Моридин написа:Ерджане, т'ва като човек те питам, щото не разбирам много от тия работи.
Половината от стоките, дето човек би си внесъл от чужбина не се произвеждат тук. Ето, пичът иска лаптоп да внесе. Аз, примерно, искам Kindle. Купувайки си такава джаджа отвън, ощетявам само дистрибутора (?) за България, който много често се гаври с потребителя (и това основно се случва с неща, които са сравнително нови за бг пазара, т.е. се получава, че ако Kindle-a си го поръчам от амазон, ще платя към 200-250 лева (250 с ДДС-то + разкарване до митницата - това го няма другаде из Европа О.о), а от тук - 400 - е смърди си това). Та питам, аре зако става дума за някаква мебел, примерно - разбирам да ме друсат до митницата, щото имаме и бг производители, ама трябва ли с всичко да е така? Да се прецизира закона надали е лесна работа, ма е нагло да ми се говори, че ощетявам бг производителя като си купувам лаптоп отвънка.
Освен това съм сигурен, че High_Voltage говореше за UK-ския и немския амазон.
Дистрибутора колкото и да се гаври, ти имаш точно ей тая алтернатива, да елиминираш посредника и сам да си поемеш доставката, митническата обработка, магазинажа, да се разходиш до митницата и да си вземеш продукта, без да му плащаш на другия наема на магазина в който ше го изложи и ше трябва да направи ценообразуването спрямо това. И всичко това струва пари, щото ти е много по-лесно да идеш до магазина и да си тръгнеш с която и машина искаш под ръка.
Обаче ти ако подхванеш внос/износ, автоматично се броиш търговец, тази вещ която внасяш никой не те пита за теб ли е или ще я продадеш. Затова е измислено пращането като подарък, получаваш го с фактура 0,00 и иди му набий ДДС след това, моля ви се, има го и в amazon и навсякъде...
В ЕС мита няма. Това не значи че стоките не подлежат на митническа проверка. Като не искаш разходка до митници, купи си го от дистрибутора или го поръчай по куриер.
Принципно, обаче, непроизвеждани местно стоки не е адекватно да се облагат, тъй като наистина няма местно производство което да се пази по този начин. Обаче сам го каза, не можеш да нагласиш закона, а и няма интерес да се прави, щото набиваш митото в бюджета.
ДДС-то е друга бира и ако се размрънкате как не искате да плащате ДДС... ами, ок, на никой не му пука, ще го плащате. Знаеш защо народа няма право на законодателен референдум по фискални въпроси.
Още повече, amazon си имат клауза в ценообразуването и при износ не плащате VAT към UK, така че тук ще го платите, ревете или не.
Brick Top написа:Хаха и посля обяснявайте, че комунизмът бил в миналото. Прекомерният внос ще намалее когато държавата успее да задоволи тези нужди, които го изискват, за да ме задоволи. PERIOD. И понеже всички знаят, че това няма да стане, родната политика компенсира с плащане на всевъзможни такси.
Ти няма ли да разбереш, че не й е работа на държавата да ги задоволява тея нужди? Още повече, че даже е абсолютно вредно дори и да се опита! Живееш през комунизма, сега сме 22 години по-късно, ОСЪЗНАЙ СЕ МАЛКО, политикономията умре, държавата няма да ти бърше гъза.
Деба тая омнипотентна държава бе, как пък не взе държавата да оправи държавата и всичко да е наред, нали всичко зависи от държавата бе... от на баща ти червения кур ли ги вадиш тия безумия? Аре напускай форума и ти, държавата ше те задоволява... смешник.

a.k.a. ЧУПЕН ЧАЙНИК