Имам един проблем и се чудех, дали няма да имате някоя идея как да го реша...
Компютърът ми е от декември 2006-та. Конфигурацията е следната:
Gigabyte M55S-S3 chipset NVIDIA nForce 550
AMD Athlon 64 3500+ AM2
512MB DDR2 800MHz RAM A-DATA
Gigabyte GeForce 7600GT 128MB GDDR3
HDD 250GB 16MB cache (марката не се сещам в момента, а нямам отвертка да отворя кутията)
За една година си работеше нормално, даже отлично. В края на декември 2007-ма си взех RAM 2x1GB DDR2 800MHz KingMax от StealTech в София. Прибрах се, сложих ги и компът си работеше нормално. Прибрах се в Сливен на другия ден и реално не бях пускал нищо повече от филм на компютъра. След като дойдох пак в София компютърът започна да ми забива доста често, когато играя някоя игра, която не е на 10 години поне - Unreal Tournament 3, Warcraft 3, Pro Evolution Soccer... Игрите си вървят идеално, но в един момент компютърът ми забива. Или забива, или ми дава син екран, или направо се рестартира.
Ако е син екран ми изписва някакви съобщения, които най-често се отнасят за dxg.sys и казват "An attempt to write to read-only memory, begining dump of physical memory" и някакви числа в шестнайсетичен запис (предполагам адреси в паметта). Допреди нова година нямах никакви проблеми с компютъра. А в момента винаги забива след не повече от 30 минути игра, а понякога дори и в десктоп режим или докато гледам филм...
Носих платките в сервиза на фирмата, където ми ги тестваха с някаква програмка за грешки, тя не откри нищо. Един приятел ми даде (мисля) същата програма, тествах у нас, пак нямаше проблеми. Свалих си CPU-z и тя не намери проблеми, всичко беше нормално.
Преди няколко дни носих харда у същия приятел, понеже той имаше проблеми. Не знам какво точно прави, но уиндоусът ми си работеше нормално у тях, а след като се прибрах, не можеше да буутне уиндоуса. Не мисля, че той е направил нещо, понеже само инсталира драйвер за рейд масив.
Преинсталирах си уиндоуса. Този dxg.sys е файл на DirectX, като него го инсталирах от различно място от предния път. Драйверите за видеото са ми най-новите, свалени от сайта на nVidia. Пуснах си отново Unreal Tournament 3 и играх около 2 часа без проблем. Оставих играта включена цяла нощ, станах на сутринта и играх още към 2 часа без проблем. След това пуснах сингъл кампанията и на филмчето компа се спече (четох в торента, че играта е бъгава и на много хора забива на филмчето, но не и по време на игра!). Пробвах Warcraft 3 и пак прави същия проблем - върви идеално и след 10-15 минути забива. Пак преинсталирах уиндоуса, пак същото. След няколко дни, вчера, пуснах уоркрафта, играх пак 4 и повече часа без проблем. Днес вечерта играх една игра към 30 минути. На следващата компът ми заби след около 20-30 минути. Пробвах пак, заби на 5-тата минута.
Вече не знам какво да правя и да пробвам. Най-малкото защото нямам никакъв реален метод за тестване. Мога единствено да пусна нещо и да играя и да видя след колко време ще ми забие.
п.п. Ако искате още информация за нещо, веднага ще я дам!
, е по-късно се оказа че и едната платка рам памет е дефектна