
В антикварни книжарници съм виждал книги по-скъпи и от новите. Особено ако продавача знае КАКВО ТОЧНО продава, нали... Някои стари книги са абсолютни реликви. За "Гореща музика" на Буковски ми искаха 25 лева... за няма и 150 страници... издание '79... сети ли се? Аз скоро ще си купя рийдър, щото ми писна да ангажирам майка ми да ми разпечатва книги. Макар че т'ва, дето чета в момента е абсурд да се намери в България. И както каза Моридин, доста по-важно е съдържанието.
___________________________________ a.k.a. Disturbed
These words I write keep me from total madness.
How many of you people know you're REALLY alive ?!
|
|
|
|
 |
DJ Cat
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Кви са тия цени на книгите бе, брат Публикувано на: 30 Ное 2011 15:55
Пълно е с книги в нета, като нямате пари сядайте и четете на компа. Бати трудното решение майна.
|
|
|
|
 |
denik
|
Дидко Бандитко |
 |
В момента играе: No man's sky
|
|
Заглавие: Re: Кви са тия цени на книгите бе, брат Публикувано на: 30 Ное 2011 17:39
Някои хора не могат да четат на компа, така както го четат на хартиен носител. Аз лично съм пробвал да чета на компа и постоянно нещо ме разсейва и не мога да се концентрирам - я скайп, я фейсбук, я нещо друго... А знам, че когато си легна с книга в ръка ще мога да й се отдам на 100 % 
___________________________________ [02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel [02:11:19] Алминатора: che imam leka forma [02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga
|
|
|
|
 |
Маце Борко
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Кви са тия цени на книгите бе, брат Публикувано на: 30 Ное 2011 20:29
Dante, по принцип бих ти обяснил с кеф целия модел, по който се движи книгоиздаването, обаче виждам, че теб това не те интересува толкова, колкото желанието отново публично да демонстрираш няква форма на културно възмущение от условията, в които живееш.
Много грубо казано, има затворен кръг от липса на интерес към книгите в бг по принцип, оттам и нисък тираж, оттам ниски приходи, оттам липса на възможност за инвестиции в популяризиране на четенето, щото издателствата се борят най-вече да оцелеят, а липсата на някаква стимулация допълнително отказва хората и се връщаме в изходна позиция.
ДДС-то беше 22%, когато средната цена на книга беше под 15 лева. Сега ДДС е 20%, а средната цена на книга е над 15 лева. Данъците са последният проблем. Доходите на хората обаче са в гъза, сещаш се що. Преди три-четири години пазаруване в BILLA за уйкенда излизаше, да речем, 50 кинта, сега е два пъти по толкова, а заплатите не са скочили по тоя начин. Сещаш се колко ударно влиза такава икономическа ситуация на принципно уязвим отрасъл като книгоиздаването. За тия условия в България е някво чудо, че издателствата още не са се превърнали в някакви бутикови фирмички, от които пазаруват само "ценители" като тебе. Ма нещата баш натам отиват. Много малко се купува и това всъщност няма да се промени, ако цената се намали с три-четири лева. В момента книгата се превръща от скъпа необходимост в някакъв лукс, който даже да го направиш евтин, хората пак ще гледат на него като на излишен разход. Та и затова като изкарат някаква по-читава и сравнително популярна книга й бичат цената на макс, щото никое издателство не гледа в перспектива, а гледа да припечели колкото се може повече на момента, за да оцелее (отделно го има и това, че правата на такива книги са много скъпи).
В крайна сметка мисълта ми е, че при масовото увеличение на цените по всички пазарни направления мрънкането баш за книгите, които така или иначе тук имат ниска потребителска маса, е бая глупаво. И аз искам евтини книги. Но такива ще има, когато картофите поевтинеят и не си поставен пред избора да забършеш новото издание на "Да убиеш присмехулник" или да вземеш още няколко кила, та да се храниш и следващата седмица.
___________________________________ "Моридина, който по принцип е човек интелигентен с богата обща култура, но в същността си е комплексиран простак..." - Алминатора
|
|
|
|
 |
zip0
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Кви са тия цени на книгите бе, брат Публикувано на: 30 Ное 2011 20:36
Бихте ли обяснили повече за електронните четци, че ми стана интересно. Не знаех, че има технологията е-ink, но днес го видях на живо в мултирама. Доста приятно се изненадах. Лошото е, че там имаше само марката "Prestigio", която доколкото знам не е много качествена. Почти съм се навил за празниците да си взема и аз един четец. Интересува ме какви марки да търся, какво е важно да има един четец (видях, че има с wifi и разни други екстри, какви формати задължително трябва да поддържа и т.н.).
___________________________________ ...
|
|
|
|
 |
Kompoth
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Кви са тия цени на книгите бе, брат Публикувано на: 30 Ное 2011 20:49
zip0 написа: за празниците да си взема и аз един четец. тва е най-тъпашкото мислене на младите хора, което ме вбесява от 6-годишен ей така за празниците ще ти паднат от небето 2-3 бона ли бе, кво ? немам нищо против да си го вземеш тоя четец, възприемам ентусиазма и интереса ти, ма КАК ПРОСТО МОЖЕШ ДА ПОМИСЛИШ И КАЖЕШ НЕЩО ТАКОВА
|
|
|
|
 |
zip0
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Кви са тия цени на книгите бе, брат Публикувано на: 30 Ное 2011 20:56
Яж ми хуя, бе! Знаеш ли колко ми дреме какво те вбесява.
___________________________________ ...
|
|
|
|
 |
Kompoth
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Кви са тия цени на книгите бе, брат Публикувано на: 30 Ное 2011 20:57
тогава дано нищо да не успееш да си вземеш за празниците 
|
|
|
|
 |
Kompoth
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Кви са тия цени на книгите бе, брат Публикувано на: 30 Ное 2011 21:00
тъпи и апатични мекотели
|
|
|
|
 |
Маце Борко
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Кви са тия цени на книгите бе, брат Публикувано на: 30 Ное 2011 21:02
High_voltage написа: Strain написа: Доходите на хората обаче са в гъза, сещаш се що. Преди три-четири години пазаруване в BILLA за уйкенда излизаше, да речем, 50 кинта.... брат, никога няма да товаря някого заради дребна и пошла правописна грешка, но в случая не мога да не споделя, че ме разби  Ахахах, ма как звучи само, УЙкенда 
|
|
|
|
 |
The Grim Reaper
|
Шефа на Кенефа |
 |
|
|
Заглавие: Re: Кви са тия цени на книгите бе, брат Публикувано на: 30 Ное 2011 21:03
Strain написа: Dante, по принцип бих ти обяснил с кеф целия модел, по който се движи книгоиздаването, обаче виждам, че теб това не те интересува толкова, колкото желанието отново публично да демонстрираш няква форма на културно възмущение от условията, в които живееш.
Много грубо казано, има затворен кръг от липса на интерес към книгите в бг по принцип, оттам и нисък тираж, оттам ниски приходи, оттам липса на възможност за инвестиции в популяризиране на четенето, щото издателствата се борят най-вече да оцелеят, а липсата на някаква стимулация допълнително отказва хората и се връщаме в изходна позиция.
ДДС-то беше 22%, когато средната цена на книга беше под 15 лева. Сега ДДС е 20%, а средната цена на книга е над 15 лева. Данъците са последният проблем. Доходите на хората обаче са в гъза, сещаш се що. Преди три-четири години пазаруване в BILLA за уйкенда излизаше, да речем, 50 кинта, сега е два пъти по толкова, а заплатите не са скочили по тоя начин. Сещаш се колко ударно влиза такава икономическа ситуация на принципно уязвим отрасъл като книгоиздаването. За тия условия в България е някво чудо, че издателствата още не са се превърнали в някакви бутикови фирмички, от които пазаруват само "ценители" като тебе. Ма нещата баш натам отиват. Много малко се купува и това всъщност няма да се промени, ако цената се намали с три-четири лева. В момента книгата се превръща от скъпа необходимост в някакъв лукс, който даже да го направиш евтин, хората пак ще гледат на него като на излишен разход. Та и затова като изкарат някаква по-читава и сравнително популярна книга й бичат цената на макс, щото никое издателство не гледа в перспектива, а гледа да припечели колкото се може повече на момента, за да оцелее (отделно го има и това, че правата на такива книги са много скъпи).
В крайна сметка мисълта ми е, че при масовото увеличение на цените по всички пазарни направления мрънкането баш за книгите, които така или иначе тук имат ниска потребителска маса, е бая глупаво. И аз искам евтини книги. Но такива ще има, когато картофите поевтинеят и не си поставен пред избора да забършеш новото издание на "Да убиеш присмехулник" или да вземеш още няколко кила, та да се храниш и следващата седмица. Всичко хубаво, обаче защо го пишеш като някаква презумпция, че даже и изводи вадиш, че ценовото равнище на книгите е вързано с това на хартията? Щото те не са се покачили заради инфлацията, та всички цени да скочат, а просто... са се качили, независими една от друга. Иначе можеш да ми обясниш на мен целия процес по книгоиздаването (честно, не съм запознат), но силно ме съмнява производната цена да е дори близо до коричната. И с тази надценка се убива и готовността на много хора да си купят книги. Ти не си прав, книгата не е лукс. 15 лева са 3 кутии цигари, за 3 дена, а една книга можеш да я четеш с месеци. Още повече, тия хора които трябва да заделят от ядене за книги са един минимален процент. Повечето трябва да заделят от... ми, пиене да кажем. Аз лично в петък дадох 40 лева за пиене в клуб. Вчера дадох 42 лева за да ми поправят фара на колата. Обаче още не мога да дам 45 лева за последната книга на Пратчет на английски. Тъпо е, но е масово. Идеята е готовността за купуване. Щото и ти си склонен да си купиш една книжка на една цена. Ако книгата струва по-малко, ще си купиш две. Ако е повече, няма да си я купиш. Съответно ако една книжка е 15 лева, ще си купя 1, а ако е 45... не съм готов да си я купя (абе ше си я купя, ама не знам кога). И ква е връзката с книгопроизводството - аз като книгата ми е 45 лева, няма да си я купя, което значи нулев приход за книжарница, издателство и автор. Ако обаче си купя една за 15, и да кажем производството й е струвало 5, 10 лева печалба се дели между тея, дето са ми я осигурили. Кое е по-добре и за тях? А самият факт, че съществува тази тема, означава че наистина доста е спаднало търсенето на книги заради необосновано високата им цена. УЙкенда е WIN. 
|
|
|
|
 |
Маце Борко
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Кви са тия цени на книгите бе, брат Публикувано на: 30 Ное 2011 21:45
Не бе, през ум не ми е минало нищо за хартията като материал. Обаче търсенето пада, а оттам и тиражите, та това води до вдигане на цената. И тва не е някакво явление само на пазара, наскоро даже излязоха някакви статиски за спадналия интерес и към библиотеките, и към четенето изобщо (в Бг). Дали заради интернет, дали заради други работи, ма е факт, че всичко, дето е на хартия, се е засилило към излизане от употреба и то не само в България, а изобщо (аре, силно казано, букви на хартия винаги ще има, но не ги виждам като масово явление в бъдещето; тая година амазон са продали повече е-книги от хартиените, смятай занапред какво ще се случва). Са, естествено че мащабите и скоростта на тоя процес са различни тук и по света и то по различни причини.
А като каза за готовността и очаквах, че ще напишеш друго. Аз поне ти виждам логиката като да противоречи сама на себе си. Ако за хората три кутии цигари не са проблем, но една книга е, цената й трябва да стане сигурно два три лева, преди да се замислят дали да не вземат И книга към тия цигари или да заменят една кутия с нея. Намаление от порядъка на няколко лева няма да свърши работа. Точно в тоя пример вината на издателите е нулева.
Един човек, ако е излязъл да си купи книга, ще го направи без значение дали тя е 15 или 20 лева. Друг пич, ако по принцип няма навика да чете, ама се бутне случайно в книжарница, няма да си купи книгата независимо дали е 20, 15 или 10 кинта. Той тия пари ще си ги изпие. Общо взето малко са тия, дето хем твърдо искат да си купят, хем някаква по-висока сума ги спира. Тя ги бави, но те така или иначе ще се сдобият с тая книга (ти сам каза, че все някога ще я вземеш 45 кинтовата книга, макар че точно тя е малко крив пример, щото е в оригинал, а там ценообразуването е по-различно от бг преводните). Проблемът е, че първата група от сигурни потребители е много малка, но издателите са се закачили основно за нея. Издателствата са на такова дередже, че просто нямат възможността да понижат цените, за да си увеличат потенциално купувачите, понеже това ще ги фалира. Оная третата група, дето е на ръба на избора и пазарува според цената е дискриминирана, точно щото издателствата много трудно могат да инвестират в спечелването й, особено пък в България, особено пък в настоящите условия, дето хората гледат да си ограничават разходите колкото могат повече. Риск. Затова цените са такива - издателите се целят само в сигурните читатели и гледат да ги одерат максимално. И като издават някоя хитова книга я надуват, понеже знаят, че хората така или иначе ще я вземат. Много малък е броят на хората, които няма да си вземат седмата част на Хари Потър, понеже цената й била висока. НЕ е умна политика, но тука е широкоразпространена. Иначе производството на самата книга също поскъпва, не знам точно в какво съотношение, но явно е достатъчно, за да утежни допълнително нещата.
В смисъл, че не е като издателствата да ни смучат нарочно, за да се наядат с пари. Обективни условия и кофти политики са ги довели до тука, това е. А сега се чудят какво да направят, за да ги има изобщо.
|
|
|
|
 |
Pennywise
|
Latinica |
 |
|
|
Заглавие: Re: Кви са тия цени на книгите бе, брат Публикувано на: 01 Дек 2011 01:26
mn nacheteni li stanahte be, putiovci :S
|
|
 |
Gipo
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Кви са тия цени на книгите бе, брат Публикувано на: 01 Дек 2011 01:29
Dante написа: да я докасваш, да си я миришеш плясвам те с патка през джуките, ей така, да си я докосваш и да си я миришеш 
___________________________________ Гипчо ( ◕ Y ◕ )
|
|
|
|
 |
Маце Борко
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Кви са тия цени на книгите бе, брат Публикувано на: 01 Дек 2011 02:30
Гюнай написа: mn nacheteni li stanahte be, putiovci :S mn dosta vsyshnost, shto ?
|
|
|
|
 |
The Grim Reaper
|
Шефа на Кенефа |
 |
|
|
Заглавие: Re: Кви са тия цени на книгите бе, брат Публикувано на: 01 Дек 2011 05:34
Strain написа: Не бе, през ум не ми е минало нищо за хартията като материал. Обаче търсенето пада, а оттам и тиражите, та това води до вдигане на цената. И тва не е някакво явление само на пазара, наскоро даже излязоха някакви статиски за спадналия интерес и към библиотеките, и към четенето изобщо (в Бг). Дали заради интернет, дали заради други работи, ма е факт, че всичко, дето е на хартия, се е засилило към излизане от употреба и то не само в България, а изобщо (аре, силно казано, букви на хартия винаги ще има, но не ги виждам като масово явление в бъдещето; тая година амазон са продали повече е-книги от хартиените, смятай занапред какво ще се случва). Са, естествено че мащабите и скоростта на тоя процес са различни тук и по света и то по различни причини.
А като каза за готовността и очаквах, че ще напишеш друго. Аз поне ти виждам логиката като да противоречи сама на себе си. Ако за хората три кутии цигари не са проблем, но една книга е, цената й трябва да стане сигурно два три лева, преди да се замислят дали да не вземат И книга към тия цигари или да заменят една кутия с нея. Намаление от порядъка на няколко лева няма да свърши работа. Точно в тоя пример вината на издателите е нулева.
Един човек, ако е излязъл да си купи книга, ще го направи без значение дали тя е 15 или 20 лева. Друг пич, ако по принцип няма навика да чете, ама се бутне случайно в книжарница, няма да си купи книгата независимо дали е 20, 15 или 10 кинта. Той тия пари ще си ги изпие. Общо взето малко са тия, дето хем твърдо искат да си купят, хем някаква по-висока сума ги спира. Тя ги бави, но те така или иначе ще се сдобият с тая книга (ти сам каза, че все някога ще я вземеш 45 кинтовата книга, макар че точно тя е малко крив пример, щото е в оригинал, а там ценообразуването е по-различно от бг преводните). Проблемът е, че първата група от сигурни потребители е много малка, но издателите са се закачили основно за нея. Издателствата са на такова дередже, че просто нямат възможността да понижат цените, за да си увеличат потенциално купувачите, понеже това ще ги фалира. Оная третата група, дето е на ръба на избора и пазарува според цената е дискриминирана, точно щото издателствата много трудно могат да инвестират в спечелването й, особено пък в България, особено пък в настоящите условия, дето хората гледат да си ограничават разходите колкото могат повече. Риск. Затова цените са такива - издателите се целят само в сигурните читатели и гледат да ги одерат максимално. И като издават някоя хитова книга я надуват, понеже знаят, че хората така или иначе ще я вземат. Много малък е броят на хората, които няма да си вземат седмата част на Хари Потър, понеже цената й била висока. НЕ е умна политика, но тука е широкоразпространена. Иначе производството на самата книга също поскъпва, не знам точно в какво съотношение, но явно е достатъчно, за да утежни допълнително нещата.
В смисъл, че не е като издателствата да ни смучат нарочно, за да се наядат с пари. Обективни условия и кофти политики са ги довели до тука, това е. А сега се чудят какво да направят, за да ги има изобщо. Ми кво да ти кажа... Прав си Само за готовността - тука не върви с частни примери, кутии цигари и т.н., въпреки че аз го почнах, щото понижението на цените със сигурност ще доведе до някакво увеличение на продажбите. Естествено, не всеки ше тръгне да си прави домашна библиотека, но доста повече хора ще си купят книга от 10лв. отколкото за 15. Но остава проблема, че явно в сегашната ситуация наистина е по-изгодно на издателите да дерат кожите на хардкор читателите отколкото да печелят нови клиенти. Разбирам ги, макар и да не съм наясно със счетоводните им отчети, щото ако за тях щеше да е по-изгодно книгите да са по-евтини, то те щяха да са по-евтини. Ама не са. Само поскъпват. А ние си мечтаем да сме от онея бахти яките страни, в които на буквите на хартия не им се начислява данък... А последната книга която си купих в оригинал на Пратчет беше 13лв., просто тая най-новата освен че е най-нова е и няква с твърди корици... 45лв. мамицата й, за Коледа I btw sme mn nacheteni, shoto na rd-to mi poluchih pochti samo knigi. Bahti umniq deto me mislqt che sum. A az sum si prosto momche. Ot selo. I tva go napisah tochno sled kato se pribrah ot CHALGA.
|
|
|
|
 |
Till.Lindemann
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Кви са тия цени на книгите бе, брат Публикувано на: 01 Дек 2011 11:09
е на пратчет книигте не вървяха ли по 6-7 лева преди време... пък в оригинал ако е 13, начи верно нещо се отебава системата
списание ПС мания отказа хартията и мина във виртуален вариант, бъдещето е ясно
|
|
|
|
 |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|