Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта

Мнение за дейността на Уикилийкс

За    93%  93%  [ 38 ]
 Против    7%  7%  [ 3 ]
Общо гласове : 41
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Уикилийкс
Публикувано на: 08 Дек 2010 23:59

Подкрепяте ли Асандж/Осоунж и организацията му или не ?
Борец за истината или провокатор и attention whore ?
Може да се получи интересна дискусия. ^_^

Профил Skype

Заглавие: Re: Уикилийкс
Публикувано на: 09 Дек 2010 00:06

Бе тя дейността му е похвална, но мисля, че той самият е прекалено голям идеалист или наивник, ако смята, че може да прави публично достояние кирливите ризи на големите играчи, а после да няма последствия. Това че дадена държава има свобода на словото, не означава, че е предвидена за ползване.

Профил

Аватар
Публикувано на: 09 Дек 2010 00:56

Тъкмо се бях наканил и да правя тема... :D
Абсолютно подкрепям действията му, и с интерес следя развитието на аферата...

Drecher написа:
Бе тя дейността му е похвална, но мисля, че той самият е прекалено голям идеалист или наивник, ако смята, че може да прави публично достояние кирливите ризи на големите играчи, а после да няма последствия.

Точно затова е супер директното му дори на моменти нахално държание, както и непрестанните му опити да бъде център на внимание в медийното пространство.. Не случайно и сам се предаде на властите...Всичко това го превърна в един вид герой и образно казано, никой не може да си позволи да го пипне, дори с пръст в този момент. Никой не би искал да го превърне в "мъченик" знаейки, че ще има страхотен негативен, дори непредвидим ефект върху масите... Историята помни много такива случаи :)

Преди няколко дена сайта изгуби титулярния си домейн ".org" сега се подвизава на http://www.wikileaks.ch както и на още над 1200 миръра :shock: ... Абсолютно всеки може да направи свой собствен мирър, следвайки публикуваните инструкции... Просто е невъзможно спрат дейността на сайта ...

Чудя се, обаче как се е сдобива с подобна класифицирана информация... Не, че е невъзможно, както има една приказка "ако нещо не може да се купи с пари, може да се купи с мнооого пари"... И тук възниква въпроса от къде разполагат с толкова средства?... Може би зад wikileaks стои нещо много по мащабно, от маса хора търсещи сензация :D

Малко старо, но все пак брутално клипче от архивите на Wikileaks http://www.youtube.com/watch?v=5rXPrfnU3G0

PS: http://wikileaks.ch/file/wikileaks_archive.7z

--Gort!Klaatu barada nikto!--

Профил ICQ

Аватар
В момента играе: Рефреш на PCM форума (epik high score!)
Публикувано на: 09 Дек 2010 01:03

*Осоунж, не Асанж.

Also - storm in a teacup. Че Асанж е убийствен attention-whore - т'ва е ясно, но като цяло подкрепям. Така или иначе, нищо твърде болезнено не е паднало от скорошното "убер разкритие", освен тук-таме някоя обида и оценка на един дипломат, спрямо друг дипломат. Нищо твърде сериозно, което да компроментира по какъвто и да е начин когото и да е било. Т'ва с екстрадацията в Швеция пък голям майтап, но ме кефи, че пичът сам се предава на полицията - въпреки че явно е очаквал, че онези ще го пуснат под гаранция. Някак дълбоко се съмнявам наистина да е виновен в изнасилването на две жени три пъти, тъй че явно някой наистина метафорично го бие през пръстите, тоест вероятно потенциала за поражение е там. Не съм напълно убеден, че е в прословутия "Doomsday File", който ще бъде разкрит при евентуалното затваряне на WikiLeaks или Асанж обаче.

За мен по-големият проблем с върпосната организация е, че това, което правят, все пак създава ненужно напрежение между дипломатите на отделните страни. Когато някой е наясно, че от другата страна може да изтече информация, всички ще държат "картите" си много по-близко до себе си, което в много отношения може да има отрицателен ефект. Освен това - изпусната информация наистина не е нещо, в което широката публика би имала интерес. Висшият идеализъм е хубаво нещо, но има купчина други неща, които трябва да оправим, преди да се занимаваме точно с такива дреболии.

Признавам обаче, че не съм напълно навътре с точните подробности около документите, но като цяло наистина май няма нищо изненадващо. Имаше някъде нещо за Саудитска арабия, убеждаваща САЩ да атакуват Иран или нещо от този род; или че в случай, че словенски дипломати искали да се срещнат с президента на Щатите, е трябвало правителството им да приеме под свой надзор затворници от Гуантанамо. Но това не е нещо, което би трябвало да изненадва когото и да е било - дипломацията така работи по принцип. Щот' само с добри думи нищо не се постига.

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 09 Дек 2010 01:28

На мен ми се вижда малко съмнителна работата с този кодиран файл , който съдържал някаква важна информация и щял да бъде разпространен ,ако нещо му се случи на Асандж. ^^
Ако успее да разпространи важна вътрешна информация за Северна Корея ще го призная. :D

Профил Skype

Публикувано на: 09 Дек 2010 01:34

Storm, когато клипчето се появи в нета, първото, което си помислих, беше " Изгоря тоя, дето го е постнал това"

Иначе днес по счетоводство 1/3 от часа го прекарахме в спор " За и Против" УикиЛийкс.
Даскала се оказа заклет пацифист, и ни разказа как като бил на 7 техните го замъкнали на накакъв протест, срещу съхранението на ядрено оръжие в Холандия. Аз таман се нагласих за политически диспут и той се сети, че трябва да изпитва на балансова страница :D .

Профил

Публикувано на: 09 Дек 2010 01:42

Дади, едно е, когато хората с власт знаят, че могат да правят каквото си поискат и то ще остане тайна, и друго е, когато има някой, който да им напомня, че не са чак толкова недосегаеми и действията им/думите им могат да бъдат публично достояние. Твърдо "За" организацията на Асанж, макар и отскоро да знам за съществуването ѝ и да не съм запознат.
Клипчето не бях го виждал досега, истинско ли е? (надявам се, че е някакъв монтаж/анимация...)

Профил

Публикувано на: 09 Дек 2010 01:55

Moot написа:
Клипчето не бях го виждал досега, истинско ли е? (надявам се, че е някакъв монтаж/анимация...)

Колкото и да ни се иска не е. Истински психопати, с истинско Апачи, убиват истински невинни хора, с истински 30мм крушуми.

Профил

Аватар
Публикувано на: 09 Дек 2010 03:01

Много такива подобни филмчета съм гледал и все ми е било интересно тия машини (Апачита и C-130 gunship) как така не остават забелязани от своите жертви че никой не ги вижда или чува, и от каква височина стрелят. Наистина ми е интересно.

Профил

Аватар
В момента играе: Planetside 2
Guild Wars 2
World Of Tanks
Team Fortress 2
Публикувано на: 09 Дек 2010 09:38

Снарядите на АС-130 са свръхзвукови.Като ги чуеш,вече са ударили.
А чуеш ли самия самолет,късно е да бягаш.

Апачи са доста шумни,но те имат уникален начин на нападение - имат камера над ротора (да,отгоре баш),показваща се от доста далеч над дърветата,докато те висят на метри от земята.Виждат цел, издигат се 20тина метра,пускат ракета,и се прибират.Ако ги видиш,все е късно. :P

Профил ICQ

Аватар
В момента играе: League of Legends
Публикувано на: 09 Дек 2010 09:44

Въпросът за Уикилиикс е многостранен и ще се постарая да дам колкото се може по-кратки становища по няколкото основни въпроса които според мен трябва да се разгледат.

1) Свободата на словото. Тези, които ме познават, знаят че за мен свободата на словото е едно от най-важните неща изобщо. Мнозина твърдят, че опитите за затваряне на Wikileaks са нарушение на първата поправка на американската конституция свързана със свободата на словото и свободата на мнение. Аз обаче няма да се съглася с това. Според мен свободата на словото и на това да си изразяваш мнение е едно, а целенасоченото сдобиване с класифицирана информация и нейното публично разпространяване си е криминално деяние. Типичен пример е предишното разкритие на файлове за войната в Афганистан и Ирак. Реално журналистите и обществото не се сдобиха с кой знае колко нова или полезна информация, публичния дебат по тези въпроси така или иначе си течеше, но пък разкриването на тези секретни документи може да се окаже от полза за терористи.

2) Смисълът на последните разкрития. Идеята на Асанж по принцип е да намали Американското влияние по света, като разобличи САЩ, показвайки "истинското им лице" пред света. Какво се оказа обаче? След като се запознах с доста от публикуваните материали засягащи различни региони по света, се оказа че има правителства чиито действия диаметрално се различават от официално обявената от тях политика, но това определено не е правителството на САЩ. Както е видно задкулисните усилия на американската външна политика съвпадат с официално обявените им позиции, с тази разлика че в телеграмите предназначени само за вътрешно ползване се използва малко по-остър език.

И в този ред на мисли преминавам към:

3) Значението за България. Както знаете аз особено много подкрепям политиката на САЩ спрямо бившите соц. страни включително нашата собствена. След разкритите документи я подкрепям още повече :) Не, че в тях се казва нещо което не знаем де, но просто е поредното потвърждение. Основните проблеми на страната е нашата организирана престъпност и връзката и с нашия политически елит. Двете заедно пък (каква изненада) са в тесни връзки с руския политико-мафиотски елит. В грамите самата Руска държава е описана като място където на практика организираната престъпност и държавната власт са в перфектна симбиоза. Путин е нещо като шефа на мафията. Отново нищо, което аз самия не бях казвал и преди. :)

4) Нека не режем клона на който стоим. Така бих определил последната си точка във връзка с активисти като Асанж. Самият факт, че такъв сайт е възможен и, че този човек още е жив, показва до каква степен свободният свят наистина е свободен, толерантен и демократичен. Истината е че полето на световната политика не търпи вакуум и ако една супер сила си отиде, тя веднага ще бъде заменена с друга. Така например ако в определени региони на Азия нямаше американско влияние, нямаше да има демократични и проспериращи държави. Вместо това друг щеше да наложи влиянието си и сами се досещате, нещата щяха да са доста по различни. Същото е и положението в близкия изток, както и у нас. С две думи Асанж борейки се да намали американската "хегемония" и позовавайки се на свободата на словото всъщност работи срещу свободата на милиони хора, на много места по света.

Профил ICQ

Аватар
В момента играе: GTA IV
Публикувано на: 09 Дек 2010 12:03

Уикилийкс наистина е интересна тема. Относно обвиненията в изнасилване, всъщност става дума за, и цитирам, "surprise sex", което е секс без презерватив. До колкото разбрах на човека му се скъсал капута ;д
Относно информацията, която изпускат, с 2 ръце За. Нужно е да има публично знание за лайната, които се случват по света. Друг е въпросът дали документите, пуснати до момента вършат добро на глобалната публика. В момента целта на Уики е да разтресе основите на САЩ, очевидно. Ако целите му бяха напълно чисти щеше да пусне всичко на веднъж, поне според мен. "Дуумсдей" файла е онлайн, има го по торентите, в случай на ''злополука'' ще бъде публикуван само 256 битовия ключ. "Злополука'' се случи, всъщност, остана в ареста, и му бе отказана гаранция, Виза, Мастър Кард и други компании спряха възможността да се трансферират пари към Уикилийкс.
Макар това да не е фатално, имайки предвид, че зад Уикилийкс стои лицето Сорос, които режисира изпускането на документи така, че да съвпадне с неговите собствени планове. Питам се какво ли не е било, и няма да бъде публикувано.
Образът на Осоунж ми изглежда истински, изглежда човекът наистина вярва в каузата си. Дали е добра или не, не можем да съдим. Относно тези, които мислят, че е атеншън-хор, по-скоро е изтеглил късата клечка. Организацията има нужда от лице, а е най-вероятно точно лицето да си отиде.
Нито един от пуснатите документи не е бил ''взет'' от Уикилийкс, това би било кражба на секретна информация. Документите които пускат са им доставени от хора, служещи във федералните служби, искащи светът да знае за деянията им.

Следвайте парите и не приемайте нищо за чиста монета.

Krieg

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 09 Дек 2010 17:31

http://balkanleaks.eu/ :shock: :lol: :lol: :lol: :lol:

Профил ICQ

Аватар
В момента играе: Рефреш на PCM форума (epik high score!)
Публикувано на: 09 Дек 2010 19:18

Krieg написа:
лицето Сорос

:devious:

Профил WWW

Аватар
В момента играе: 4chan
Публикувано на: 09 Дек 2010 21:25

Im just going to leave this here...

Профил

Аватар
Публикувано на: 09 Дек 2010 21:41

vanmx написа:
(Апачита и C-130 gunship) как така не остават забелязани от своите жертви че никой не ги вижда или чува, и от каква височина стрелят. Наистина ми е интересно.

Не знам за височината, но гледайки клипчето лесно може да изчислим приблизително разстоянието спрямо хеликоптера и обстрелвания обект:

За пример взимам момента при които убиват репортера на ройтерс. Действието се развива някъде 04:45 секунда от клипчето, а мястото е площад в източен Багдад... Стрелбата която виждаме е от .30 M230 chain gun произвеждаща 625 изстрела в минута... Скорост на проектила 805 м/с ... Сигурно си забелязал, че има разминаване между звука от стрелбата и реално видимите поражения. Точно това разминаване е и търсеното разстояние... В този момент разминаването е горе долу 2,4 секунди една проста сметка 2,4х805=1932 метра ... Така че може да кажем, приблизителното разстояние от обстрелвания обект е около 2 километра, което е с малко над ефективните 1500 метра за това оръжие... Прави си сметка, кой и как ще се ориентира ако го обстрелват от два километра при условие, че в небето няма да има един и два хеликоптера знаеш как е в тоя тип войни ;)

Профил ICQ

Публикувано на: 09 Дек 2010 22:12

Отнсоно АС 130. Както вече бе споменато, зарядите му са свръхзвукови. Освен това лети на голяма височина, едно за да избегне евнтуалното ПВО на противника, друга за да държи цялата зона на атака под контрол. Ако сте гледали клипчета с горепосочения левитан, сигурно сте забелязали, че при стрелба се използва максимално приближение, а като се има предвид, че тавана на полета на подобен самолет е 9 километра, това въобще не е изненадващо.

Профил

Публикувано на: 10 Дек 2010 01:18

Kirilicata2012 написа:

За какво служи? DoS?

Едит: Да, разбрах вече.

>>p1123950
... или има разминаване между звука и картината на самото видео. Don't be mad, tho.

1. Нюфаговете не могат да правят връзки като тази.
  2. Едва ли някой от вас може, следователно всички сте нюфагове.
  3. Играта. Всички току що я изгубихте.
  4. ?????
  5. Profit.

Профил

Аватар
Публикувано на: 10 Дек 2010 03:40

-Stormrаge- написа:
vanmx написа:
(Апачита и C-130 gunship) как така не остават забелязани от своите жертви че никой не ги вижда или чува, и от каква височина стрелят. Наистина ми е интересно.

Не знам за височината, но гледайки клипчето лесно може да изчислим приблизително разстоянието спрямо хеликоптера и обстрелвания обект:

За пример взимам момента при които убиват репортера на ройтерс. Действието се развива някъде 04:45 секунда от клипчето, а мястото е площад в източен Багдад... Стрелбата която виждаме е от .30 M230 chain gun произвеждаща 625 изстрела в минута... Скорост на проектила 805 м/с ... Сигурно си забелязал, че има разминаване между звука от стрелбата и реално видимите поражения. Точно това разминаване е и търсеното разстояние... В този момент разминаването е горе долу 2,4 секунди една проста сметка 2,4х805=1932 метра ... Така че може да кажем, приблизителното разстояние от обстрелвания обект е около 2 километра, което е с малко над ефективните 1500 метра за това оръжие... Прави си сметка, кой и как ще се ориентира ако го обстрелват от два километра при условие, че в небето няма да има един и два хеликоптера знаеш как е в тоя тип войни ;)

Как обаче това Апачи никой не го чува и не разбира за него докато не започне да стреля? Все пак от 2 километра разстояние би трябвало да се чува, това са си доста шумни машини... Не говоря конкретно за това филмче. Има филмчета където хеликоптера кръжи 10 минути над един талибани разтоварващи минохвъргачки от пикап и те хич не се усещат че са на прицел.
Голяма работа са тези машини, но само на тях разчита "великата" американска армия.

Профил

Аватар
Публикувано на: 11 Дек 2010 00:41

http://www.ted.com/talks/lang/eng/julia ... leaks.html

Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения