Говорили сме за The Expanse вече на няколко пъти, но искам да обърна внимание на още един сериал на SyFy, който минава под радара.
12 Monkeys (мда, базиран е) в първия си сезон миналата година не беше нищо особено, но показваше доста обещаващи неща. В момента е краят на втория му сезон и с радост искам да споделя, че това сериалче се е превърнало в истинско скрито бижу.
На мен лично историите с пътуване във времето са ми слабост, но ако се опитам да се абстрахирам от това и да погледна по-обективно на нещата, пак бих го препоръчал горещо.
Там където имаш пътуване във времето се изискват големи умения от сценаристите, за да си връзват историята правилно, да не оставят сюжетни дупки и да обясняват всеки парадокс по достъпен и приемлив начин, така че да зрителят да се съгласи. Точно това се и случва тук - парадокси, времеви луупове, пренаписване на историята и т.н. като цяло са поднесени по разбираем и достъпен начин.
Самият сериал се води тип екшън трилър (а не а-ла Доктор Ху) и с елементи на мистерия. Любовните драми са сведени до минимум и по-скоро са на заден фон като всеки епизод разчита на самото пътуване във времето, за да движи историята.
Самата история като история е сравнително клиширана, но начинът по който се разказва е интересен и увлекателен.
За такъв тип сериали е много важна стойността на продукцията (много различни сетинги от различни епохи), но тук са се справили повече от добре. Дали ще е Берлин през 50-те, Ню Йорк в 2016 или някъде другаде в не много далечното бъдеще, е инвестирано добре в детайлите, за да се потопиш в атмосферата.
Това от което страда сериалът донякъде е актьорската игра и на моменти диалога. Актьорите като цяло са ОК, но понякога ги избива на натфизчийство. Главният герой на мен в началото ми беше доста охлюв, но с времето му свикнах. Диалозите си имат силните моменти, но си имат и някои доста слаби и недоумяващи. Всичко това се подобрява и сега към края на 2 сезон смятам, че достигат едно много добро ниво.
Проблемът е, че 12 monkeys тръгна някакси криво-ляво, но много хора се отказаха някъде там в първи сезон. Историята тръгна бавно, не се случваха много неща освен лутане напред-назад в годините, но точно сега, когато истинската епичност е надвиснала над нас, вече почти няма кой да я гледа и това е тъжно. Сериалът беше почти сигурен за канселиране, но по чудо решиха да му дадат шанс за още един сезон (по принцип идеята на създателя се разпростира в 4 сезона) догодина само защото въпреки ниските рейтинги, сюжетът достига нива на епичност подобни на най-комерсиалните в наши дни сериали.
Препоръчвам