Steam link: http://store.steampowered.com/app/268500/
Чудя се понякога как игри, правени преди две десетилетия могат да са по-добри от днешните си продължения. XCOM2 е типичен пример затова. Набързо изброявам малко плюсове и минуси.
+ стратегическата част на играта е много комплексна и изисква значителна тактическа мисъл
+ RPG елементът при войниците е застъпен много добре
+ историята си я бива, без да е нещо изумително
+ AI и pathfinding-а не са проблемни
Дотук с плюсовете.
Играта започва с туториъл, който ти припомня най-елементарно как да си движиш героя и как да стреляш. Ето още тук идва и най-грандиозния проблем на тази игра - кътсцените са бъгнати и трябва да се изчакват десетина секунди след всеки диалог.
Отделно анимациите на войниците са изключително мудни - не могат да се скипват и се налага по 10 пъти на мисия да се гледа как войникът спокойно презарежда и потичва напред-назад. Да кажем, че половината геймплей отива в тези анимации на телодвижение. Тъпо. Другото нещо е зареждането преди мисия. Картата се генерира за има-няма 2-3 минути, което мен лично ме подтискаше сериозно, защото след мисия има същия лоудинг, подплътен с няколко повтарящи се кътсцени.
Както казах, началния туториъл дейтално обяснява базовите глупости, но в един момент те оставя да се оправяш сам и възможността да фейлнеш с грешно строителство или грешни ъпгрейди е доста над 50%. Не знам пичовете от Фиксарис дали си правят сметка, че надали някой ще тръгне да им преиграва и без това жестоко еднообразната игра. За мен факторът й преиграване в буквалния смисъл е точно нулев.
Самата кампания можеше да бъде доста интересна, ако не беше така садистична и недомислена, доста повече даже от предишния XCOM. На степен различна от Easy ти се ебава майката, тъй като монстърите са доста небалансирани на по-късен етап.
Другата садистична подробност е, че в почти всички мисии имаш тайминг (имаш 6,7,8,9,10... хода да спасиш цивилните/бомбата/базата данни/да се измъкнеш). На стратегическата карта си постоянно под стрес, тъй като извънземните рисърчват тяхното си Супероръжие на другия край на света и времето непрестанно изтича, докато играта те занимава с някакви дреболии и с всякакви алогични прийоми се опитва да те спре.
Техническото изпълнение на играта е под средното, очаква се яко кърпене. Крашва от време на време, а на две картите с масовки кадрите внезапно паднаха до няколко в секунда. Това се трае, но бъгването с чакането между кътсцените е определено най-големия проблем.
Както по-долу се вижда, поне са си платили добре за PR-a.
XCOM 2
Metascore 91
based on 50 Critics
User Score 6.6
based on 69 Ratings