Gipo написа:По темата с форумите - няколко гейм дева, които следя, спряха с форумите и се изнесоха изцяло в дискорд. Причината е чисто финансова - по-евтина поддръжка. В същото време, нещата се намират по-трудно в дискорд, какафонията е много по-голяма и се губи много повече информация. Отделно, че хората го ползват много повече като чат и на ден по една тема се пишат 1000 мнения, вместо 200те по-добре синтезирани и подробни. Трябва да минеш през много повече плява, за да стигнеш до нещо смислено.
Човек, не си живял, докато не ти се е налагало да търсиш решение на проблем в Дискорд сървър

Няма по-досадно нещо! А поради някаква необяснима за мен причина, сума си гейм студия предпочитат да ползват Дискорд за официална комуникация и тек съпорт. Просто полудявам!
Верно, че съм буумър, ама за някои неща форумите са обективно по-добри от чат платформите или от Редит. А наистина, ама НАИСТИНА не си живял, ако не ти се е налагало да ползваш Search-a на Редит!
Относно смъртта на форумите, мен лично доста ме изненада. Навремето се чудех кой ли би си губил времето с платформа като Редит. Мислех си:
- Дори при оживени дискусии, мнението ти има доста повече "тежест" в сравнение с Редит, където единствено най-upvote-ваните мнения се виждат
- Форумите ти дават много повече възможности за себеизразяване - аватар, подпис, значки... Доста по-готини ми се виждаха от мижавите аватарчета в Редит
Но с времето разбрах колко далече от истината съм бил. Не си давах сметка, че:
1. Места като Редит и Фейсбук са супер удобни - един логин и парола и всички възможни общности, към които би имал интерес са буквално на един клик разстояние. Няма нужда да проверяваш 50 различни сайта, за да видиш къде какво ново се е случило
2. Ако не ти се пише мнение, е много лесно просто да си скролваш пасивно - не е нужно да отваряш 100 хиляди хиляди различни табове, както е във форумите - просто си стоиш на главната страница и чакаш алгоритъма да ти сипе дневната доза попара
3. Всъщност, на никой не му дреме да се себеизразява. Но за сметка на това на почти всеки му дреме да се чувства харесван и валидиран - оказва се, че upvote-ите и like-овете са страхотен мотиватор за болшинството от хората
Като че ли най-голям ефект за смъртта на форумите имат 1. и 2. В технологичните среди удобството понякога е най-важния фактор (по-важен дори и от цената, но това е друга тема

)
Но точно заради удобството има някои сфери, където форумите още се справят добре. Например, не съм чувал Stack Overflow да имат проблеми с трафика. Особено в техническите ниши е супер важно да имаш възможност за асинхронна комуникация. И въпреки последния Гугъл ъпдейт, който бута нагоре места като Редит и Quora, все пак форумите се индексират доста по-добре от соц медиите, така че поне за някои неща форумите още оцеляват...