Ох, дано форума не прецака поста...
@vanmx - 180 и колко?
Да кажем, че си висок 182см и в момента тежиш 82кг. Не знам какви са ти физическите специфики(всеки си има някакви и няма как нещо за 1 човек да е 100% правилно/вярно и за друг), но според мен ще е грешка, ако станеш по-малко от 79-80кг(при зададената примерна височина). Поради една или друга причина, покрай другите фитнесови неща, съм изгледал и куп клипчета за трансформации на хора, които са свалили много килограми и сега изглеждат отлично. Говоря за фитнес трансформации, а не от картоф в клечка за зъби. Много от въпросните хора споделят една основна грешка, която са правили и после са коригирали - свалили са твърде много килограми и после е трябвало леко да покачват, за да изглеждат добре и да имат сила за тренировките. Това е първото, което исках да ти кажа по темата.
Второто е - когато си в една добра зона на килограми (както според мен си ти в момента), много по-важното е не да свалиш още килограми, а да свалиш процента на мазнините. След 1 година упорство, можеш пак да си 82кг, но да изглеждаш феноменално, защото си тренирал и имаш значително по-нисък процент на мазнини в тялото си. Тоест да си променил драстично съотношението на мускул спрямо мазнини в тялото. Да не говорим, че ако не тренираш, е съвсем реално да си щиглец и пак да имаш висок процент мазнини, а още по-лошо - в органите.
@Omega-x - йо-йо ефектът е доста сложна тема, защото е зависим от много фактори.
- Когато си свалил килограми с глад, а не с правилно хранене и спорт, е най-лесно да скочиш отново до максимума си, защото гладуването затормозява човек психически и след като той постигне целите си, най-често следва връщане към навиците.
- Когато си свалил килограми чрез правилно хранене и спорт е значително по-трудно да върнеш килограмите, защото нещата стават постепенно, човекът става по-дисциплиниран, открива, че има далеч по-добра храна от боклука, с който се е хранил... открива, че изобщо не е по-скъпо да се храниш здравословно... става по-устойчив физически и психически. Заради покачената мускулна маса, тялото гори повече енергия във всеки един момент и е необходимо по-голямо количество храна, за да прескочи калорийния баланс и да почне да качва.
- Клетъчната памет. Това хем е хубаво нещо (ако не си тренирал известно време и почнеш пак, влизаш по-бързо във форма, спрямо вариант, в който не си тренирал преди), хем е кофти нещо, защото ако веднъж си бил 120 кила, ще ти е значително по-лесно да ги върнеш, спрямо вариант, при който никога не си бил 120 кг. Та да, веднъж бил ли си в червената зона, става малко по-трудно за теб. Но ако се храниш правилно и се движиш, няма да имаш грижи.
Имайки предвид горните неща, йо-йо ефекта (или липсата му) не зависи само от това колко кг на месец си свалял. Има голяма разлика дали си свалил 3,5кг на месец с правилно хранене и спорт или просто с лишение от храна. Ако сега се хванеш и почнеш да отслабваш
правилно, вероятно от начало ще сваляш доста повече от 3,5кг на месец. Първо ще изгориш най-големия боклук от тялото си, чак после ще забавиш темпото на сваляне покрай по-трудните мазнини.