Не мога да разбера защо стана модерно подобните на това неща да се пускат в Творческия, преди година си се пускаха в Общия. Вероятно причината е, че погрешно се смятат за някакъв вид творчество, но по-скоро проблемът е, че вече всеки за да "блесне" във Форума, то той трябва да направи впечатление на останалите, а това се постига най-лесно през Творческия... Както и да е...
Велина, писаниците ти, макар и не лоши (метафората с банката наистина не беше лоша, а и правилна на всичкото отгоре) не са за тук. С много по-голям успех щеше да ги пуснеш в Общия.
А иначе аз ще ти отговоря на "питането". Много по-умни от мен и теб хора са го казали - времето е едно от измеренията. Дали е "четвъртото" не се наемам да казвам, но вероятно е така, понеже след дължина, широчина и височина, това е следващото нещо, което ни характеризира/ограничава. Тук вече ще добавя собствени разсъждения:
Какво ще рече два фигури да са еднакви? Това ще рече, че те имат еднакви характеристики - форма и съответните й
измерения. Но това са абсолютните измерения - колко е дълго едно нещо, колко е високо, колко е широко и т.н. Това е така да се каже "в областа на абстрактното мислене" (за пример ще дам математиката, тя е абсолютно и само абстрактна наука - съществува единствено само в мислите ни). Да пренесем това в реалния живот, т.е. да внесем относителноста. Какво ще рече два обекта да са еднакви? Това означава абсолютно всяка една тяхна характеристика да им е еднаква - форма и съответните и
измерения. Само че тези "измерения" вече са в пространството, т.е. за да се еднакви две неща, то те трябва да се намират на едно и също място (в пространството, спрямо ВСИЧКО останало). Така стигаме до идеята, че две абсолютно еднакви неща не съществуват, понеже те не могат да се намират на едно и също място едновременно. И тук точно е "ключът" от бараката - едно
временно. Можем да махнем от даденото място (макар че "разположение" е по-правилната дума) единия предмет и да сложим на негово място втория. Така те ще станат еднакви. Но естествено те не са еднакви, защото сме променили мястото и на първия предмет, така че те отново не са ендакви. Т.е. в крайна сметка можем да кажем, че това е така, понеже "четвъртото им измерение" - времето им, отново не е ендакво и те не са еднакви.
Това последното може да се обясни и по друг път. Така, стигнахме до извода, че действително времето е измерение.
Така, сега някой сигурно би попитал "щом времето е измерение, то какво представлява вселената с четири измерения". Аз ще ви дам... "отговор" и за вселена с повече измерения. Въпросът е, че ще ви трябват елементарни познания по програмиране (

).
Значи направо на идеята: Как изобразяваме на лист едномерен масив? Като редица от елементи. Какво представялва двуизмерния масив - "матрица" или с други думи "таблица". А как се построява тя - като под редицата поставим още редици. Така първото измерения определя редицата, а второто колоната (конкретния елемент). Сега нещо по-трудно - как се изобразява триизмерния масив? За това вече ни трябва пространството. Дефакто върху тази ни таблица/матрица поставяме още такива. Така вече първото измерение определя матрицата, второто реда, а едва третото колоната. Ето и отговорът на въпроса ни - четириизмерния масив дефакто е прибавяне на още такива конструкции към първата, Къде ще се сложат вече не знам, може би именно във времето. Петизмерен масив - прибавяме още едно измерение и т.н. и т.н.
Не знам дали успяхте да си го представите... Ето два начина за това: Представете си един архив от папки. Трябва да откриете точно едно от тях. Знаете къде се намира: пета редица от шкафове, втория такъв, на третия му ред, петото чекмедже, седмата папка. Така ние "тръгваме" да открием нашата папка. Първо намираме шкафчето - петата редица, второто. След това засичаме реда и номера на шкафчето, в която е тя. Накрая го отваряме и изваждаме папката. Така първото измерение на нашата папка е редицата от шкафове (5), второто е номерът на шкафа (2), следва третото - редът (3), четвъртото е номерът на конкретното чекмедже (5) и накрая петото измерение е номерът на папката (7). Значи в крайна сметка това е петизмерен масив (от информация

). Тук можем да прибавим още измерения! Например може в папката да търсим четвъртия лист, на който има таблица със снимки, от които ни трябва петата от третия ред. Това са още три измерения: шесто измерение - листа (4), седмо е редът на снимката (3) и осмо е номера на снимката (5). Също така можем да добави и измерение "отпред": например тези шкафове са в стая номер 6 в архива на МВР. Така тези две измерения "изместват" всички и стават първи две - първото измерение става в кой архив ще търсим (този на МВР), а второто е номера на стаята (стая номер 6). Така за да открием тази снимка (на издирваното лице) ние търсим в масив с... цели десет измерения!

За да "включим" и времето, нека например вземем така търсената снимка и сложим на нейно място друга. Така тези две снимки ще имат еднакви измерения - архив, стая и т.н. само дето ендата ще се е намирала там преди, а сега вее на нейното място седи втората, т.е. те се различават по едно измерение - моментът, в който са "стояли" там.
След горния начин не мисля, че ще има нужда и от втори метод за обясняване, но нека, да има (

). Имаме една координатна система (все пак измеренията в смисъла, в който аз ги разглеждах досега дефакто са си точно координати). Как си представяме нещо с едно измерение? Това е отсечката разбира се. Тя има дължина. Следва второто измерение - две равни отсечки с общо начало и прав ъгъл между тях. Дефакто те ще определят квадрат, който има лице/площ. След това третото измерение - нова отсечка, равна на първите две и поставена така, че да започва от същата точка, от която и предните две. Така получаваме един куб, който има обем. Ами четвъртото измерение ще добави нова равна по дължина и със същото начало "отсечка". Разбира се, не знам къде точно да я поставя, но пък знам нейната величина - време, а мерната й единица е секунда! Това естествено е само, ако наистина времето е "четвъртото измерение".
Такааааа...ааамммм... Мисля, че бях изчерпателен, дори прекалено. Мисля, че и "обикновен" човек (каквото и да означава това в случая) би го разбрал.
И не мога да не кажа накрая, че в крайна сметка времето може и да е нещо абсолютно различно от това, което описах тук...
п.п.
Мечето Люлю написа:И за кви милисекунди говориш казват сеСТОТНИ
Една стотна е десет хилядни, а една хилядна е точно една милисекунда (ms (m означава мили, което ще рече нещото по 10^(-3), което ще рече една хилядна от него)). Само дето май и това го обясних прекалено сложно...