Така за първата игра това ,което те предпазва от пси-емисийте се зима от Янтар при професора (1ва мисия) Трябва да ескортираш другия учен близо до входа за лабораторията х-18 до автобус-а.Прави някви измервания (има и голяма емисия , трябва да влезеш в автобуса)След като се варнете при професора ти дава шлем ,който те предпазва при антените преди да изключиш брейн-а.
Още в началото на покрива на една от сградите има броня на дълг
http://www.youtube.com/watch?v=b6HGhmkQ7XU
Декодера за отварянето на вратата ,която ти си отворил с пушка се намира в Припрят.
http://www.youtube.com/watch?v=KYDXSBPd5gs
За чисто небе.Свали я от арена релийза на БЕСНИЯ(с нея не ме дропна нито един път) ! Още в началото в блатата горе в ляво на нивото има третия детектор (най-добрия с дисплея) и Счупен винтар-според мен най-доброто оръжие в играта-съчетава скорострелност,безшумност и е изключително точен с ъпгрейт има 15 патрона в пълнител, което е достатъчно.
http://www.youtube.com/watch?v=e1Z71lnN ... L&index=41
Ако ходиш натам гледай да имаш поне 8 анти-радиационни спринцовки!
За разлика от първата игра тук може да избираш при коя фракция да се присъединиш.Всяка дава различни бонуси както към екипировка така и към ъпгреjдването на оръжие/броня.Дълг ъпгреидва скорострелни оръжия/брони ,а Свобода снайпери.Не събирай пари в тебе ,мисля че посредата на играта м/у базата на Свобода и Бандитите има група сталкери (Loners) на една порутена постройка.Ако следваш мисиите те изпращат да провериш сигнала oт PDA-то на Стрелок.Намира се отзад на постройката в една врата.Влезеш ли се задейства взривно у-во ,което не може да избегнеш зашеметен си и двама бандита те ограбват - след това си само с пистолет.Можеш да си върнеш предметите ,но парите - не.Затова харчи всичко за ъпгрейди . За да си спестиш разкарването да си търсиш откраднатото преди да влезеш намери сандък ,който е обозначен на картата и слагаш всичко вътре.Мисля ,че имаше един-два при сталкерите на същата построика.
През определен период от време има "силни емисии" - трябва да се прикриеш под стабилна конструкция (най-близката ще ти бъде показана на картата като червен маркер с времето ,за което трябва да стигнеш.Гледай да не си претоварен или ако си да имаш една -две енергийни напитки,
В червената гора трябва да стигнеш до една космическа аномалия (телепорт под формата на балон , до един танк) преди това има голяма аномалия в центара на територията и до нея се разхожда голям мутант(от тия дето са с два краиника ,мисля че бруте се казваха) НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С НЕГО. Пет сталкера в екзоскелет и аз водихме битка в продължение на 10-12 минути.Дебелака уби останалите от отряда изяде 6 тежки гранати и всичките патрони ,който имах и не умря.Вземи артефактите в центара на аномалията и бягай към телепорта.Вземането става като си отворил детектора и пристъпиш близо до аномалията ( в едната ръка детектора , в другата болт!)
Най-добрия начин да се премахнеш някой изнервящ мутант като блъд съкерите,който в чисто небе докато са невидими не поемат щети е с нож (заставаш в някой ъгъл на сграда и чакаш да се доближи един удар и е доло.
В началото за да имаш повече пари зимаш един труп и почваш да го пълниш с предмети.Влачиш го до някой който може да ги купи.
При сталкерите в базата на Дълг(duty) При 4-те силоза има дупка при нея има отшелник ,който продава ъпгрейднати пушкала(и се пак ъпгейднатият винтар от начало или от горския в червената гора + една спаска е най-разумният избор до който стигнах - 2те игри съм ги превартал по три пъти без да броя модовете.)За винтара вземи бронебойни патрони ,когато си в янтар при зомбитата и патрони за снайпер ,който подобряват безшумноста.Използвай единична стрелба с винтара точен истрел над торса и всичко е мъртво без да броя големия мутант в червената гора.
Екзоскелет получаваш след изпълнение на поредица от мисии в базата на Свобода (freedom),който са доста дразнещи - като capture the flag.Получаваш специален екзо ,който е по-лек.При търговеца има и обикновен (аз зех и двата -против емисии/радиация и против куршуми с подобрено нощно виждане.Задължително намери предмет който да ти спира кървеното ,защото тазя броня спира кръвотечението за известно време и след това започваш да кървиш адски много.Използвал съм по 12-13 бинта за да го спра.
Горският от Червената гора ти дава мисия да намериш артефакт "Компас" в едни подземия с ренегати.Артефакта струва много денги ама е необходим за мисия ,така че не го продавай.В същото това подземие на едно място има срутване образувало долно ниво (отгоре е запушено с дъски- чупиш ги и влизаш по-стълбата).Доло има два призрака-за разлика от първата ,в чисто небе са изключително мощни.Свалят те с два-три удара.Гледай да имаш 20-на аптечки.След като влезеш зад гърба ти има зелена аномалия ,отваряш детектора влизаш смело навътре набегом и помпиш аптечки(освен радиация ,призраците те удрят).Артефакта ,който ще вземеш е изключително ценнен дава 6 радиация,без да намалява други показатели.В дясно от стълбата , от която слезе има помещение ,в което има електричество.Влизаш по-най бързия начин , като помпиш клавиша за аптечки.Вътре има барабаннен гранатомет "булдог" , като наградата от последната мисия на бандитите.След като земеш тези две неща ,"пещерата продължава в подземие нагоре ,на което края е с дъски.Отиваш в края на скалите има една вдлъбнатина , клякаш и с гръб към нея.Така призраците не могат да те хитват с предмети.След като ги убиеш , ще можеш да счупиш дъските и да излезеш.
Този "булдог" и картечницата "RP-74" не подлежат на ъпгрейд.Лично съм се връщал да проверя.
http://www.webalice.it/requena/game/sta ... p_zone.htm ето ти и подробна карта на чисто небе с всички благинки по нея.