Загледах 5 серии от първия сезон на Code Geass. Първото впечатление - тотален рипоф на Gundam Seed. Същите цветове, същия екшън, почти същия сюжет. За по-голямо объркване, го дублират същите актьори. Кагато се позагледаш малко, виждаш елементи и от други екшъни на Sunrise - примерно училищните сцени ми напомнят на Mai-Hime.
Накратко, още едни шонен свален от поточната верига на Sunrise за прозиводство на екшъни.
Принцирно за любителите на сапунки това не е проблем, а направо е предимство.
Много хора намразиха това заглавие, точно сащото е хиперкомерсиално и хиперклиширано, но за феновете на популярната и искейпистката анимация (като мен) заглавието е доста прилично. Анимацията и графиката са пипнати професионално. Екшънът е перфектен. Режисурата е професионална и балансирана. Войастинга на актьорите е перфектна. Музиката е сложена точно на място и е въздействаща. Странното е, че керъктър дизайна е поверен на шоджо групата CLAMP. Нямам обяснение за тази мода (Gundam 00 също ползва шоджо артистка за керъктър дизайна). В резултат - всички главни момчешки роли са представени от някъкви хилави чучела-закачалки (естествено с огромни очи). Дамските персонажи са по-красиво нарисувани, но пък по сюжет (понеже става дума за шонен все пак) те са някъкви второстепенни патки, които участват предимно във фенсървис.
Сравнение между Gundam Seed и Code Geass.
И двете са типични mecha заглавия правени по-формула.
Формулата на Seed е по-проста, но пък така историята се получава по-епична и внушетелна. А и не се прекалили с cheesyness-а.
На ниво политически интриги и двете заглавия ми изглеждат еднакво и задоволително комплекси (т.е. и в двете анимета, двете страни на конфликта са разделени на маса фракции, които се борят за надмощие и няма такова нещо, като "добри-лоши").
За 5-те серии, които съм изгледал от Geass, той серьозно изостава по количеството екшън и битки в епизод спрямо Seed.
Драмата - напрактика тя е на едно и също ново - добре дозирана и сложена на правилните места...само дето в Geass има малко повече дебилно-лигави ученически изпълнения...което малко ме дразни.
Доста сходни заглавия са, но Seed доминира с екшън и политическия анализ.
Ако сте гледали Gunadam Seed, искате още от същото и кретенщината Gunadam Seed Destiny не ви задоволява, Code Geass е подходящ избор.
Обратното, ако сте гледали Code Geass и сериите на новия му сезон излизат твърде бавно за жадата ви към епични екшън сблъсъци и политически интриги - хвърлете едно око на Gunadam Seed (но стойте далеч от Destiny!).
Героите си приличат, mech-овете донякъде си приличат (всъщност доста са различни, като механика, но ролята им в сюжета е еднаква), динамиката и екшънът са същите, а и сюжетите са сходни.
Догледах Spice And Wolf...смятам, че пълна тъпня. Търговските елементи ми бяха адски странни...не че разбирам нещо от търговия, но главният герой е тъп като талпа и от алчност постоянно се "вътри" с най-елементарни сделки.
Романтичните елементи също бяха адски странни - главната героиня постоянно тормози герой - циклично кара го да си признае, че я обича...в един момент на него му писва и казва "Добре де, обичам те, а освен това те уважавам, като бизнес партньор " и тъпата кучка се успокоява. Обаче след 5 минути подхваща същия разговор. Другата и любима тема е колко велика и умна е тя и как пича не я заслужава. Освен това го ревнува от абсолютно всяка друга жена в анимето. А те дори не са сексуални партньори и така и не правят секс до края на сериала.
За да обясня колко странно и нереалистично е всичко в това аниме, ще опиша една от героиня, която се появява в по-късните етапи. Ситна блондинка (кинта и педесет от земята), въоръжена с гега...но понеже авторите не са виждали гега през живота си, са направили извивката и прекалено голяма и вътре се окачили камбанка
. Това миньонче пази пътниците от нападения от вълци...с магия...подкреплението и са 5 овци и едно куче...
Познайте какво се случи, когато дойдоха вълците...мацката каза "Бягайте! Няма проблем, ама бягайте!".
Догледах излезлите серии на Golgo 13 - точно толкова готини са, колкото и първите 3.