Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Заглавие: Ако Изтокът беше капитализъм, а Западът - комунизъм
Публикувано на: 15 Авг 2010 01:00

Как според вас биха се развили по време на Студената война икономиките на държавите от Варшавския договор, ако се бяха развили по капиталистически модел, а на запад по комунистически?
Дали Щатите биха се разпаднали подобно на Гражданската война, а СССР в момента да беше световна сила каквато в момента е САЩ?
И дали ние българите бихме били в момента икономически развита държава, а Франция, Великобритания, Италия - развиващи се икономики? :)
Досега не съм виждал някаде да е бил дискутиран подобен сценарий и мисля,че би било интересно :)

Профил

Аватар
В момента играе: квото доди
Заглавие: Re: Ако Изтокът беше капитализъм, а Западът - комунизъм
Публикувано на: 15 Авг 2010 08:47

Западните народи трудно биха приели такъв тип управление просто защото не им е в стила да бъдат единни, не са трудолюбиви и т.н. Но да речем, че е било станало това което казваш, съдейки по благия нрав на CAЩ :), тя би се възползвала от военните плюсове, които предлага комунистическия тип управление и това което прави САЩ на света щеше да става тогава :lol:, но в много по-големи мащаби, предполагам. :)

Профил

Аватар
В момента играе: League of Legends
Заглавие: Re: Ако Изтокът беше капитализъм, а Западът - комунизъм
Публикувано на: 15 Авг 2010 10:23

b0n3biter написа:
Как според вас биха се развили по време на Студената война икономиките на държавите от Варшавския договор, ако се бяха развили по капиталистически модел, а на запад по комунистически?
Дали Щатите биха се разпаднали подобно на Гражданската война, а СССР в момента да беше световна сила каквато в момента е САЩ?
И дали ние българите бихме били в момента икономически развита държава, а Франция, Великобритания, Италия - развиващи се икономики? :)
Досега не съм виждал някаде да е бил дискутиран подобен сценарий и мисля,че би било интересно :)

Българите щяхме да сме икономически развита страна (много повече от Гърция), ако в края на ВСВ, Американците бяха стигнали до нас първи, а не братушките, това е истината.

Що се отнася до комунизма, левите идей се зараждат и на запад под влияние на тогавашния див капитализъм. Те не успяват да саборят системата, но и помагат да се трансформира в нещо по-добро, каквото го виждаме днес. За разлика от запада обаче, в Русия по време на зараждането на Болшевизма цари все още феодален строй, какъвто на запад е имало два века по-рано. Ето защо новите идей помитат стария режим и се възцарява нещо което....ъхъм трудно е да се каже че е по-добро.

Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2025 PC Mania | Реклама | Контакти Хостинг от Actiefhost