Чааакай малко. Пак нещо не разбрах. Геймплея на PC версията ще си остане същия? А за какво са говорили през всички тия месеци - опростяване на геймплея за по-кежуъл играчите. Драксис, искаш да кажеш, че PC версията се разработва отделно от конзолната? Ако е така - СУПЕР!!!
Малко съжалявам за изометричната камера. Придаваше повече тактичност на нещата, но надали ще е голяма загуба. Предполагам, обаче, че премахването й ще доведе до промяна на контролите за движение, което няма как да не повлияе на геймплея
За основните куестове - по принцип първия път когато играх играта си мислех, че наистина всичко зависи от моя избор (и лудото дейлиш елфче с лъка) и понеже съм болен мозък в Nature of the Beast избих елфите(а фанете логиката просто

). Но нека не се отплесвам. При първото преиграване вече усетих "дърпането за носа". Играта само създаваше илюзията за избор. Като цяло предлагаше по 2 избора за всеки от основните куестове. Понеже не ги знам по имена ще ги пиша така както си ги спомням. Предполагам, че повечето ще се сетите за кой куест говоря:
Спасяването на Редклиф - единия избор е да останете, другия е да заминете. При първия успявате да спасите селото(единия път дори Мърдок на умря), при втория дори да се върнете след един страничен куест в селото - го намирате напълно разрушено и призрачно и само Бан Тийган е оживал(нормално, защото от тук играта пак започва да ви води за носа) - край на избора.
Екзорсизмът на хлапето - 3 избора. Първи - запазили сте мага от тъмницата жив, той използва Blood magic, пускате някой маг вътре(с Мориган беше фън, тогава не бях с магьосник и се наложи да я пусна нея). Втори - убивате хлапето. Трети - влачите се до маговете, минавате техния куест и ги викате да отворят the fade при момчето, за да оживее и той, и майка му. Сигурно Eamon е супер радостен тогава, но не съм избирала последното до сега.
Прахта на тая пророчицата - пак няколко избора. Съюзявате се с тия болните и унищожавате прахта след като сте взели щипка от нея. Биете се с онзи пазителя. Втори избор - избивате култистите, викате дракона, убивате го и него, взимате щипка и се изнасяте. Тук само избирате дали да се насладите на една доста интересна битка.
The nature of the Beast - тук вече стана ясно, но има 3, а не 2 избора. Първият - съюзявате се с елфите, изслушвате вълчетата, викате кийпъра (забравих му името, нещо със З беше), оставате на негова страна, избивате вълчетата - не съм го правила, незнам как се отразява на нещата. Вторият - след като викате кийпъра заставате на страната на Lady of the Forest, принуждавате кийпъра да махне проклятието, той и Уитърфанг умират, елфите се бият с вас в последната битка. Трети - изобщо не викате кийпъра, а изтрещяли, от това че са ви излъгали, се хващате с вълчетата и избивате елфите. Накрая те се бият с вас.
Кулата - ммм, май са 2 избора. Не съм много сигурна. Но са някакси разделени. В единия случей избирате да прочистите кулата и да се съюзите с тамплиерите. Още от началото когато срещате Уин ги избивате - Уин, децата и тн. Тогава бях с Мориган и стана някъкъв скандал, че тя е apostate и ми се наложи да ги избия, но във финалната битка тамплиерите се бият с мен. В другия се съюзявате с Уин за да намерите Ървинг някъде из кулата. Минавате the fade и стигате до затворения тамплиер. Тук пак имате 2 избора - или убивате Уин, защото се съгласявате с тамплера(който се оказа, че си е падал по магьосницата ми докато е била чирак в кулата

) или му теглите една и не убивате Уин. Ако тя остане жива се присъединява към вас и накрая маговете са с вас - освен ако Ървинг не е умрял, май(независимо дали сте убили Уин или не).
В Орзимар - в началото взимате или страната на Бейлан или на Херомонт(май така се казваше). Куестовете от втората задача нататък са едни и същи и за двамата. Накрая пак имате избор - или взимате страната на стария Парагон и унищожавате Anvil of the Void и Бранка; или убивате стария Парагон и в армията ви освен джуджаци се включват и големи. Ако сте взели Шейл преди това и той е с вас ви се налага да го убиете.
Та в общи линии има няколко различни групи, които да включите в армията си. Аз също съм от разочарованите защо не можехме да вземем съюзници от Кюн, Антива и Орлей. До колкото помня след DLC-то Return to Ostigar откривахме едни писма между императрицата на Орлей и Кейлан. Защо да не се използват? А връзките между Ферелдън, Антива и Кюн останаха само чрез единия куест, в който те наемат Гарваните и историята на Стен.
Не мога да се съглася, че страничните куестове са били само пълнеж и за трупане на експириънс. Имаше куестове за спътниците ни, които им допълваха историята(с кеф убих Маржолен и се насладих на приятно трудната битка с Флемет). Други бяха доста трудни - визирам онзи в Денерим, в който трябваше да изселим едни малефикаруми от някаква изоставена сграда. А тези в които си крадец или убец радват доста. Иначе повечето наистина бяха малко скучни и ще подкрепя някаква промяна в тях, особено ако страничните куестове станат повече и по-разнообразни.
Sentry, това за разнообразието на броните, до колкото помня, важеше само за спътниците ни. Беше нещо от рода, че те ще имат различни брони от Хоук. Иначе не се говореше нищо за някакво по-голямо видово разнообразие при тях.
Осакатяването на магиите пък отново водят до промяна в геймплея. Така че няма как да държите на това, че той няма да е променен. И отново се връщам в началото на поста ми - не вярвам да правят отделно РС версията и отделно конзолната, за да не страда РС версията от опростяване и осакатяване на RPG елемента